{ "title": "Biber Mezeleri", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/biber-mezeleri.jpg", "date": "21.01.2024 18:54:33", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Biber mezeleri, ana yemeklerimizin yanında ve kahvaltı sofralarında yemeklerin yanına eşlik eden ve bir hayli lezzetli olan mezeler arasında ilk sırayı almaktadır. Biber mezesi genellikle kırmızı biberin közlenmesi ile yapılır. Közlenen biberin tadını herkes bilir bir de biberle yapılan meze tadından yenmez. Ağız tadıyla yiyeceğiniz biber mezeleri bu makalemizde sizlerin sofralarınıza sunulacaktır. Biber mezelerinin yapımına başlayalım hepinize kolay gelsin.

Közlenmiş Kırmızı Biber ve Semizotlu Meze Malzemeleri
Hazırlanışı: Öncelikle kırmızı biberleri odun ateşinde ya da fırında közleyerek işe koyulalım. Ben odun ateşinde közlemeyi tercih ediyorum çünkü daha bir lezzetli oluyorlar. Közlenen kırmızı biberleri bir kaba alarak kabuklarını güzelce soyalım ve sonrasında kabukları soyulan biberleri doğrama tahtasına alarak istenilen şekilde doğrayalım. Doğranan biberleri bir kaba alalım. Sonra semizotu, maydanozları da ayıklayarak bol suyla yıkayalım. Ayıklanan ve bol suyla yıkanan semizotu, maydanozları da doğrama tahtasına alarak ince ince kıyalım. Hepsini bir kaba alarak üzerine konserve mısırı ilave edelim. Bütün malzemeler güzelce harmanlandıktan sonra üzerine tuzu, zeytinyağı, limonu ilave ederek karıştıralım.

Afiyet olsun.

Sirkeli Kırmızı Biber Mezesi Malzemeleri
Hazırlanışı: Hazırlamış olduğumuz kırmızı biberleri önceden hazırlanmış közde közlemeye başlayalım. Biberlerin közlenmesi aşağı yukarı yarım saat kadar sürecektir. Biberleri iyice közledikten sonra bir kaba alarak kabuklarını soyalım ve doğrama tahtasına alarak halka şeklinde doğrayalım. Bir kâse içerisine süzme yoğurdu, elma sirkesini, dövülmüş sarımsağı limonu ve tuzu alarak güzelce karıştıralım. Servis tabağına alınan biberlerin üzerine bu karışımı gezdirelim.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu Kırmızı Biber Mezesi Malzemeleri
  • 3-5 adet büyük boy kırmızı biber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım kâse süzme yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
Hazırlanışı: Biber mezesinin yapılışına biberleri közleyerek başlayalım. Közlenen biberleri kabuklarından ayırmak için bir kaba alalım ve kabuklarını soyalım. Biberlerin kabuğu soyulduktan sonra doğrama tahtasına alarak halka şeklinde doğrayalım. Halka halka doğranan biberleri önceden hazırlamış olduğumuz bir tavaya alarak tavanın içerisine bir miktar zeytinyağı ilave edelim ve biberler suyunu çekene kadar kısık ateşte kızartalım. Güzelce kavrulan biberleri soğuması için bir kenara alalım. Süzme yoğurdu bir kap içerisinde dövülmüş olan sarımsaklarla karıştırıp üzerine zeytinyağı, tuzu ilave ederek servis tabağına alınan kırmızı biberlerin üzerine ekleyelim.

Afiyet olsun.

Maydanozlu Biber Mezesi Malzemeleri
  • Yarım demet taze maydanoz
  • 3-4 adet yeşil biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
  • 5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • Yarım adet limon
Hazırlanışı: Biberleri güzelce yıkayarak süzülmesini bekleyelim. Süzülen biberleri önceden hazırlamış olduğumuz bir kızartma tavasına alarak tavaya biraz zeytinyağı ilave ederek biberleri güzelce kızartalım. Kızaran biberleri soğuması için bir köşeye alalım. Domatesleri aynı şekilde yıkayarak kurutalım ve kabuklarını soyarak doğrama tahtasında doğrayalım (Robota da çekilebilir) sonra kızartma tavasına domatesleri de alarak güzelce kavuralım ve biberlerin üzerine ilave edelim. Ayrı bir kap içerisinde süzme yoğurdu, bir miktar limon damlasını, dövülmüş cevizi güzelce harmanlayarak servis tabağına alınmış olan biber ve domateslerin üzerine ilave edelim. Maydanozları servis tabağının üzerine donatalım.

Afiyet olsun.
" } ] }