{ "title": "Etin Yanına Meze", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/Etin-Yanina-Meze-35.jpg", "date": "19.01.2024 06:53:45", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Etin Yanına Meze, Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı biçimlerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk veya ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları zengin gösteren, renklendiren, değişik tatlara ve çeşitlere sahip olan mezeler, başta et olmak üzere her türlü yemeğin yanına yapılabilir. Meze doyumluk olarak değil, atıştırmalık veya tadımlık olarak yapılır. Meze, acılı, peynirli, sebzeli, yumurtalı, tavuklu gibi farklı formlarda hazırlanabilir. Ilık veya sıcak olarak da tüketilebileceği gibi en fazla tercih edilen soğuk tüketimidir. Et yemeklerinin yanına yakışacak ve lezzetlerini arttıracak meze tariflerinden bir olan patlıcan mezesidir. Mezeler içerisinde patlıcanlı olanlar ev sofralarında daha yaygın olarak hazırlanmaktadır. O nedenle patlıcan mezesi hemen hemen her bireyin kolaylıkla yapabileceği bir yiyecektir. Her zaman bulunabilen malzemelerle yapılmaktadır. Patlıcan mezeleri sofralarımızda daha hafif olması açısından dolayı da tercih edilir. Patlıcan mezesi, herkesin kolayca yapabileceği etin yanına meze çeşidinin tarifini:

Patlıcan mezesi malzemeleri
Patlıcan mezesi nasıl yapılır?

Patlıcanların ilk önce yıkanması ve sonra da küp-küp doğranarak bir derin kap içerisinde tuzlu suda bekletilmesi gereklidir. Ortalama olarak en az kırk dakika tuzlu suda bekleyen patlıcanlar bir süzgeç yardımıyla süzüldükten sonra bir kâğıt havlu üzerine suyunu çekmesi için dökülür. Daha sonra bir kap içerisine sıvı yağ konularak patlıcanlar kızartılmaya başlanır. Kızaran patlıcanların yağını iyi süzebilmesi için alınacağı kaba önceden havlu peçete konulmalıdır. Böylece hazırlayacak meze çok yağlı bir halde olmayacaktır. Ayrı bir tava içerisine bir yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilerek içerisine doğranmış soğan ve sarımsak ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Yanmasını önlemek için bir miktar tuz atabilirsiniz. Daha sonra üzerine kabuğu soyulmuş ve küp-küp doğranmış domates eklenerek pişmesi için kısık ateşte bırakılır. Pişerek yumuşayan karışımın içerisine salça da eklenerek sonra içerisine tuz, şekeri ve sıcak su eklenerek kısık ateşte on dakika daha pişirilir. En son kızartılmış ve yağını bırakması için beklettiğimiz patlıcanları ekleyerek kısık ateşte beş dakika daha pişirdikten sonra artık patlıcan mezemiz hazır hale gelmiş demektir. Etin yanına meze nasıl isterseniz sıcak, ılık ve soğuk olarak servis edilebilir.
" } ] }