{ "title": "Patlıcan Mezeleri", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/patlican-mezeleri.jpg", "date": "20.01.2024 01:34:25", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin yanına lezzet katmak amaçlı eklenmektedir. Patlıcan mezeleri hemen hemen her bayanın yapabileceği kolaylıkta ve malzemesi bol olmayan her zaman bulunabilen malzemeler ile yapılmaktadır. Patlıcan mezeleri daha çok iftar sofralarında, otel toplantılarında, iş yemeklerinde, restoran yemeklerinde ikram edilmektedir. İlk olarak közlenmiş patlıcan mezesini tarif edeceğim.

Közlenmiş patlıcan mezesi malzemeler
Hazırlanışı: İlk olarak soğanları ince ince doğrayalım. Daha sonra yağda kavurun. Üzerine ince ince doğradığımız biberleri ve tuzu ilave edip kavurmaya devam edelim. Domateslerin kabuklarını soyarak küp şeklinde doğradıktan sonra ilave edelim ve iyice kavrulmaya devam edilir. Daha sonra ince ince doğradığımız közlenmiş patlıcanları ilave edip orta ateşte 5 dakika kadar pişirin. Daha sonra hazır olan mezenizi soğuk olarak ikram edelim.

Kırmızı biberli patlıcan meze tarifi malzemeleri
Hazırlanışı: Patlıcanları ve kırmızı biberleri közleyip kabuklarını soyarak süzülmeye bırakılır. Maydanoz, dereotu, ceviz, sarımsak, süzme yoğurt ve labneyi robota koyup çok az küçülttükten sonra iyice süzülen patlıcan ve biberleri de ilave ederek hepsi karışana kadar çekilmelidir. Tuz, karabiber, yeşilbiber ve yağını ekleyip karıştırdıktan sonra hazır duruma gelmektedir. Daha sonra soğuk şekilde sunum yapabilirsiniz.

Patlıcan mezeleri tarifi malzemeler
  • 3 tane patlıcan
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 1 limon suyu
  • 3 dal maydanoz
  • 2 dal dereotu
  • Tuz
  • Kızartmak için yağ
Hazırlanışı: İlk olarak patlıcanları küp-küp doğrayıp kızartın. Robotta kızarmış patlıcanlar, yoğurt, sarımsak, limon suyu, maydanoz, dereotu ve tuzu koyup püre olacak şekilde iyice çekelim. Karıştırdıktan sonra soğuk servis yapılır.

Patlıcan mezesi tarifleri malzemeler
  • 700 gram patlıcan
  • Sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 büyük domates
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı kaynar su
Hazırlanışı: Patlıcanları kare şeklinde doğrayalım ve tuzlu suda bekletelim. 45 dakika tuzlu suda bekletin patlıcanları süzerek bir havlu yardımı ile suyunu iyice alalım. Bir tavada sıvı yağı kızdırarak patlıcanlar kızartılır. Bir tabağa kâğıt havlu sererek kızartılan patlıcanları kâğıt havlunun üzerine alalım. Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağında kare olarak doğramış olduğumuz soğan ve sarımsakları rengi dönene kadar kavurun. Kabuğu soyulmuş ve mini şekilde kare doğranmış domatesi ve salçayı soğanlara ekleyerek şekeri, tuzu ve sıcak suyu ilave ederek kısık ateş üzerinde 10 dakika pişirilir. Kızartılmış olan patlıcanları ilave ederek tekrar kısık ateşte 5 dakika daha pişirilir. Ilık ya da soğuk bir şekilde ikram edilebilir.
" } ] }