{ "title": "Tarama Meze", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/tarama-meze.jpg", "date": "20.01.2024 00:05:41", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan bu meze genellikle ülkemizin batı kesimlerinde ve dünyada birçok ülkede çok fazla tüketilmektedir. Bu mezenin doğu kesimlerde tüketilmemesinin en büyük nedeni ise içerisinde bulunan balık yumurtası yani havyardır. Doğu kesimlerde içerisinde bolca kullanılan bu malzemeyi duyan insanlar bu mezeyi yemekten vazgeçerler. Fakat çağ olarak daha ileri olan batı bölgelerde bu meze birçok yemek yanında sevilerek tüketilen besinler arasında gelmektedir. Tarama meze malzemelerinin biraz maliyetli olması nedeni ile her zaman yapabileceğiniz bir meze değildir. Bu meze genellikle özel günlerde misafirlerin de dostların önüne koyulan bir yiyecektir. Bunun yanında en güzel özelliklerinden biri ise sofraya kattığı renktir. Tarama meze yapacağınız yemeklerin yüzde seksenine kadarında tüketilebilir. Yani yapacağınız birçok yemeğin yanında tarama mezeyi gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Birazdan sizlere vereceğim son derece kolay tarif ile bu mezeyi hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Öncelikle bu meze için kullanılacak malzemeleri belirterek tarama meze yapılışına geçelim.

Tarama Meze Malzemeleri
Tarama mezenin yapılışı oldukça kolaydır. Malzemeleri her ne kadar çok ve maliyetli olsa bile bu mezenin lezzeti sizi ve misafirlerinizi etkileyecektir. Şimdi bu mezeyi üç aşamada kolay bir şekilde sizlere anlatacağım. Tarifimi dikkatli bir şekilde okuyarak adımları uygulayabilirsiniz.

Tarama Meze Nasıl Yapılır?

Öncelikle bayat ekmekleri oldukça ufaltıyoruz. Bu işlemi avuç içlerinizle en iyi şekilde yapabilirsiniz. Ekmeklerin iyice kuru olmasına özen gösterin. Aksi halde ekmekler birbirinden ayrışmayacak ve tam olarak parçalanmayacaktır. Daha sonra parçaladığınız ekmekleri su ile karıştırarak cıvık bir kıvama getiriniz. Daha sonra balık yumurtasının tümünü ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Tam olarak karışan bu karışımı ayrı bir kaba alalım. Aldığınız kap biraz derin olursa çok daha rahat bir şekilde çalışabilirsiniz.

Diğer aşamamız ise karışımı hazırladıktan sonra soğanları soyarak küçük küçük rendelemeye başlıyoruz. Rendelediğimiz soğanları önceden hazırladığımız karışım içerisine ekliyoruz ve bol bol karıştırıyoruz Ta ki soğan karışımın içerisinde eşit bir şekilde dağılana kadar. Malzemelerde saydığımız sarımsağı da havanda döverek bu karışım içerisine ekleyelim. İster robot kullanarak ister kaşık yardımı ile limonu tam olarak sıktıktan sonra rengi açılana kadar sürekli olarak karıştırıyoruz. Bir süre sonra rengi beyazlaşmaya başlayacaktır. Böylelikle bu aşamamızda tamamlandı.

Son aşamada ise karıştırmaya devam ederken yavaş bir şekilde malzemelerde bahsettiğimiz zeytinyağını ekleyelim. Bu sırada karıştırma işlemini aksatmamalıyız. Artık tarama meze hazırdır. Uygun şekillerde servise hazır hale getiriniz. Üzerini ise maydanoz, dere otu ya da diğer malzemelerle süsleyebilirsiniz.
" } ] }