{ "title": "Antakya Mezeleri", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/antakya-mezeleri.jpg", "date": "21.01.2024 09:49:06", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze çeşitleri, 25'i aşkın meze çeşitleri mevcuttur. Yolunuz Antakya'ya düşmüşse bu lezzetlerin tadına vardıktan sonra müptelası olacaksınız. Antakya'nın tarihi doğal yapısının yanında, mezeleri ile de birleşerek vazgeçilmezleriniz arasına girecektir. Antakya yöresine has, mezelerinin hepsi birbirinden lezzetlidir, fakat biz sizin için bir porsiyon tabakta oluşabilecek 4 çeşit mezelerin tarifini sunacağız. Böylelikle bu mükemmel tatları, sizde kendiniz evinizde hazırlayabilir ve ailenizle birlikte tadabilirsiniz. Sizinle paylaşacağımız mezeler sırasıyla; muammara mezesi, humus mezesi, acılı biber ezmesi ve son olarak Antakya usulü tarator mezelerinin yapılışını sizlerle paylaşacağız bu şekilde bir porsiyon tabağında 4 çeşit mezeyi, afiyetle tüketebileceksiniz. Sırasıyla bu mezeler için gerekli malzemeleri ve yapılışlarını açıklayacak olursak;

Antakya Mezesi, Muammara İçin Gerekli Malzemeleri
Antakya Mezesi, Muammara Nasıl Yapılır?

Öncelikle genişçe bir kap alarak, ilk olarak salçaları ve zeytinyağını atınız. Sonrasında cevizleri dövülmüş bir şekilde ve aynı şekil sarımsakları dövülmüş bir şekilde bayat ekmekle birlikte atarak karıştırın ve son olarak, baharat ürünleri olan karabiber, kimyon, nane ve çemen otunu atarak iyice karıştırın. Kıvamı oluşana kadar karıştırın ve sonrasında lezzetli bir şekilde tüketebilir.

Afiyet olsun.

Antakya Mezesi, Humus İçin Gerekli Malzemeleri
Antakya Mezesi, Humus Nasıl Yapılır?

İlk olarak nohutları, kabuklarından ayırılırmış bir şekilde haşlayın. Sonrasında nohutları, un haline gelecek şekilde ezin veya dövün. Ardından nohutları, genişçe bir kaba atınız. Ardından taze sıkılmış limon suyunu, zeytinyağını ve son olarak da tahini ekleyerek iyice karıştırın. Ardından bir bardak suyu kaynatın ve köşede bekletin. Kabın içine tuzu ve karabiberi de katarak tekrardan karıştırın. Ardından kaynatmış olduğunuz kaynar suyu, azar azar dökerek karıştırın. Kaynar suyu, dökerken dikkat edin; bir kerede boşaltmayın. Tahin sert ve koyu olacağından karıştırırken yavaş yavaş dökünüz. Bu şekilde kıvamını oluşturana kadar suyunu dökerek karıştırın. Son olarak kıvamı gerçekleştikten sonra servis tabağına koyabilir ve tüketebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Antakya Mezesi, Acı Biber Ezmesi İçin Gerekli Malzemeleri
  • Bir adet kırmızı acı biber
  • Bir çorba kaşığı biber salçası
  • Bir adet kuru soğan orta boy
  • 3 adet domates orta boy
  • Yarım çay bardağı nar ekşisi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Bir tutam tuz
  • Yarım deste maydanoz
Antakya Mezesi, Acı Biber Ezmesi Nasıl Yapılır?

İlk olarak genişçe bir kab alınız. Ardından içine salçayı, zeytinyağını ve nar ekşisini atarak iyice birbirine yedirecek bir şekilde karıştırın. Ardından soğanları rendeleyin ve domatesleri çok küçük olacak bir şekilde doğrayın. Ardından zeytinyağının bulunduğu kaba doğramış olduğunuz domatesleri ve rendelemiş olduğunuz soğanları atarak karıştırmaya başlayın. Ardından biber ve maydanozları ince bir şekilde ve robota vermeden kendiniz doğrayarak kaba aktarın ve son olarak tuzunu ekleyerek iyice karıştırın ve kıvamı oluşana kadar karıştırdıktan sonra servis tabağına koyabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz.

Antakya Mezesi, Tarator İçin Gerekli Malzemeleri
  • 200 gr tahin
  • Yarım deste maydanoz
  • 400 gr yoğurt
  • Bir su bardağı kadar ceviz
  • Bir tutam tuz
Antakya Mezesi, Tarator Nasıl Yapılır?

İlk olarak maydanozları çok ince ve ufacık olacak bir şekilde kıyımlayınız. Ardından cevizleri de ister robotta isterseniz de siz kendiniz döverek un haline getiriniz. Ardından genişçe bir kab alarak içine tahini, yoğurdu, maydanozları, cevizi ve son olarak da bir tutam tuz atarak iyice karıştırın. Bu şekilde kıvamı oluşana kadar karıştırın. Afiyetle yiyebilirsiniz.
" } ] }