{ "title": "Meze Çeşitleri", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/meze-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 00:34:00", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Meze çeşitleri, meze yemeklerin yanında sunulan yemeklerden ayrı olarak sofrayı daha kalabalık ve daha ihtişamlı gösteren lezzetli başlangıçlardır. Hemen her yörenin kendisine ait meze tarifleri vardır meze tarifleri o yörelerin damak zevkine ve alışkanlıklarına göre değişiklik gösterir. Sebzeler ile peynir salam sosis ile yoğurt ile birçok meze çeşidi yapılabilir bunlardan bazıları,

Köz patlıcan mezesi için gerekli malzemeler
Köz patlıcan mezesi nasıl yapılır?

Patlıcan ve kırmızı biberleri ister közde ister ekmek fırınlarında isterseniz de kendi fırınınız da közleyiniz. Közlenen patlıcan ve biberlerin kabuklarını soyun ve bir tabağa alın diğer taraftan soğan ve sarımsaklar soyulur yıkanır ve çok küçük bir şekilde doğranır derin bir kâseye alınır üzerine közlenmiş patlıcan ve biberler küçük küçük doğranır ve iki yemek kaşığı zeytinyağı ile damak tadınıza uygun miktarda tuz atılır ve iyice tüm malzemeler harmanlanır. Meze hazır sunum tabağına alınır ve yemeklerin yanında servis edilir.

Kırmızı lahana mezesi yapımı için gerekli malzemeler
Kırmızı lahana mezesi nasıl yapılır?

Bu mezenin yapımına başlarken önce lahananın dıştaki kart yapraklarını atıyoruz ve lahanayı yıkıyoruz daha sonra kurulayıp derin bir kabın içerisine çok ince bir şekilde doğruyoruz piyasada bu şekilde doğrama aparatları var evinizde varsa bunları kullanmanız daha da kolaylık sağlayacaktır. Tüm lahana bu şekilde doğranınca bir tavaya iki yemek kaşığı zeytinyağı alınır ve üzerine bu lahanalar ilave edilip ocağa konur ocağın altı açılır. Lahanalar yumuşayana kadar kavrulur. Yumuşayıp sertliği gidince altı kapatılır ve bu sırada yoğurt sosu hazırlanır, yarım kilo süzme yoğurt kaşık ile derin bir kap da çırpılır lahanalar da soğuyunca yoğurdun üzerine ilave edilir ve karıştırılır. Tam karışınca sunum tabağına alınır ve üzeri için bir yemek kaşığı tereyağı ile pul biber nane bir sos tavasına alınır ve ocağa konulup altı açılır biber ve nane kavrulunca sunum tabağına aldığımız yoğurtlu lahananın üzerine dökülür ve tereyağı donmadan servis edilir.

Yoğurt soslu patates mezesi için gerekli malzemeler
  • 4-5 adet orta boy patates
  • Bir tutam maydanoz
  • Birkaç dal yeşil soğan
  • Pul biber, karabiber, tuz
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir su bardağı dolusu yoğurt
Yoğurt soslu patates mezesi nasıl yapılır?

Yoğurt sosu ile süslenen bu mezenin yapımı için öncelikle patatesleri yıkayıp derin bir tencereye alıyoruz ve üzerini kaynar su ile doldurup ocağa alın ve tam olarak haşlanıncaya kadar pişirin patatesler haşlanınca çıkarıp kabuklarını soyuyoruz ve derin bir kaba alıyoruz. Patates ezeceği yardımıyla iyice ezin. Üzerine bir kaşık tereyağı eritin ve ilave edin daha sonra maydanoz ve yeşil soğanları da ince ince kıyıp ekleyin. Damak tadınıza göre tuzunu da ekleyip iyice karıştırın ve daha sonra eliniz ile küçük parçalar alarak yuvarlayın ve servis tabağına alın. Tüm patatesli malzemeyi bu şekilde yuvarlayın ve tabağa aldıktan sonra bir bardak yoğurdu çırpıp patates toplarının üzerine yavaşça dökün. Son olarak biraz pul biber ve karabiber serpiştirin yoğurdun üzerine meze hazır afiyetle yiyin.

" } ] }