Çeşitli meze tarifleri, Türk mutfağında özellikle yer alan ve genelde soğuk servis edilen mezeler, çilingir sofralarının da vazgeçilmezidir. Meze çeşitlerinin çok basit hazırlanabilenlerinin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen çeşitleri de mevcuttur. Yine de ister zahmetli ister basit olsun, mezeler hem çilingir sofrasında bir lezzet hem de sohbet esnasında eğlenceliktir. Bu sebeple birkaç meze tarifi sunmak istedim sizlere. Umarım beğenirsiniz.
Közde Patlıcan Salatası Malzemeleri
5 adet yuvarlak patlıcan
5 adet kırmızı biber
1 adet soğan
3 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Yapılışı: Patlıcan ve biberler harlı ateşte közlenerek kabukları soyulur ve küçük küçük doğranır. Daha sonra, soğan ve sarımsaklarda soyulup küçük küçük doğranarak, patlıcan ve biberlerin içine eklenir. Son olarak tuz ve tercihe göre zeytinyağı da eklenip tüm malzemeler karıştırılır ve soğuk olarak servis edilir.
Ezme Malzemeleri
2 adet büyük boy domates
2 adet orta boy soğan
2 adet salatalık
1 demet maydanoz
8 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
Köri baharatı
Sumak
1 yemek kaşığı acı biber salçası
Tuz
Yapılışı: Soğanlar yıkanıp soyulduktan sonra rondodan geçirilip bir kaba alınır. Biberler yıkanıp içi temizlenir ve rondoya koyulur. Üzerine yıkanmış maydanozlar, sarımsaklar, salatalıklar ve yıkanıp dörde bölünmüş domatesler ve salça eklenerek hepsi rondodan geçirilir. Rondodan geçen malzemeler de soğanların üzerine eklenir. Son olarak yağ, tuz, sumak ve köri eklenerek iyice karıştırılır. Soğuk olarak servis edilir.
Barbunya Pilaki Malzemeleri
1 su bardağı barbunya
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tane soğan
1 tatlı kaşığı salça
2 tane domates
1-2 tane yeşil biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 su bardağı su
Yapılışı: Barbunyalar akşamdan sıcak suda ıslatılır. Bir tencere içerisine sıvı yağ eklenir. Soğanlar piyazlık doğranıp tencereye eklenir ve kavrulur. Üzerine, temeklik doğranan domatesler ile salça ve biber de eklenerek kavurmaya devam edilir. Akşamdan ıslatılmış ve suyu süzülmüş barbunya, su ve tuz da eklenir ve barbunya piştikten sonra ocaktan alınır. Üzerine zeytinyağı gezdirilerek soğuk servis edilir.
Yapılışı: İlk önce etler iyice pişene kadar haşlanır. Derin bir kaba pul biber, baharatlar ve ezilmiş sarımsak ilave edilir. Etin suyu süzülerek malzemeler kek kıvamına gelene kadar, yavaş yavaş kaptaki malzemelere eklenir. Bir tavada tereyağı ve sızma zeytinyağı kızartılır ve kızgın halde karışıma eklenir. Son olarak tuz ayarı yapılır. Üzeri kapalı olarak 12 saat bekletilir. Beklemiş çemen kavanozlara koyularak buzdolabında saklanır.