{ "title": "Közlenmiş Patlıcan Mezesi", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/kzolenmis-patlican-mezesi.jpg", "date": "19.01.2024 12:44:24", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Közlenmiş patlıcan mezesi, insanlar tarafından en çok sevilen lezzetler arasındadır. Gizemli bir lezzete sahip olan patlıcanlar yemekler içerisinde çok farklı şekillerde kullanılmaktadır. Özellikle yaz aylarında patlıcan mevsimleri geldiği zaman, patlıcan seven insanlar haftanın üç gününde patlıcan yemekleri yemektedirler. Öyle ki patlıcanın bu denli fazla tüketilmesi közlenmiş patlıcan mezesinin de insanlar tarafından çok fazla tüketilmesini sağlamaktadır. Daha çok ülkemizin doğu kesimlerinde bol bir şekilde tüketilen közlenmiş patlıcan mezesi çok daha fazla bir şekilde tüketilmektedir. Doğal yöntemlerle közlenen ve yapılan bu mezeler çok daha farklı bir lezzet kazanarak önümüze gelmektedir. Közlenmiş patlıcan mezesi, çok fazla malzeme gerektirmeden her evde bulunabilecek malzemelerden yapılabilen mezeler arasındadır. Bu nedenle sizlere, çok uğraşmadan bu lezzeti elde etme imkânı sağlayacaktır. Birazdan sizlere vereceğim mükemmel tarifi dikkatli bir şekilde okuyarak bu mezeyi kolayca yapabilirsiniz. Bunun için kollarınızı sıvayın.

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Malzemeleri
Közlenmiş Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır?

Tabi ki közlenmiş patlıcan mezesinin yapılışına geçmeden önce patlıcanları temiz bir şekilde yıkayarak közlemek için köz ateşi oluşturun. Oluşturduğunuz köz ateşi alev almadığı zaman patlıcanları iyice közleyin. Unutmayın ki közleme işleminiz bu mezenin lezzetinde direk olarak etkiler oluşturacaktır.

Daha sonraki işlemde derin bir tencere ayarlayarak içerisine zeytinyağını ekleyin ve yağın kızmasını bekleyin. Yağ yaklaşık 3 dakika içerisinde kızdığınız sizlere belli edecektir. Yağın kızma süresi içerisinde sizlerde boş durmadan soğanları küp şeklinde küçük küçük parçacıklar olacak şekilde doğrayın. Doğradığınız soğanları yağ kızdığı zaman yavaş ve dikkatli bir şekilde tencere içerisine ekleyin ve soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.

Soğanlar kavrulurken aynı zamanda sizler de domatesleri temiz bir şekilde yıkayarak kabuklarını soyun. Kabukların iyi soyulmasına dikkat etmeye özen gösterin. Aksi halde domatesin kabukları meze içerisinde kendisini belli ederek lezzet kayıplarına neden olacaktır.

Bu işlemden sonra domatesleri de soğanlar gibi küp şeklinde doğrayalım ve kavurmakta olduğumuz soğan içerisine soğan tam olarak kavrulduktan sonra ekleyelim ve kavurma işlemine domates ölene kadar devam edelim. Bu sırada bol bol karıştırmanız soğanın, domatesin yanmamasını sağlayarak daha içten pişmesine neden olacaktır. Bu durumda lezzet artışına yol açacaktır. Bu şekilde domatesleri ve soğanı iyice kavuralım.

Közlenmiş patlıcanları ince ince doğrayalım ve kavurduğumuz domates içerisine koyarak kavurmaya devam edelim. Bu işlem orta ateşte yaklaşık beş dakika kadar sürecektir. Bu işlemden sonra közlenmiş patlıcan mezesi hazırdır. Bu mezeyi yemekler yanında soğuk olarak servis etmenizi öneririm. Soğuk olarak tüketildiğinde bu meze çok daha lezzetli olacaktır.
" } ] }