{ "title": "Atom Meze", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/atom-meze.jpg", "date": "20.01.2024 15:09:48", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük özelliği muhteşem acı lezzetidir. Bu lezzetinden dolayı birçok yemeğin yanında oldukça yakışmaktadır. Hep sofralarınızı süsleyecek olan bu meze aynı zamanda acının birçok faydasını sizlere verecektir. Atom meze yapımında kullanılacak olan biberlerin acılığını siz ayarlayabilirsiniz. Fakat acı sevmiyorsanız acı derecesi düşük olan biberleri meze yapımında kullanmak üzere temin edin. Ayrıca kullanacağınız diğer malzemelerin (Tuz, biber, sarımsak) miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Yaklaşık olarak yarım saatte hazırlayacağınız atom mezenin lezzeti sizleri etkileyecektir. Eğer imkânınız varsa bahçe biberinden temin ederek atom mezenin lezzetine lezzet katabilirsiniz. Şimdi gerekli malzemeleri sayalım ve ardından bu nefis lezzetin yapılışına geçelim.

Atom Meze Malzemeleri
Atom Meze Nasıl Yapılır?

Yapılışına geçmeden önce atom meze yapımı sırasında biberlere dokunurken bir plastik eldiven kullanmanız sizler için çok daha iyi olacaktır. Aksi halde cildiniz acıdan etkilenerek rahatsız olmanıza neden olacaktır. Şimdi vereceğim tarifi dikkatli bir şekilde okuyun.

Eldivenleri korunma amaçlı taktıktan sonra artık bir ekmek tahtası üzerinde saplarından ayırın ve tüm çekirdeklerini ayıklayın. Çekirdek ayırma işlemini dikkatli bir şekilde gerçekleştirmeniz mezenin servisi sırasında lezzet kayıplarını ve ağızda oluşacak olan rahatsızlıkların önüne geçecektir. Bu nedenle bu işleme biraz dikkat etmelisiniz. Çekirdekleri ayıkladıktan sonra artık bu biberleri elinizle parçalayın. Bir biberi 3-4 parçaya ayırmanız yeterli olacaktır.

Taha sonra tavaya biraz zeytinyağı ya da ay çiçek yağı ekleyerek yağın kızmasını bekleyin. Bir süre sonra yağın tam olarak kızdığını anlayacaksınız. Yağ tam olarak kızdıktan sonra ise biberleri yavaş ve dikkatli bir şekilde yağ içerisine ekleyin ve ocağı kısarak kısık ateşte yavaş yavaş pişmesini sağlayın. Biraz yumuşayıp ölmeye başladığında artık tencereyi ocaktan alarak soğumaya bırakabilirsiniz.

Daha sonra sarımsağı bir havan yardımı ile iyice dövün ve yoğurt ile iyice karıştırın. Bu işlemden sonra yoğurdu biberlerle karıştırın ve istediğiniz kadar nane ekleyerek servise hazır hale getirin. Artık acı atom meze hazır. İstediğiniz yemeğin yanında bu nefis lezzeti rahatça tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }