{ "title": "Soğuk Mezeler", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/soguk-mezeler.jpg", "date": "19.01.2024 03:34:54", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Soğuk mezeler, meze soğuk olarak yapılan ana yemeklerden önce sofralarımızın daha zengin bir şekilde gösterilmesini sağlayan, hafif olarak yemeğe başlangıç aşamasında mideyi yatıştıran bir yiyecek türü olarak bilinmektedir. Meze dünya kültüründe genel olarak ordövr ismiyle bilinmektedir. Hazırlanan bu lezzet farklı kültürlerde farklı isimlerle bilinmektedir. Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde meze olarak bilinir, Fransa'da ordövr adıyla bilinir, İspanya'da tapas adıyla bilinir, İtalya'da antipasta gibi isimlerle bilinmektedir. Mezenin nasıl meydana geldiği kesin olarak bilinmemektedir fakat mezenin bizim kültürümüze ulaşması dünyaca ünlü ahçıların gezip gördüğü ülkelerden esinlenerek farklı karışımlarla elde edilen mezeleri bizim kültürümüze ulaştırdıkları bilinen hususlardan olmaktadır. Soğuk mezeler ana yemeklerin daha lezzetli ve iştahla tüketilmesinde öncülük eder ve ana yemeklerin tersine sıcak olarak hazırlanan yemekler gibi olmamakla birlikte mezeyi soğutma kaygısı olmadan sohbet esnasında bile tüketilmesi rahatlıkla sağlanmaktadır.