{ "title": "Meze", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/meze.jpg", "date": "19.01.2024 17:15:30", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "
Meze ister ülkemizde olsun ister dünyada olsun birçok yemeğin yanında kullanılan ara yiyeceklerdir. Birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Bu meze çeşitleri her bölgede her yörede farklılıklar göstererek sınıflara ayrılır. Öyle ki acı seven bir bölgede genellikle acı tür mezeler geliştirilirken acı sevmeyen aksine hayvancılığın gelişmiş olduğu bölgelerde ise genellikle buna bağlı olarak yoğurtlu, sütlü mezeler geliştirilmektedir. Bu nedenle her yörenin kültürüne göre yemekleri ve mezeleri de farklılıklar göstermektedir. Ana yemeklerden farklı olarak hazırlanan mezeler, Sofranın görüntüsünü ve bolluğunu da arttırmaktadır. Genellikle yemeklerden önce başlangıç olarak yenilen mezeler bazen yemekle birlikte de tüketilmektedir. Tabi ki bu durumda yine yöreden yöreye değişir. Mezenin ilk olarak doğduğu yer hakkında kesin bir şey diyemeyiz. Öyle ki çok eski tarihlerden beri sevilerek yemekler yanında tüketilen mezeler ilk yemeklerden beri yapılmakta olduğu söylenmektedir. Bu duruma herhangi bir belge kanıtı olmadığı için kesindir denilmez.

Öncelikle Orta doğu ve Yunanistan bölgelerinde yapılmaya başlanan ve sofraların zenginleştirilmesinin yanı sıra lezzetli tatlar katmak amacı ile yapılan mezeler zamanla Arap ülkelerine ve kültürel etkileşimden dolayı birçok ülkeye dağılma gösteren meze, günümüzde birçok ülkede sevilerek tüketilen yiyecekler arasındadır. Bu yiyecek böyle dağılma göstererek kıyı olan ülkeler arasında genellikle aynı isimlerde yer almaktadır. Meze birçok zaman yemeklerin yanında soğuk olarak servis edilen bir yiyecektir. Mezelerin en büyük özelliği lezzetinden sonra yapılışının çok basit olmasıdır. Genellikle doğranıp iyice karıştırılan malzemelerden yapılan bu mükemmel lezzet birçok kişi tarafından evlerde basit olarak yapılmaktadır. Bu lezzet Osmanlı döneminde de oldukça tüketilmiştir. Tam o zamanlardan beri sevilerek tüketilen meze, tabi ki günümüze gelene kadar çok büyük değişikliklere uğrayarak çeşit olarak artışlar göstermektedir. Günümüzde yüzü aşkın meze çeşidi vardır. Genellikle soğuk mezeler kişiler arasında daha çok tüketilir.

Türk kültüründe meze genellikle sofra zenginliğinin arttırılması ve karın doyumunda önemli yerler almaktadır. Mezeler genellikle hafif yiyeceklerdir. Bu nedenle yaz aylarında bile tüketilmesi kişilerde herhangi bir rahatsızlık meydana getirmeden bu yiyeceklerin tüketilmesini sağlamaktadır. Üstelik yemeklerin yanında farklı çeşitlerin olması kişilerde iştahın daha fazla açılmasını sağlar. Özellikle insanların özel günlerde verdikleri ziyafetlerde o güzel sofranın güzelleştirilmesinde de kullanılan mezeler yemeklerin yanında farklılık olarak sofranın zenginleşmesinde önemli roller oynar. Öyle ki acının yakıştığı yemeklerde kullanılan acı mezeler ise lezzetlere lezzet katar. Kışın tüketilen meze insanlarda vücuda birçok fayda sağlayarak vücudun gereksinimlerini karşılaması için destek olur. Bunun yanında kurulan rakı sofralarında meze, olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle ülkemizde de mezenin önemli bir yeri vardır. Bu nedenle meze, dünya ülkelerini birçoğunda küçük kültür farklarından kaynaklanan malzeme değişiklikleri ile sevilerek tüketilen yiyecekler arasındadır.
" } ] }