{ "title": "Meze Sofrası", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/meze-sofrasi.jpg", "date": "19.01.2024 00:24:54", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Meze sofrası, ana yemeklerimizin yanında değişik tat olarak bizlerin ağız tadına uygun karışımlar olarak bilinmektedir. Meze eski zamanlardan beri sofralardan eksik edilmeyen, sofraların daha zengin olmasını sağlayan atıştırmalık hafif yiyecekler olarak kendini gösterir. Meze sofrası genellikle alkol içerikli davetlerde içeceklere eşlik eder. Bu sayede sofralar daha neşeli bir hal alır. Meze sofrası bizim kültürümüze dünya mutfağı ahçıları sayesinde gezip gördükleri kültürlerden esinlenerek yemek sofralarına ulaştırılmıştır. Meze sofrası özel günlerde hazırlanan en güzel yiyeceklerdendir.

Ispanak Mezesi Malzemeleri
Ispanak Mezesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle meze yapımına başlarken hazırlamış olduğumuz ıspanakları güzelce ayıklayarak başlayalım. Ayıklanan ıspanakları ince ince doğrayarak bir tencere içerisine alalım ve bir bardak su ilave ederek 20 dakika haşlayalım. Haşlanan ıspanakları süzülmesi için bir süzgece alalım ve süzülerek soğumasını bekleyelim. Bizde o arada bir tava içerisine zeytinyağı koyalım ve unu zeytinyağıyla kavuralım. Kavrulan unun üzerine karabiber, tuz ve süzülen ıspanakları ilave ederek 5 dakika kadar kavuralım ve soğuması için dolaba alıp yarım saat kadar dolapta bekletelim. Soğuyan mezemiz meze sofrası için hazır durumdadır. Servis tabaklarına alınarak servise sunulabilir ve isteğe bağlı olarak meze tabağının süslenmesi için yeşil nane ve maydanoz yaprakları kullanılabilir.

Afiyet olsun.

Dereotu Mezesi Malzemeleri
Dereotu Mezesi Nasıl Yapılır?

Malzeme listesinde hazır bulunan salatalıkların kabuklarını soyarak rendenin en küçük yerinde rendeye veriyoruz. Rendeden geçirilen salatalıklar bir kaba alınarak üzerine yoğurt, kuru nane, dövülmüş sarımsak ve ince ince kıyılmış olan dereotunu da ilave ediyoruz. Son olarak hazırlanan karışıma tuz, karabiber, zeytinyağı da ilave ederek güzelce karıştırıyoruz ve servis tabaklarına alarak üzerine yeşil nane yaprağı ekleyerek servise sunuyoruz.

Afiyet olsun.

Nohutlu Meze Malzemeleri
  • Bir kâse nohut
  • Bir su bardağı tahin
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım limon
  • 1-2 diş sarımsak
  • Süzme yoğurt 1 kâse
  • Tuz, karabiber
  • 7-8 dal maydanoz
Nohutlu Meze Nasıl Yapılır?

Geceden ılık su içerisinde yumuşaması için bekletilen nohutları bir tencereye alarak üzerine su ekleyip güzelce haşlayalım. 45 dakika kadar ocağın üzerinde kalan nohutların pişip pişmediğini kontrol etmek amacıyla bir çatal yardımıyla yumuşamış mı diye bakalım. Hazır olan nohutları süzülmesi için süzgece alarak bekletelim. Bizde o arada ayrı bir kap içerisinde tahini, kimyonu, dövülmüş sarımsağı, tuzu, karabiberi, süzme yoğurdu ilave ederek sos haline getirelim ve süzülen nohutları robota alarak robotta iyice ezelim. Mutfak robotunda ezilen nohutları hazırlanan karışımın içerisine alarak iyice karıştırıp servis tabaklarına alarak üzerine maydanoz ilave edip servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }