{ "title": "Meze Tabağı", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/meze-tabagi.jpg", "date": "21.01.2024 05:06:01", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Meze Tabağı; Güzel bir akşamın başlangıç tabağı olabileceği gibi içki sofralarına eşlik eden sıcak ve soğuk yiyeceklerle hazırlanan tabaktır. Tabağın hazırlandığı duruma göre 4 ile 12 çeşit arasında değişen karışık mezelerle sunulur. Ülkemizde ve Ortadoğu'da 'Meze', İtalya'da 'Antipasta', Fransa'da 'Ordövr', İspanya'da 'Taps' ve Mağrip ülkelerinde 'Mukabalat' olarak adlandırılan yemek grubu, tek bir tabakta renk uyumuna göre servis edilir. Servis şekli değişik kültürlerde farklılık gösterebilir.

Ama tüm kültürlerde yemeğin ya da içkinin yanına verilen, doyurucu olmayan, hafif gıdalar seçilir.

Meze tabağı hazırlanırken servis edilecek yer ve zamana göre meze çeşitliliği sağlanır. İçki sofrası için ayrı, yemeklerin başlangıç tabağı olarak sunulan meze tabağı ayrı, açık büfe ve kokteyllerde hazırlanacak meze tabakları farklıdır.

Sıcak meze tabağı ve soğuk meze tabağı olarak ikiye ayrılır.

Soğuk meze tabakları; Masa servisi yapılırken masadaki kişi sayısı kadar meze tabağı hazırlanır ve her bir kişiye bir meze tabağı servis edilir.
Sıcak meze tabakları
Meze tabağı düzenlerken dikkat edilecek noktalar
" } ] }