Balığın yanına meze, balık çoğu bölgemizde severek tüketilen yiyecekler içindedir. Balığın yanında tüketilecek en iyi yardımcı yemekler arasında salata ve mezeler gelir. Balıkla birlikte bir çoban salatası, mevsim salatası, marul salatası olmazsa olmazlardandır. Bunun yanında mezeyle sofrayı zenginleştirmek mümkündür. Ancak her meze balıkla iyi gitmez. Bazı mezeler et ve tavuk yemekleriyle, kebaplarla uyum sağlamakta, bazıları da balık ve deniz ürünleriyle uyumlu olmaktadır. Doğru mezeyi tercih ettiğinizde balığı da keyifle yiyebilirsiniz. Şimdi balığın yanına meze seçiminize yardımcı olacak önerilerimize geçelim.
Yoğurtlu semizotu malzemeleri
1 kâse semizotu yaprağı
1 kâse süzme yoğurt
1-2 diş sarımsak
Yeteri kadar tuz
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yapılışı: Çok kolay bir yapımı olan yoğurtlu semizotun mezesini hazırlamakta hiç zorlanmayacaksınız. Sadece yıkanmış ve suyu süzülen semizotu yapraklarını, süzme yoğurt, dövülmüş sarımsak ve tuzla karıştırın. Bunu servis tabağına alarak, üzerine sızma zeytinyağını gezdirin. 1-2 adet zeytinle süsleme yaparak balığın yanına meze olarak sunabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Tekmil fava mezesi malzemeleri
500 gram kuru iç bakla
2 adet büyük kuru soğan
3 su bardağı su
2,5 yemek kaşığı su
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
Yeteri kadar tuz
Üzerinde kullanılacak malzemeler
Yarım demet dereotu
2 adet kırmızı kuru soğan
1 adet limon
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Yapılışı: bu meze tarifi hem etlerle hem de balığın yanına uyum sağlar. Öncelikle bir gece önceden kuru baklaları suyla ıslatın. Pişireceğiniz zaman suyunu süzerek, iyice yıkayın. Tencereye baklayı, dörde bölünen kuru soğanları, sızma zeytinyağını, tuzu ve toz şekeri koyarak, suyla birlikte pişirmeye başlayın. Bu şekilde 20-25 dakika pişmesi yeterli gelir. Bundan sonra karışımı blenderden geçirerek, pürüzsüz hale getirin. Bunu içini yağladığınız bir borcam içine dökün. Daha sonra favayı dilimler halinde keseceğimiz için, borcamı yağlıyoruz. Bunu buzdolabında 2-3 saat bekletin. Daha sonra servis tabağına baklava dilimi gibi keserek, üzerine kırmızı soğan dilimlerini yerleştirin. Sızma zeytinyağı gezdirin, kıyılmış dereotu ve yanında limon dilimleriyle balığın yanına meze olarak sunun.
Afiyet olsun.
Yoğurtlu patlıcan mezesi malzemeleri
2 adet topan patlıcan
2 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
Yeteri kadar tuz
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
Birkaç dal maydanoz
Yapılışı: Sizlere balığın yanında sunulacak kolay bir meze tarifi daha vermek istiyoruz. Önce patlıcanları ocakta ya da fırında közleyin. Daha sonra patlıcanların kabuklarını soyarak, doğrayın. Bunları dövülmüş sarımsak, tuz ve süzme yoğurtla birlikte karıştırın. Servis tabağına alarak, üzerine sızma zeytinyağını gezdirin, maydanoz yapraklarıyla süsleyin. Sizlere güzel bir meze hem de balığın yanında mükemmel gidecek bir meze.
Afiyet olsun.
Közlenmiş kırmızı biber yoğurtlu meze malzemeleri
4 adet kırmızı biber
2 diş sarımsak
Yeterince tuz
1 su bardağı süzme yoğurt
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Yapılışı: Önce kırmızı biberleri hemen ocağın üzerinde közleyin ve kabuklarını soyun. Kâsenin içinde dövülmüş sarımsakları, tuzu ve süzme yoğurdu karıştırın. Kırmızı biberleri ince uzun doğrayın ve yoğurtlu karışımla karıştırın. İsterseniz servis tabağına önce biberleri koyun. Üzerine yoğurtlu karışımı gezdirin. Biraz da sızma zeytinyağı döktünüz mü, balığın yanına mezeniz hazırdır demektir.
Afiyet olsun.
Balığın yanına meze denilince sizlere verdiğimiz örneklerde olduğu gibi, soğuk hazırlanan kolay tarifleri hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz balıkla birlikte midye tava, kalamar, ahtapot salatası, karides güveç, karides salatası gibi deniz ürünlerinden oluşan mezeleri de kullanabilirsiniz. Balık yemek ayrı bir keyiftir. Hele deniz kenarında balık keyfi yapıyorsanız, sanki masadaki her şeyi yiyecekmişsiniz gibi gelir.