{ "title": "Havuç Mezesi", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/Havuc-Mezesi-38.JPG", "date": "18.01.2024 23:46:17", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Havuç Mezesi, Havuç maydanozgiller ailesine ait olan bir sebzedir. Koni şeklinde köklü ve etli bir sebze olan havuç otsu yapıda olan bir bitki türüdür. Ülkemizde yörelere göre birçok değişik ad ile isimlendirilen havuç mezesi, özellikle pürçüklü, yer otu, gelin parmağı deper otu, balkamış, kızıl ot ya da yerekaçan olarak isimlendirilmiştir. Yetişme yerleri çoğunlukla Akdeniz ülkeleri, Avusturalya, Amerika, Yeni Zelanda ve Afrika'dır. Fazlaca yaygın bir sebze türüdür. Altmış kadar çeşidi bilinmektedir. Barındırdığı A vitamini bakımından çok zengin bir içeriğe sahiptir. Havucun rengi genellikle turuncu olup bu rengi veren ise karotendir. Havuç sebzesinin sarı, mor ve siyah renkli olanları da vardır. Ayrıca halk arasında gözlere iyi geldiği de söylenmektedir. Siyah renkli olan havuçtan ülkemize ait şalgam içeceği de yapılmaktadır. Genellikle garnitürler de ve salatalarda sıklık içerisinde kullanılan havuç sebzesi mezelerde de yerini almaya hak kazanmıştır. Ülkemizde yapılan havuç mezelerinden birinin tarifi şöyledir.

Havuç mezesi malzemeleri
Havuç mezesi nasıl yapılır?

Havuçlar yıkandıktan sonra bir rende marifeti ile derin bir kap içerisine rendelenir. Daha sonra ocak üzerine normal ateşte bir tavaya zeytinyağı konularak ısınması beklenir. Isınan tavaya rendelenen havuçlar atılarak yağda kavrulur. 15 dakika kadar kavrulan havuç rendeleri ocaktan alınıp, soğuması için bir kenarda bekletilir. Daha sonra derin bir kâse içerisine süzme yoğurt, mayonez, ezilmiş sarımsak, ezilmiş ceviz içi ve tuz ilave edilerek bütün malzemeler güzelce karıştırılır. Daha sonrasında karışımın içine soğumaya bırakılan kavrulmuş havuç rendesi ilave edilerek tekrar karıştırılır ve meze tabağına yerleştirilir. Daha sonra üzerini süslemek için birkaç dal maydanoz yaprağı kullanılabilir. Dileyen pul biberi ile de süsleme yapabilir. Hazır hale gelen havuç mezesi bir iki saat buzdolabında dinlendirildikten sonra artık servise hazır hale gelmiştir.
" } ] }