{ "title": "Havuçlu Meze", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/havuclu-meze.jpg", "date": "20.01.2024 18:21:55", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Havuçlu meze, mezeler yemeklerin yanında sizlere eşlik eden yardımcı atıştırmalıklardır. Bunların içinde çeşitli malzemelerle hazırlanan yöresel tarifler bile bulunur. Her türlü sebzeyle meze tarifleri bulunmaktadır. Üstelik farklı yapılış şekilleriyle sofrada yerlerini alırlar. Havuçlu mezede bunlardan biridir. Havuç herkesin düşüncesinde göz sağlığına iyi gelen bir sebze olarak yer etmiştir. Ancak bunun dışında da çeşitli yararları bulunmaktadır. Bunların arasından en önemlisi kanser riskini azaltmasıdır. Sırf bu nedenle bile kışın bol miktarda havuç tüketmenin yolunu yaratmalısınız. Gerek çiğ olarak gerek salatalarınızda, yemeklerinizde kullanarak gerekse tarifimizde olduğu gibi meze yaparak havucu tüketebilirsiniz. Sizlere vereceğimiz havuçlu meze oldukça kolay yapılır. Bu tarif kısaca yoğurt ve havucun buluşmasıdır. Sadece içinde şeker oranı yüksek olduğundan, şeker hastalarının fazla tüketmemesini tavsiye ederiz. Dilerseniz havuçlu mezeyi birlikte hazırlamaya başlayalım.

Havuçlu meze için gerekli malzemeler
Havuçlu meze nasıl yapılır?

İlk olarak uygun boyda bir tavaya ihtiyacınız olacak. Bir tarafta havuçları yıkayarak, kabuklarını soyun. Bunları rendenin iri tarafıyla rendelemeye başlayın. Diğer tarafta kuru soğanları ayıklayıp yemeklik şekilde ince doğrayın. Tavanın içine sızma zeytinyağı ilave ederek ocakta kızdırmaya başlayın. Kuru soğanları içine atarak, sotelemeye başlayın. Renkleri hafif şeffaflaşana kadar kavurun. Daha sonra rendelediğiniz havuçları içine atın. Birlikte havuçlar pişinceye kadar kavurun.

Bu arada kâsenin içinde süzme yoğurt, tuz ve rendelenmiş sarımsakları karıştırın. Havuçlar piştiyse, biraz ılınmalarını bekleyin. Eğer süzme yoğurt kullanmayacaksanız, normal yoğurtla da havuçlu meze yapabilirsiniz. Ancak bu defa yoğurdun içine 1-2 yemek kaşığı mayonez ilave edin. Yoğurdun toparlanmasını ve lezzetli olmasını sağlar. Havuçlar ılınınca yoğurtlu karışımla birlikte harmanlayın. Bunu servis tabağına alarak, üzerini maydanoz yaprakları, dereotu ve siyah zeytinle süsleyebilirsiniz. Biraz da zeytinyağı gezdirirseniz hem göze hitap eder hem de damak tadına hitap edebilirsiniz. Konuklarınız bu lezzetli havuç mezesini beğenecektir.

Afiyet olsun.
" } ] }