{ "title": "Hatay Mezeleri", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/hatay-mezeleri.jpg", "date": "20.01.2024 09:37:00", "author": "ömür patat", "article": [ { "article": "
Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin kültür, adet, gelenek ve göreneklerini de yansıttığı için diğer yörelerde de Hatay mezeleri ismi ile anılmakta ve yenmektedir. Lezzet olarak bir eşi daha olmayan mezelerin merkezi Hatay mezeleri desek yanlış değildir.

Hatay mezeleri bulunduğu bölgede hatta diğer bölgelerimizde yaygın olarak yapılarak yenilmektedir. Yörede bu mezeler hemen her sofrada bulunmaktadır. Yapımı da çok pratik olan bu mezeler damak tadına uygun olmasından ve lezzet olarak da çok güzel olmasından dolayı Hatay bölgesine özgü olarak sofralarımızda yemekteyiz. Soğuk olarak tüketilmesi de lezzetine lezzet katmaktadır. Hataya özgü en çok yenilen mezeler tarifleri ve yapımları ile şöyledir.

Babagannuş; malzemeleri şunlardır.
Yapılışı: tüm ürünler közlenmeli ve iri şekilde olmalıdırlar. Közlenen domates, patlıcanın kabukları soyulur. Közlenen biber ise küçük olarak doğranmalıdır. Ezme şeklinde yapılacağı için ezme kadar küçük olmasına dikkat edilmelidir. Domates ve patlıcanda aynı şekilde küçük şekilde doğrandıktan sonra bir kap içerisine hepsi toplanır. Baharatları atıldıktan sonra uzun bir süre karıştırılması gerekir. Karıştırılma bittikten sonra babagannuş mezesi hazır hale gelmiştir.

Acılı biber ezmesi;.
Yapılışı: acılı biber ezmesini yapmak için ilk önce biber salçasını, zeytinyağı ile nar ekşisini de ekleyerek birbirine yedirilmesi sağlanır. Menü içerisinde bulunan soğanı alarak kabukları ince olarak soyulmalı çok küçük olarak kıyılması gerekir. Domatesleri kabukları soyulmadan yapılmaması gerekir. Kabukları soyulduktan sonra ezme kıvamına gelecek kadar doğranmalıdır. Sonrasından doğranan domatesleri, soğanları, maydanozu, biberleri birbiri ile karıştırın. Yapılan sos da üzerine dökülerek karışımı yapılır ve mezemiz hazır hale gelir.

Tarator
Yapılışı: ezme yapımı olacağı için maydanozlar en ince hale gelecek kadar doğranması yapılır. Ceviz içi un gibi olması gerekmektedir. Bir kap içerisinde ceviz içini, tahini ve maydanozları iyice karıştırınız. Karışımın içerisine süzme yoğurdu da ekleyerek yine karıştırınız. Çok az tadına bakarak tuz atınız ve yine karıştırınız. Karışım bittikten sonra acılı biber ezmesi yemeğe hazırdır.

Humus
Yapılışı: nohutların kabuklarını soyarak robotta çekiniz. Nohudun üzerine tahini ekleyin ve sonrasında zeytinyağı ve limon suyunu ekleyerek kaşık ile iyice karıştırın. Tadına bakarak kimyon ve tuzu ekleyin. Humusun katı olmaması için kaynar su eklemesi yapılır tabi ki katı ise. Krema kıvamına gelene kadar karıştırın ve malzemelerin birbiri ile karışmasına dikkat ediniz. Zeytinyağını üzerine döktükten sonra servise hazırdır.

Söğürme veya yoğurtlama
Yapılışı: ateş üzerinde patlıcanlar közlenir. Közlenen patlıcanların kabuğu soyulur. Bıçak ile ince ince doğraması yapılır. Tam olarak ezilen patlıcandan sonra yoğurt ile sarımsak karışımı yapılır. Daha sonra ikisi birbirine karıştırılması gerekir. Sonrasında iyice karıştırıldığından emin olduktan sonra zeytinyağı ekleyerek tekrar karıştırın. Artık yemeğe hazır olmuştur.

Hatay mezeleri Hatay yöresine ait en meşhur mezeleri kısaca ve pratik şekilde anlatmaya çalıştık. Bu mezeler Hatay bölgesi ile özdeşleşmiş ve Hatay'da her sofrada bulunan mezelerdir. Bu mezelerin ünü artmış ve hemen her yerde keyifle yenilen mezeler konumuna gelmiştir. Yöresel olarak malzemeleri değişebilir ama isimleri hemen hemen aynıdır. Her yörenin kendi lezzetine ait tatları olduğu gibi Hatay mezeleri ise genel olarak acı yapılmakta ve acılı şekilde tüketilmektedir.
" } ] }