{ "title": "Meze Tarifleri", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/meze-tarifleri.jpg", "date": "21.01.2024 17:32:10", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Meze Tarifleri, Meze denince akla ilk gelen Türk mutfakları olup masalara renk kataraksofraların ihtişamını ve zenginliğini göstermektedir. Yunanistan ve Balkanlardan başlayıp Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde hemen hemen aynı isimle sofralardaki yerini almaktadır. Meze soğuk sunum yapılmakta olup soğuk yemek kültürünü geliştirmiştir. Meze genel olarak hemen her evde sofrada yemeklerin yanında bulunarak doyurucu amaçla olmayıp yemek yemeyi zevklendirici hale getirmektedir. Bir de ayrı bir kültür olan meze rakı sofralarında olmazsa olmazlardan olmaktadır. Mezeler ilk olarak içki sofraları daha sonra akşam yemekleri, kutlama yemekleri, davet, açık büfe yemekleri ve kokteyllerde vazgeçilmez olmaktadır.

Yoğurtlu kabak mezesi tarifi malzemeler
Hazırlanışı: Hafi ve lezzetli bir sebze olan kabak, mezeye oldukça yakışmaktadır. Sebze özellikle zeytinyağlı yemeklerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Fakat bunun yanı sıra mezesi de mutlaka denenmelidir. Yoğurtlu kabak mezesi hem içki sofralarında hem de yemek davetlerinde menüye eklenebilecek ayrı bir lezzet olmaktadır. Kabaklar iyice yıkanarak soyulur ve ince olmayacak bir şekilde rendeden geçirilmesi gerekir. Bir tavaya zeytinyağı eklenerek kızartılır ve rendelenen kabaklar eklenir. Pembeleşen kabaklara, tuz, karabiber ve önceden kıyılan dereotu da eklenir. Daha sonra biraz çevirdikten sonra soğuması için bir köşeye bırakılır. Normal ya da süzme yoğurt bir kaba alınır, dövülmüş sarımsak, zeytinyağı ve ceviz ile pul biber karıştırılır. Bu yapılan karışıma tavada yapılan ve soğumaya bırakılan kabaklı karışım eklenir. Bu şekilde mezeniz tamamlanmış olmaktadır. Fakat servis etmeden önce iyice karıştırılarak servis tabağına alınır.

Patlıcan mezesi tarifi malzemeler
Hazırlanışı: Közlemeye bıraktığımız patlıcan ve biberleri iyice közledikten sonra soyalım ve küçük küçük doğrayalım. Ezilmiş sarımsakları da ekleyerek, tuzu ve yağını katalım. İyice karıştırdıktan sonra servise hazır hale gelir. İşte bu kadar basit bir mezeyi mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Haydari mezesi tarifi malzemeler
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • Kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
Hazırlanışı: Yoğurt ve zeytinyağı karıştırılarak kıvamı biraz inceltilir. Peynir çatalla iyice ezildikten sonra yoğurda ilave edilip iyice, karıştırılarak daha sonra ezilmiş sarımsaklar, tuz, nanede ilave edildikten ve karıştırıldıktan sonra servis tabağına alınır. İsteğe göre üzerine tekrar nane serpilebilir veya biraz daha az miktarda zeytinyağı gezdirebilirsiniz.

Soğan mezesi tarifi malzemeler
  • 3 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Zeytinyağı
  • Tuz
Hazırlanışı: İlk olarak soğanları közleyerek işe başlanmalıdır. Közlenen soğanları ise soyun ve doğrayın. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip karıştırdıktan sonra mezeniz hazırlanmış duruma gelmektedir. Meze tarifleri arasında bir de yoğurtlu kırmızı biber mezesi olmaktadır.

Yoğurtlu kırmızı biber mezesi tarifi malzemeler
  • 4-5 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
Hazırlanışı: Közlenmiş kırmızı biber kare şeklinde doğranır. Tavaya alınarak suyu gidene kadar 5 dakika kavrulur. Sonrasında ise yağ eklenir ve 10 dakika boyunca kavrulmaya devam edilir ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Bu arada süzme yoğurt 2-3 yemek kaşığı su ile açılır. Tuz ve sarımsak eklenir ve iyice çırpılır. Soğuyan biberler yoğurt ile karıştırılarak hazır konuma getirilir. İşte mezeniz en fazla 30 dakikada hazır olmaktadır.

Babagannuş mezesi tarifi malzemeler
  • 5 tane patlıcan
  • 2 tane kırmızı biber
  • 3 tane yeşil biber
  • 1 tane orta boy soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 tane domates
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 4-5 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • Tuz
  • Limon suyu
Hazırlanışı: Biber ve patlıcanları közleyerek kabuklarını soyun ve döverek ezin ve soğanı çok küçük doğrayıp az sıvı yağ koyduğunuz tavada kavurun. Biber salçası ve baharatları ekleyerek soğan ve ezilmiş patlıcanları, ince doğranmış domatesleri ve maydanozları derin bir kapta karıştırılır. Üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve dövülmüş sarımsakları ekleyip karıştırın ve böylece mezeniz hazır halini almış olur." } ] }