{ "title": "Patlıcan Meze", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/patlican-meze.jpg", "date": "20.01.2024 08:08:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Patlıcan meze, özellikle güney illerimizde yoğun yapılan meze türlerinden biridir. Genellikle patlıcanın közlenmesiyle yapılır. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan patlıcanın yemekleri, salata şeklinde hazırlanması, meze yapılması yaygındır. Daha çok et ve tavuk yemeklerinin yanına yakışır. Patlıcan meze hazırlanırken sızma zeytinyağı kullanılması, domates, biber gibi malzemelerin zamanında olgun şekilde tercih edilmesi mezenin lezzetine katkı yapar. Mezenin lezzetini arttıracak baharatların seçimi de önemlidir. Bu meze diyet yapanlar içinde kalorisi bakımından önemli bir seçenektir. Bir porsiyonu sadece 36 kalori içerdiğinden gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Akdeniz ülkelerinde karamelize tadıyla oldukça beğenilen közlenmiş patlıcan, sarımsaklı yoğurtla hazırlandığı gibi, yanında közlenmiş kırmızı biber gibi malzemelerle de meze şeklinde hazırlanabilir. Biz sizler için lezzetli bir patlıcan meze hazırladık. Bunu topan patlıcan denilen etli patlıcanla hazırlamanızı tavsiye ediyoruz. Bunu birlikte yapmaya başlayabiliriz.

Patlıcan meze için gerekli malzemeler
Sos malzemeleri
Patlıcan meze nasıl yapılır?

Önce topan patlıcanları yıkayın ve kurulayın. Bunların birkaç yerinden çatalla delik açın. Patlıcanları mangalın üzerinde, ızgarada ya da ocağın üzerinde aparatla közleyin Kabukları kömürleşinceye kadar, içleri yumuşayıncaya kadar közlenmesi gerekiyor. Fırında közlemek de tercih edilebilir. Böyle yaparsanız yaklaşık 45 dakika 200 derecelik fırında pişirmeniz gerekir.

Közlenmiş patlıcanlar biraz ılındıktan sonra, kabuklarını ayıklamaya başlayabilirsiniz. Kolay ayıklanması için sıcakken patlıcanları hemen streç filmle sarabilirsiniz. Bir süre bekleyerek patlıcanları daha kolay soyabilirsiniz. Soyduğunuz patlıcanların kararmasına engel olmak için, hemen zeytinyağında beklemeye alabilirsiniz. Böylece görseli daha güzel bir meze hazırlayabilirsiniz.

Patlıcanlar gibi kırmızı biberleri, kuru soğanı ve domatesleri de hafif közleyerek kabuklarını soyun. Bunları da kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kâseye aldığınız bu malzemelerin içine közlenmiş patlıcanları doğrayarak ilave edin. İçinde sarımsakları döverek ilave edin.

Şimdi patlıcan meze sosunu hazırlayalım. Kâsede zeytinyağını, limon suyunu ve tuz iyice çırpın. Dilerseniz biraz sirkede ilave edebilirsiniz. Bunu patlıcanlı malzemeyle karıştırın. Üzerini maydanozla süsleyebilirsiniz. Patlıcan meze güzel bir sunum tabağına alınarak, masadaki yerine yerleştirilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }