{ "title": "Rum Mezeleri", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/rujm-mezeleri.jpg", "date": "19.01.2024 23:59:56", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla dengeleyen Rumlar, baharatı ölçülü kullanmakla, taze ürünleri tercih etmekle mutfak kültürlerini günümüze kadar taşımıştır. Rum mezelerinden derlediğimiz bu yazıda kendi damak tadınıza uyan bir meze tarifi bulabilirsiniz.

İstifno otu mezesi malzemeleri
İstifno otu mezesi nasıl yapılır?

İstifno yabani bir pamuk bitkisidir. Yaz dışında her mevsim yetişir. Rum mezesi olarak bu otun sadece yaprakları kullanılır. Önce buzlu suda bekletilen otlar, sirke ve tuz eklenmiş suyun içinde 20 dakika kadar haşlanır. Daha sonra süzülerek, sızma zeytinyağı, bol limon ve tuzla harmanlanır. İstenirse az zeytinyağı ile seyreltilen hardalla birlikte servis edilir. Bu meze sarımsaklı yoğurt ile de ikram edilebilir.

Afiyet olsun.

Saganaki mezesi malzemeleri
Saganaki mezesi nasıl yapılır?

Kenarları kısa bir güvecin içine keçi peynirini ya da beyaz peyniri küçük parçalar şeklinde yayın. Üzerine domatesi küçük doğrayarak yerleştirin. Sivri biberi doğrayın, baharatları da serpin. Bunların üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin. Güveci folyo ile kapatarak, düşük ısıdaki fırında pişirin. Sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun.

Ahtapot salatası malzemeleri
Ahtapot salatası nasıl yapılır?

Haşlanan ahtapotu ince bir şekilde doğrayın. Bunun içine sızma zeytinyağını, dereotu ve maydanozu, tuz, karabiberi koyarak karıştırın. Bunu servis tabağına alınca yeşilliklerle süsleyerek ikram edin.

Afiyet olsun.

Babagannuş mezesi malzemeleri
Babagannuş mezesi nasıl yapılır?

Patlıcanları ve biberleri ocağın üzerinde közleyin. Bunların kabuklarını soyun ve iri iri doğrayın. Sarımsakları tuzla birlikte dövün, limon suyu, zeytinyağı ve rendelenmiş domatesle hazırlanmış bir sos elde edin. Közlenmiş patlıcan ve biberleri bu sosla birlikte harmanlayın. Servis tabağına alarak, üzerine kırmızı pul biber serpin. Bu mezeyi ılık olarak servis edin.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı iç bakla ezmesi (Fava) malzemeleri
Zeytinyağlı iç bakla ezmesi (Fava) nasıl yapılır?

Geceden suyun içinde beklettiğiniz kuru baklayı, ertesi gün süzerek, yıkayın. Soğanı yemeklik doğrayarak, 1 çay bardağı zeytinyağının içinde sarartın. Buna kuru baklaları, kesme şekeri ve tuzu ilave edin. Yaklaşık olarak 4 su bardağı su koyarak, baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocağı kapatarak içine kalan yarım çay bardağı zeytinyağını, limon suyu ve ince kıyılmış dereotunu ilave edin. Bu karışımı blenderin içinde püre haline getirin. Karışım hafif sulu lapa kıvamında olur. Böyle olmazsa içine pişerken biraz su ilave edilebilir. Bunu borcamın içine yayarak, buzdolabında bir gece bekletin. Daha sonra dilimleyerek, üzerini dereotu ve zeytinyağı ile süsleyerek ikramınızı yapabilirsiniz.

Rum mezeleri bu şekilde çoğaltılabilir. Her birinin baharatından, malzemesine kadar Rum halkının damak tadını yansıtması, tüm dünya mutfaklarından bir şeyler yansıtması dikkat çekicidir. Günümüzde bizim ülkemizde bile özel Rum mezeleri yapan restoranlar bulunmaktadır. Dilerseniz sizlerde bunu evlerinizde hazırlayabilirsiniz.
" } ] }