{ "title": "Çerkez Mezeleri", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/cerkez-mezeleri.jpg", "date": "19.01.2024 13:53:15", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Çerkez mezeleri arasında en çok yer alan Çerkez tavuklu meze gelmektedir. Çerkez mezeleri daha çok otel yemeklerinde, toplantı yemeklerinde, davetlerde ve özel hazırlanan yemeklerin yanında sunum yapılmaktadır. Meze aslında doyurucu amaçlı olmayıp sadece sofralarda hem renk katmak hem de lezzet katmak için seçilmektedir. Fakat Çerkez tavuklu mezeler sık olarak rakı masalarında kullanılır. Örneğin çerkez tavuğu mezesinin tarifini vermek istedim sizinle.

Tavuklu Çerkez mezesi tarifi malzemeler
Tavuklu Çerkez Mezesi Nasıl Yapılır?

Tavuğu iyice yıkayarak derin bir kaba koyun ve üzerini hafif su geçecek şekilde pişirilmeye bırakılır. Bir parça tavuğu ayırıp diğer geri kalanını didikleyerek ince ince ayıralım. Tavuk suyunu derin bir kaba alın. Galeta ununu karıştıralım ve didiklediğimiz tavuk etlerini, dövülmüş sarımsağı da katarak iyice ezelim. Pul biberi de kattıktan sonra iyice karıştıralım. Oldukça ezelim ve macun kıvamına getirelim ve 3 çorba kaşığı çekilmiş ceviz içini de ilave edelim. Daha sonra tuz atalım. Tere yağını kızdırıp pul biber ile karıştırıp hemen ocaktan alalım. Hazır duruma gelen mezenizi servis yaparken üzerine ayırdığınız didiklenmiş olan tavuğu serin ve iri cevizlerle zeytinyağı ile süsleyelim. Bir de Çerkez mezesinin bir başka tarifi ise şöyledir.

Çerkez mezesi tarifi malzemeler
Çerkez Mezeleri Nasıl Yapılır?

Tavuğu iyice temizledikten sonra iyice haşlayın. Ayıklanmış cevizi et makinesinden önce bir defa çekin daha sonra içine bayat ekmek ve kırmızıbiberi koyup bu işlemi tekrar edin. Bu işlemi yaparken süzülen yağları bir kaba biriktirelim. Tavuğun suyundan kepçeyle alarak cevize koyun ve sulandırılır. Boza şeklini ve kıvamını alıncaya kadar su ekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyerek istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Tavuğu kemiklerinden ayırın ve ufak ufak didikleyin. Tavuk etlerinin içine karabiber ve tuz serpip karıştırın ve böylece mezeniz hazır hale gelmiş olur. Damak tadına uygun ise ikram edilirken üzerine cevizli karışımı dökerek etleri kaplayın. En üste ise ceviz yağını koyun. Böylece tamamen ikram edilecek duruma gelmiş olur. Bir de annemin yapmış olduğu bir meze ise hem basit hem de lezzetli olmaktadır son olarak tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Çerkez mezesi tarifi malzemeler
  • 750 gr parça tavuk (Göğüs, but karışık)
  • 2 adet soğan (Tavuk suyu için)
  • 1 Su bardağı çekilmiş ceviz
  • 2-3 Dilim bayat ekmek içi
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • Kırmızı biber
  • Tuz
Çerkez Mezeleri Nasıl Yapılır?

Tavuklar, bütün soğanlar, tuz ve üzerini örtecek kadar su eklenmesi için haşlanır. Haşlanan tavuklar, küçük küçük bir kabın içerisine didiklenir. Suyu dökülmemelidir çünkü kullanılıyor. Cevizler ve bayat ekmek içleri robotta ince ince çekilir. Çekilmiş ceviz ve ekmek içlerine, dövülmüş sarımsak ve kırmızı toz biber de ilave edilmelidir. Kenarda bekletilen tavuk suyu ise yavaş yavaş kuru karışıma eklenmelidir. Boza kıvamına gelince karışımın yarısı didiklenmiş tavukların üzerine alınır ve iyice karıştırılır. Böylece mezeniz hazır olmaktadır. Sunumunu yapabilirsiniz.
" } ] }