{ "title": "Meze Nasıl Yapılır", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/meze-nas,l-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 04:38:45", "author": "ömür patat", "article": [ { "article": "
Meze nasıl yapılır, Ana yemeklerden çok farklı olarak yapılan özel yemeklerdir. Mezeler sofranın kalitesini, itibarını ve gösterişini sergileyen muazzam tatlara sahip atıştırmalık tatlardır. Yapılışları ise damak zevkine göre değişen ve en sevdiğiniz sebzelerden yapılabilen yemeklerdir. Kültür olarak da farklılık gösteren bu yemekler doyumluk değil tadımlık olarak adlandırmak yanlış olmaz. Meze her yörenin kültürüne göre farklı farklı tatlar ile yapılır.

Meze nasıl yapılır; yaşanılan kültürel ortamda veya yapılan programa göre ana yemeklerin yanında sofranın zenginliğini ihtişamını gösteren yemeklerdir. Genellikle ezme ve karışım şeklinde yapılmaktadır. Mesela rakı hayatta mezesiz içilmemektedir. Mezelerin yapımında en çok domates, yoğurt, acılı baharatlar, salata ürünleri ve ağırlıklı olarak sebzelerin kullanıldığı karışım ile yapılan ve sonucunda tadına doyulamayan lezzetler ortaya çıkmaktadır. Mezelerin yapımında genellikle soğuk olmasına dikkat edilir. Normalde sıcak mezeler de vardır ancak soğuk olması lezzet olarak ağız tadına müsaade etmesinden dolayı mezelerin soğuk olanı en çok tercih edilendir. Meze alanına giren birçok yiyecekler mevcuttur. Türkiye'de meze denildiği zamanda ilk akla gelenler salata, beyaz peynir, kavun, yoğurt ve sebzelerdir. Ancak meze olarak da kullanılan çok büyük bir menüye sahibiz. Bu meze olarak kullandığımız ürünler ise salata her çeşidinden, biber, lahana, yaprak, balık çeşitleri, zeytin, zeytinyağlı yemekler, tavuk ve yumurtayı da bu geniş menünün içine dahil edebiliriz. Meze yapımı karışımdan meydana gelen ve hemen her ürünle yapılmaya müsait yiyeceklerdir.

Meze farklı lezzetlerle beraber karışım ile yapılan ve genel olarak soğuk sunumla yenilen ana yemek öncesi hafif atıştırmalıklardır. Yaşanılan bölgenin kültürel özelliklerini yansıtan yemeklerdir. Genel olarak bakıldığı zaman akşam yemeklerinde, içki ortamlarında ve eğlenceli toplantılarda hem sofranın zenginliğini hem de muhabbeti artıran özelliklere sahip mezeler ana yemekten önce tüketimi yapılır. Meyveleri de meze kısmına koyan birçok insan vardır. Daha öncesinde meze sınıfında değilken zamanla meze bölümüne dahil olmaktadır. Birçok tür meze çeşidi olmasına rağmen gün gün meze çeşitlerine yenileri de dahil olmaktadır.
" } ] }