{ "title": "Acılı Ezme", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/Acili-Ezme-47.jpg", "date": "21.01.2024 15:41:38", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Acılı ezme; mezesini her halde sevmeyen kimse yoktur. Acılı ezme daha çok kebap kültürünün yoğun olduğu yörelerimizde oldukça popiler bir meze çeşididir. Genellikle dışarıda yemek yediğimizde meze olarak ikram edilen acılı ezmenin artık evde yapılması da zor değildir. Hatta sadece yaz mevsiminde değil aynı zamanda kış mevsiminde de yeme imkânı bulunmaktadır. Bunun için yapmanız gereken tek şey domatesin bol ve lezzetli olduğu yaz mevsiminde sadece yarım gününüzü ayırarak kavanozlara acılı ezmeyi yapabilirsiniz. Acılı ezme ile ilgili birbirinden farklı pek çok tarif bulunmaktadır. Bazı tariflerin içerisinde bol miktarda ceviz bulunurken bazılarına nar tanesi dahi eklendiği tarifler vardır. Acılı ezme özellikle et yemeklerinin, ızgara etlerin ve yufka böreklerinin yanına çok yakışmaktadır.

Acılı ezmenin malzemeleri
Acılı ezme nasıl yapılır?

Yıkanan domatesler ile kırmızıbiberi büyük bir mutfak robotunda iyice ufaltın ve derin bir tencerenin içerisine boşaltarak kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Domates ve kırmızıbiber kaynamaya başladığı andan itibaren tencerenin kapağını açın. Böylece hem domatesler suyunu daha hızlı çeker hem de ocağınız çok kirlenmez. Bir tarafta sivri biberleri, cin biberini ve maydanozu da ufak ufak doğrayın. Acılı ezme suyunu çektiğinde bu maydanoz hariç diğer sebzeleri de üzerine ilave ederek aynı usulde kaynatmaya devam edin. Acılı ezmenin içerisine sıvı yağ, tuz, toz şeker ve ezilmiş sarımsakları da boşaltın. Acılı ezme suyunu çekip sebzeler piştiğinde üzerine istediğiniz baharatları da ilave edin. En son olarak maydanozları ekleyin. Acılı ezmeniz hazır. Malzeme miktarını eşit olarak bölerek ya da arttırarak yapacağınız acılı ezme miktarını değiştirebilirsiniz.

Acılı ezmenin daha uzun dayanmasını sağlamak isterseniz tek ya da iki kullanımlık şişelere doldurun. Yalnız bu işleme ocağı kapatır kapatmaz başlayın ve kapaklarını iyice sıkarak ters çevirin. Şişeleri bir gece beklettikten sonra ağızlarının tutup tutmadığını kontrol ederek serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. Acılı ezmeyi servis yaparken üzerine ceviz doğramayı unutmayın.

Acılı ezmeyi sadece sunumda kullanabilirim diye düşünmeyin. Patates kızartmasının üzerine sos olarak dökebilirsiniz. Ayrıca pide içi hazırlarken ya da pizza sosu olarak bile kullanabilirsiniz. Böylece yemekleriniz oldukça lezzetli bir hal alır. Şimdiden herkese afiyet olsun.
" } ] }