{ "title": "Pratik Mezeler", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/pratik-mezeler.jpg", "date": "20.01.2024 15:03:33", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Pratik mezeler, mezeler bir nevi ana yemeklerin süsleridir amaç sofraya görsellik ve şıklık katmak bunu yaparken de lezzetli bir şekilde yapmaktır mezelerde bu durumda vazgeçilmez alternatiflerdir. Her yörenin kendi damak zevkine göre hazırladığı birçok meze çeşidi vardır soğuk sıcak ya da zeytinyağlı yoğurtlu sebzeli. Bunların hepsi birbirinden lezzetli ve pratik tariflerdir. Bunlardan en pratik ve lezzetli olanlarının bazıları,

Kırmızı köz biber mezesi yapımı için gerekli malzemeler
Kırmızı köz biber mezesi nasıl yapılır?

Mezenin yapımı için öncelikle kırmızı biberlerin közlenmesi gerekir bu işlemi sizin için en uygun yöntem ile yapınız fırında tost da ya da ocakta. Biberler közlendikten sonra kabuklarını soyun ve küçük küçük doğrayın ve bir kaba alın üzerine bir yemek kaşığı kadar nar ekşisi ve tuz ekleyip iyice karışmasını sağlayın. Tüm malzeme karışınca sunum tabağına alın ve bir kâse yoğurdu ister üzerine ister yanına koyun ve üzerine bir kaşık tereyağını eritip dökün. Zevkle yiyebileceğiniz ve misafirlerinize sunabileceğiniz mezeniz hazır.

Domates soslu sebze kızartma için gerekli malzemeler
Domates soslu sebze kızartması nasıl yapılır?

Bu meze tarifi özellikle pilavların yanında çok tüketilen bir tariftir ayrıca kahvaltılar da gözde olarak kabul edilen yiyeceklerdendir, öncelikle tüm sebzeler yıkanır ve kurulanır. Patates soyulur ve ince ince dilimlenir patlıcanlar soyulur biberler ikiye kesilip çekirdekleri çıkarılır patlıcan ve biberde birer parmak boyutunda doğranır ilk olarak patatesler kızartılır bunun için kızartma tavasına bolca sıvı yağ konulur ve yağ kızarınca patateslerin tuzu atılıp tavaya atılır. Patatesler kızarınca genişçe bir servis tabağına dizilir ve sırayla biber ve patlıcanda kızartılarak patatesin üzerine dizilir son olarak domatesler soyulur küp-küp doğranır ve o da tavaya alınır üzerine iki üç tane sarımsak ince ince doğranıp ilave edilir ve kendi suyu ile iyice pişirilir pişen domates püre kıvamına gelecektir bu şekilde sunum tabağının üzerine gezdirilir ve meze hazır sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Kuru sebzeli meze yapımı için gerekli malzemeler
  • Bir su bardağı kurutulmuş patlıcan
  • Bir su bardağı kurutulmuş biber
  • Bir su bardağı kurutulmuş domates
  • İki adet kuru soğan
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz pul biber
Kuru sebzeli meze nasıl yapılır?

Kuru sebzeler ile yapılan bu meze en çok kış aylarında tüketilir yazdan kışa hazırlık amaçlı kurutulan sebzeler kışın bu şekilde meze olarak kullanılır ayrıca kahvaltılarda da oldukça sık kullanılan bir meze türüdür. Bu mezenin yapımı için öncelikle yemeklik olarak kurutulmuş olan sebzeler ayrı ayrı kaplarda yumuşayıncaya kadar kaynatılır bir arada kaynatmak doğru olmaz çünkü biber çabuk pişerken patlıcan daha geç sürede pişer bu nedenle hepsini ayrı ayrı kaynatıp sonra süzüyoruz ve soğumaları için kenara alıyoruz. Bu esnada iki adet kuru soğanı soyup küp-küp doğruyoruz ve derince bir kaba alıp üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip ocağa alıyoruz ve ocağın altını açıyoruz soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulunca üzerine bir yemek kaşığı salçayı ekliyoruz ve salça da kavruluyor sonra kaynatıp soğuttuğumuz sebzeleri de tencereye alıyoruz ve üzerine yarım çay bardağı kadar su tuz ve pul biber ekleyip iyice kavuruyoruz tüm sosu karışınca altına kapatıp servis ediyoruz isteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt ile de servis edebilirsiniz.
" } ] }