{ "title": "Acılı Meze", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/acili-meze.jpg", "date": "19.01.2024 15:03:28", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Acılı meze, kebapların yanında, et yemekleriyle mükemmel uyum sağlayan bir mezedir. Bazı yörelerde salata olarak bile tüketilir. Kolay bir şekilde yapılan acılı meze sırasında bazı konulara dikkat edilmesi gerekir. En önemlisi servis tabağında sulanmayan bir meze hazırlanmasıdır. Mezenin içindeki malzemeler küçük yani mercimek tanesi kadar doğrandığından, malzemeleri doğradığınız sırada bunları ezmemeye dikkat etmelisiniz. Bunu sağlamanız için, doğrama sırasında keskin bir bıçak kullanmalısınız. Güneydoğu bölgemizde çok sık yapılan hatta yöresel mezeler arasında bulunan acılı meze, bu yörelerde ustalar tarafından satırla hazırlanır. Bu yüzden evde yaparken mutlaka keskin bir bıçağınız olmalı. Adı üstünde acılı meze, ancak acı sevmeyenler isterlerse tatlı olarak da hazırlayabilir. Bu mezenin malzemelerini mutlaka zamanında olmasına özen gösterin. Bu daha lezzetli olmasına katkı yapar. Ana malzemesini domates oluşturduğundan, yazın bu ezmeyi daha lezzetli yiyebilirsiniz. Şimdi yazın tarladan toplanmış domateslerle acılı ezme hazırlamaya başlayalım isterseniz.

Acılı meze için gerekli malzemeler
Acılı meze nasıl yapılır?

Mezenin yapımı sırasında kullanacağınız domateslerin olgun olması, tarla domatesi olması daha lezzetli olmasına neden olur. Keskin bir bıçak kullanarak tüm malzemeleri mercimek büyüklüğünde doğrayacaksınız. Bunu yapmadığınızda acılı meze yapıyorum demeyin. Bazıları malzemeleri robottan çekerim diye düşünebilir. Ancak buna kalkışmamanızı öneririz. Bu şekilde malzemeler daha fazla sulanır. Acılı mezeyi ağız tadıyla yemeyi düşünüyorsanız, biraz zorluğa katlanmanız gerekiyor. Bıçağınız bile keskin olmazsa, malzemeler servis zamanına kadar sulanacaktır.

Domatesleri, kuru soğanı, yeşil biberi belirttiğimiz şekilde küçük doğrayın. Maydanoz ve naneyi de aynı şekilde kıyın. Bunları bir kâseye alın. İçine hafif sulandırdığınız biber salçasını ilave edin. Bu malzemeleri karıştırın. İçine nar ekşisini koyun. Gerçek nar ekşisi siyaha yakın bir renkte olur. Bunu kullanırsanız daha iyi olur. En son olarak acılı mezenin içine kırmızı pul biberi, sumağı ve tuzu ilave edin. Sızma zeytinyağını ve limon suyunu koyduktan sonra acılı meze hazır hale geldi. Servis tabağına alarak, acılı mezeyi sofranızın baş köşesine koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }