{ "title": "Mantar Meze", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/mantar-meze.jpg", "date": "21.01.2024 14:07:52", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilmesidir. Mantar meze yaptıktan sonra bu mezenin üzerine farklı malzemelerle süslemeler ve ek lezzetler katabilirsiniz. Mantar meze bazı marketlerde hazır olarak satılmaktadır. Fakat bu mezeler hiçbir zaman evlerinizde yapacağınız mezeler kadar lezzet hissettirmez. Mantar mezesi genellikle zeytinyağı ile yapılır. Böyle yapılan mezeler çok daha lezzetli olur. Fakat imkânınız olmaz ise bu mezeyi Ayçiçek yapı kullanarak da yapabilirsiniz. Mantar mezede diğer bir önemli husus ise mantar seçimidir. Öyle ki kullanacağınız mantarın çeşidi mantar meze hazırlandıktan sonra ortaya çıkacak lezzette farklılıklar meydana getirecektir. Bunun için en iyi mantarları kullanmanızı tavsiye ederim. Şimdi sizlere mantar meze tarifini en kolay şekilde anlatacağım. Mantar mezenin yapılışına geçmeden önce bu mezenin yapılışı sırasında kullanılacak malzemelere göz atalım.

Mantar meze için gerekli olan malzemeler
Mantar Meze Nasıl Yapılır?

Öncelikle mantarları temiz bir şekilde yıkayın ve ardından kabuklarını soymaya başlayın. Bu işlemi iyi yapın. İçerisinde kabuk kalır ise bu durumda mantar meze lezzetinde farklılıklar görebilirsiniz. Kabuklarını tamamen soyduğunuz bu mantarları temiz bir şekilde tekrar yıkayın. Bu durumda hijyene önem vermelisiniz. Özellikle sebzelerde hijyen konusu çok dikkat edilmelidir. Daha sonra soyup yıkadığınız mantarların her birini 4 parça olacak şekilde doğrayın.

Diğer aşamamızda ise bir tava içerisine kullanacağınız yapı koyarak yağın kızması için ocağın orta gözüne koyunuz. Yağ kızarken sizde diğer yandan sarımsakları ince ince doğrayın ve ince ince doğranmış sarımsakları kızmakta olan yağ içerisine ekleyin ve bu sarımsakların her tarafının pişmesi için iyice karıştırın.

Bir süre sarımsaklar piştikten sonra artık mantarları ekleme vakti geldir. Mantarları yavaş bir şekilde ekleyin. Bu sırada etrafa az da olsa kızgın yağ sıçrayabilir. Bunun için biraz dikkatli olun. Mantarları ekledikten sonra bolca karıştırın. Bir süre sonra mantarlar suyunu alıp çekmeye başlayacaktır. Siz bu sırada pişirmeye devam edin.

İşte bu aşamada artık mantar meze hemen hemen tamamlanmış sayılmaktadır. Son aşamalar olarak ise tuz, karabiber gibi malzemeleri isteğinize göre meze üzerine dökerek iyice karıştırınız. Tüm malzemelerden sonra ince ince salatalık doğranmış maydanozları bu meze üzerine ekledikten sonra bir kez daha karıştırarak servise hazır hale getirin. Eğer kullanacağınız farklı süsleme malzemeler var ise lezzeti bozmayacak şekilde bunları da kullanarak servis yapabilirsiniz.
" } ] }