{ "title": "Soğuk Mezeler", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/soguk-mezeler.jpg", "date": "19.01.2024 03:34:54", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Soğuk mezeler, meze soğuk olarak yapılan ana yemeklerden önce sofralarımızın daha zengin bir şekilde gösterilmesini sağlayan, hafif olarak yemeğe başlangıç aşamasında mideyi yatıştıran bir yiyecek türü olarak bilinmektedir. Meze dünya kültüründe genel olarak ordövr ismiyle bilinmektedir. Hazırlanan bu lezzet farklı kültürlerde farklı isimlerle bilinmektedir. Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde meze olarak bilinir, Fransa'da ordövr adıyla bilinir, İspanya'da tapas adıyla bilinir, İtalya'da antipasta gibi isimlerle bilinmektedir. Mezenin nasıl meydana geldiği kesin olarak bilinmemektedir fakat mezenin bizim kültürümüze ulaşması dünyaca ünlü ahçıların gezip gördüğü ülkelerden esinlenerek farklı karışımlarla elde edilen mezeleri bizim kültürümüze ulaştırdıkları bilinen hususlardan olmaktadır. Soğuk mezeler ana yemeklerin daha lezzetli ve iştahla tüketilmesinde öncülük eder ve ana yemeklerin tersine sıcak olarak hazırlanan yemekler gibi olmamakla birlikte mezeyi soğutma kaygısı olmadan sohbet esnasında bile tüketilmesi rahatlıkla sağlanmaktadır.

Avukma soğuk meze olarak yağlı peynir olarak da bilinmektedir. Çökelek, yeşil soğan ve zeytinyağıyla yapılmakta olan bir mezedir. Sofralarda ister meze olarak ister salata olarak tüketebilirsiniz. Yapılış olarak oldukça kolay olan avukma soğuk meze tarifi ana yemeklerin yanında tüketildiğinde bir hayli lezzet kaynağı oluşturmaktadır. Avukma tarifini sizlerle paylaşalım.

Avukma Malzemeleri
Avukma Nasıl Yapılır?

Soğuk meze olan avukma yapılışına ilk olarak hazırlamış olduğumuz kuru soğanların kabuklarını soyarak başlayalım. Kabukları soyulan kuru soğanları ince ince olacak şekilde güzelce kıyalım ve tuzla ovalım. Sonrasında ince ince kıyılan ve tuzla ovulan kuru soğanları bir kaba alalım ve domateslerin kabuklarını da soymaya başlayalım. Kabukları soyulan domatesleri doğrama tahtasında küçük küçük doğrayalım ardından doğradığımız domatesleri de kaba alalım. Yeşil naneyi, maydanozu, yeşil biberleri de güzelce kıyalım ve kıyılan malzemeleri de kaba alarak güzelce harmanlayalım. Harmanlanan malzemelerin üzerine karabiber, pul biber ve sızma zeytinyağını da ilave ederek tekrar karıştıralım. Mezemiz hazırdır servise sunulabilir.

Yoğurtlu Kabak Mezesi Malzemeleri
Yoğurtlu Kabak Mezesi Nasıl Yapılır?

Yoğurtlu kabak mezesine kabakları ve dereotunu güzelce yıkayarak başlayalım. İyice yıkanan kabaklar kabuklarından ayrıştırılarak rendenin en ince olan kısmıyla rendeden geçirilir. Bu aşamadan sonra önceden hazırlanan bir tavaya sızma zeytinyağı ilave edilerek ocağa alınır ve kısık ateşte yağın kızışması beklenir. Kızışan zeytinyağı içerisine rendelenen kabaklar ilave edilerek kabakların pembeleşmesi beklenir. Pembeleşen kabakların üzerine tuzu, karabiberi, ince ince kıyılmış olan dereotu ilave edilir. Bu malzemelerinde eklenmesiyle birkaç dakika tavada kavrulmaya devam edilir ve kavrulan malzemeler soğumaya bırakılır. Bu arada bizde süzme yoğurdu bir kaba alarak içerisine güzelce dövülmüş olan sarımsakları, pul biberi, dövülmüş olan cevizi ve sızma zeytinyağını da kaba ilave ederek karıştıralım. Soğuyan kabak rendesi de yoğurt kabının içerisine ilave edilerek karıştırılır. Bu şekilde soğuk mezemiz hazır hale gelmiş bulunmaktadır. Servis tabaklarına alınarak servise sunulabilir.

Haydari Mezesi Malzemeleri
Haydari Mezesi Nasıl Yapılır?

Beyaz peynirler bir kaba alınarak çatal ya da başka bir materyal yardımıyla iyice ezilir. Bol su ile yıkanan dereotu doğrama tahtasında ince ince kıyılır. Hazırlanan tereyağı bir tava içerisine alınır ve kızdırılmaya bırakılır kızan tereyağının içerisine kuru nane ilave edilerek biraz kavrulur. Bir kaba süzme yoğurdu alarak hazırlanan beyaz peynir, ince ince kıyılan dereotu, tereyağıyla kavrulan nane, dövülmüş sarımsaklar, karabiber ve tuz ilave edilerek iyice karıştırılır. Bütün malzemelerin eklenmesiyle karıştırılan meze servise sunulması için hazırdır. Servis tabaklarına alınarak afiyetle yenilmesi için servis edilebilir.

" } ] }