{ "title": "Meze Nedir", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/meze-nedir.jpg", "date": "20.01.2024 15:08:10", "author": "ömür patat", "article": [ { "article": "
Meze nedir sorusu çok büyük bir alanı kapsamaktadır. Dünya yemek literatüründe ordövr ismi ile anılmaktadır. Dünyada, Orta Doğu de ve Türkiye'de özel bir yere sahip olup hafifliği, lezzeti ile kendine hayran bırakan soğuk yemeklerdir. Çeşit olarak her türlü duruma ortama hitap eden mezeler vardır. Sofralarını meze ile donatarak sofra zenginliğinin dışında yemeği keyifli hale getiren ve doyurma amacı taşımayan eşsiz lezzetlerdir. Yöreye göre kültüre göre de meze çeşitleri bulunmakta v eski zamanlardan beri adet olarak sofralarda bulundurulmaktadır. Keyifli sohbetlerde soğuma kaygısı olmayan ve muhabbetleri de keyifli hale getiren yemeklerdir. Bağımsız oldukları kadar da lezzette özgürlerdir.

Meze bizim sofralarımız için çok önemli bir yere sahiptir. Sofrada süs ve güzellik Türk kültüründe meze ile yapıldığı zaman olağan üstü haz vermekte ve bu durum bize verilen ayrıcalıktır. Meze içki sofralarının vazgeçilmezidir ancak akşam yemeklerinde, açık büfelerde, davet yemeklerinde ve kokteyllerde de vazgeçilmez tatlar olarak mezeler tüketilmektedir. Meze hakkında söylenmiş sözlerin arasında en ilginç olanı Orta Doğu mutfağının uzmanı meze olarak bir yemeğin olmadığını ama her şeyin de meze olabileceğini ve ne kadar çok bir çeşitliliğe sahip olduğunu bu sözlerle ifade etmek istemiştir. Sofralara eşsiz güzellikleri ve tatlarıyla katılan mezeler çok fazla tüketilmektedir. Çok geniş bir sınıfta olan mezelerin ilk olarak akla gelenleri kavun, sebzeler, peynir ve yoğurttur. Türk mutfağını düşünecek olursak yöreler özgü salata çeşitleri, balık çeşitleri, patlıcan, lahana, biber, zeytinyağlılar ile de bu listeyi istediğimiz kadar uzatmak da mümkündür. Türkiye'de her yöre de ağız lezzetine göre tüketimi yapılan mezeler sofranın zenginliğinin yanında kültürel özelliklerini de yansıtma aracıdır.

Meze nedir dediğimizde sofralarımızın tadımlık vazgeçilmez karışımlarıdır. Zaman geçtikçe de çeşitliliğini artıran meze yapımı da oldukça zordur. Çok emek ve zahmet isteyen bu tatlar usta eller aracılığı ile sofralara misafir olmakla soğuk yenmesi ile de acele gerektirmeyen yemeklerdir. Ana yemeklerden önce küçük sunumlar halinde karın doyurmak amacı ile değil sadece atıştırmalık şekilde sunumu yapılan lezzetler olarak da bilinmektedir. Meyveler de ilk olarak meze grubuna dahil değilken sonrasında meze menüsünde yer almaya başlanılmıştır. Yapılışı ve hazırlanışının pratik olması ve soğuk olarak tüketimi yapıldığı için meyveleri de artık meze grubuna girmiştir. Mezeler kısa zamanda tüketimi yapılan ve soğuk olarak tüketilen ana yemekten önce açlığı yatıştıran yemeklerdir.

Meze nedir dediğimiz zaman akla gelen ilk şey sofralarımızın sunumunda zenginlik katan değerli tatlardır. Yapılan programlar da sohbetin kalitesini artırmaya yarayan ve soğuk olarak tüketilen bu lezzetler Türk mutfağında da vazgeçilmez olmuştur. Çeşit olarak Türk mutfağında günden güne çeşidi artmaktadır. Soğuk yenmesi ve karışım şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kültürel olarak da yaşanılan yerin simgesi haline meze grubu miras olarak da gelecek yıllara aktarılarak varlığını sürdürmektedir.
" } ] }