Soğuk meze tarifleri, Doğu Akdeniz'de ve bilhassa mutfağımızda bulunan tek yemek grubudur. Çoğunlukla soğuk olarak servis edilir. Asıl yemek öncesi aperitif şeklinde tüketilir. Mezeler çok farklı türlerde olabilmektedir. Peynir, salam, yoğurt, peynir benzeri kolay olabileceği benzeri, farklı sebzelerden (Barbunya, semizotu, patlıcan, biber vb) ya da deniz mahsüllerinden (Kalamar, karides vb) derlenmiş çeşitleri mevcuttur. Mezeler karındaki doyurmaktan ziyade özelliktedir. Bu sebeple yemekte minik porsiyonlarda ve farklı birden çok tür yer alır. Bazı meze tarifleri;
Bulgur köftesi tarifi malzemeleri
2 su bardağı ince bulgur
3 çorba kaşığı un
2 su bardağı kaynar su
500 gram kaymaklı yoğurt,
3 diş sarımsak,
Bir tane soğan 3
Çorba kaşığı margarin
Bir tane yumurtanın akı,
Bir çorba kaşığı nane pul biber, tuz
Bulgur köftesi nasıl yapılır?
Bulguru derin tek kaba alıp ateş gibi suyu dökün üzerini kapatın ve yumuşayana denli bekletin. Soğanı rendeleyin. Sarımsakları ezin. Bulgur yumuşayınca rendeli soğan, un, tuz, sarımsak, nane ve yumurta akını ekleyip güzelce yoğurun. Köfte harcından minik parçalar koparıp yuvarlak minik köfteler yapın. Derin tencereye su doldurup tuz ekleyerek kaynatın. Hazırladığınız köfteleri kaynamış suda haşlayın. Köfteleri kevgirle çıkarıp servis tabağına alın. Margarini tavada eritip pul biberi ekleyin kızarınca ateşten alın. Köftelerin üst kısmına yoğurt koyduktan hemen ardından biberli eritilmiş yağı da yoğurdun üst kısmına dökün.
Babagannuş tarifi malzemeler
3 tane patlıcan
2 tane yeşil biber
1 tane soğan
1 çorba kaşığı tahin
2 diş sarımsak
½ limon suyu
2 çorba kaşığı süzme yoğurt
½ çay kaşığı kimyon,
Tuz, sıvı yağ
Babagannuş nasıl yapılır?
Patlıcanla biberleri arzu eder fırında arzu eder ocağın üzerinde közlüyoruz. Kabuklarını soyup bıçakla incecik doğruyoruz. Soğanı küp-küp doğrayıp sıvı/akışkan yağda kavuruyoruz. Kavrulmuş soğanı közlenmiş patlıcan ve biberle aynı kab içine koyuyoruz. Tahin, kimyon ve tuz ekliyoruz. Başka kapta sarımsaklı yoğurt hazırlayıp limon suyunu ekliyoruz. Hemen ardından yoğurdumuzu patlıcanlı karışıma ekleyip karıştırıyoruz.
Yoğurtlu havuçlu kereviz tarifi malzemeler
2 tane kereviz
2 tane havuç
1 su bardağı süzme yoğurt
2 çorba kaşığı mayonez
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tane portakal
3-4 diş sarımsak
Bir avuç ceviz
Yoğurtlu havuçlu kereviz nasıl yapılır?
Öncelikle yoğurt, sarımsak, mayonez ve yağ karıştırılır. Havuçlar rendelenip karışıma ek edilir. Kararmaması amaçlı kerevizler çabuk soyulup anında rendelenir ve tüm gerekli malzemeler karıştırılır. Nihai model rondodan geçirdiğimiz ceviz eklenir ve portakal dilimleriyle süslenir.