{ "title": "Meze Türleri", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/meze-turleri.jpg", "date": "21.01.2024 09:58:29", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "
Meze Türleri, Dünyada ve ülkemizde gittikçe çok daha fazla kişi tarafından tüketilen bir yiyecek olan mezeler, farklı türlerde karşımıza çıkmaktadır. Öyle ki bu nedenle ülkemizde birçok meze türleri olduğu gibi birçokta yapılış şekilleri vardır. Bu makalemizde meze türlerini kısaca açıklayarak yapılışını sizlere kısa bir şekilde sunacağız. Bu yazımızı okuyarak meze türleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Birçok meze türü vardır. Bu nedenle hepsini açıklama gibi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle en çok bilinmesi gereken mezeleri sizlerle paylaşacağım. Meze türlerini birçok şekilde sınıflandırabilir. Yoğurtlu mezeler, yoğurtsuz mezeler, acılı ve acısız mezeler, sulu ve susuz mezeler gibi biz bunların hepsini karışık şekilde inceleyebiliriz.

Yoğurtlu

Yoğurtlu meze türlerinden birine örnek verecek olursak çok sevilen bir meze türü olarak tarator mezeyi verebiliriz. Tarator meze Antakya'da gelişme göstermiş bir meze türüdür. Soğuk olarak tüketilen bu meze türü insanlar tarafından günümüzde oldukça tüketilen ve oldukça yaygınlaşmış bir meze türüdür. Tarator meze soğuk olarak tüketildiğinde oldukça lezzetlidir. Yapılış olarak ise oldukça kolay olan bu mezeyi yapmak isterseniz maydanozları ince ince doğrayın ve bir miktar cevizi ister robota çekerek ister döverek küçültün. Bunları bir miktar tahinle bolca karıştırın. Son olarak bir miktar tuz atarak üzerine süzme yoğurdu dökün. İşte pratik tarator meze hazır.

Yoğurtsuz

Yoğurtsuz bir mezeye örnek verecek olursak krema soslu mezeyi söyleyebiliriz. Bu meze, meze türleri arasında oldukça yaygındır. Sofralarınıza oldukça renk katacak olan bu mezeyi birçok yemeğin yanında yakışacak şekilde tüketebilirsiniz. Bu mezeyi misafirleriniz için sofralarınıza farklı bir renk katmak amaçlı sunabilirsiniz.

Acılı

Acılı meze türlerinden birine örnek verecek olursak yoğurtlu kırmızı biber mezesini verebilirim. Bu meze kırmızı biberleri közleyerek yapılan mükemmel bir lezzettir. Bu lezzeti sizlerde evlerinizde rahat bir şekilde kolayca yapabilirsiniz. Bu mezeyi yapabilmek için öncelikle kırmızı biberleri közleyerek başlayabilirsiniz. Daha sonra ise bu biberlerin kabuklarını soyarak bir tabağa koyun ve üzerine zeytinyağını gezdirin. Daha sonra bir kâsede yaptığınız sarımsaklı yoğurdu bu biberlere dökerek gerekli baharatları atın ve afiyet olsun.

Acısız

Meze türleri içerisinde acısız olanı ise tabi ki acısız ezme mezesini verebilir. Bu meze hem acılı hem de acısız şekilde yapılabilmektedir. Bu nedenle kişiler bu mezeyi damak zevklerine göre tüketmektedir. Bu mezenin domates ve kırmızı tatlı biberle yapılışı sonrasında ortaya acısız ve mükemmel bir meze çıkmaktadır. Fakat bu mezeyi eğer acılı tüketmek isterseniz içerisine bir miktar da sivri biber katabilirsiniz. Böylece meze acısız olacaktır. Bu mezeyi yapmak için öncelikle domatesleri, soğanları ve maydanozları en küçük şekilde doğrayın. Ardından salçayı, tuzu ve pul biberi ekleyerek bolca karıştıralım. İsteğe göre sarımsakta ekleyebilirsiniz. Birazda zeytinyağı ilave ettikten sonra meze hazırdır.
" } ] }