{ "title": "Tavuklu Mezeler", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/tavuklu-mezeler.jpg", "date": "20.01.2024 06:20:15", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması sayesinde kolaylıkla her yemeğin yanına yapılabilir. Fakat bu mezeler doyurucu amaçlı olmayıp sadece sofralarda ve yemeklerde daha zengin bir görünüm sağlamakla beraber lezzete lezzet katmaya yaramaktadır. Hem hafif ve hem lezzetli olan tavuk ekonomik bir gıda ürünü olmaktadır. Bu nedenle sık sık tercih edilmektedir. Hafif olmasının sayesinde diyet yapanlar tarafından da tüketilebilir olması da artı olarak hayatımıza yansımaktadır. Bu lezzetli tavuk baharat çeşitleri ile nefis tariflere bürünür. Tavuk kullanımının en lezzetli ve en beğenilen yönü mezelerdir. Örneğin hem basit hem de zamanınızı çok almayacak bir tariften bahsetmek istiyorum.

Tavuklu Meze Malzemeleri
Tavuklu Meze Nasıl Yapılır?

İlk olarak tavukları iyice temiz bir şekilde yıkayalım. Daha sonra derin bir tencerenin içinde kaynamaya bırakılır. Haşlanan tavuklar, ince ince ayrılır ve iyice didilir. Sarımsaklar dövülür veya ince şekilde rendeden geçirilir. Ayrıca bu arada bir karıştırma kabına, dövülmüş ceviz içi, mayonez, sarımsak ve tuz ile yoğurt eklenerek didilen tavuk etleri de eklenerek iyice karıştırılır. Bir miktar karıştırıp yeterli olacak kadar karıştırıldığından emin olduktan sonra tavuklu mezemiz hazır bir hale gelmiş demektir. Daha sonra servisinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. İsteğe bağlı üzerine pul biber veya toz kırmızı biber ekleyebilirsiniz. Mezemiz oldukça lezzetli olmaktadır. Bir de tavuklu mezeler arasında basit bir tarif ise çerkez tavuğu mezesi bulunmaktadır.

Çerkez tavuğu mezesi malzemeleri
Çerkez tavuğu mezesi nasıl yapılır?

İlk olarak tavuğu derin bir tencereye alalım ve üzerini hafif geçecek kadar su dolduralım ve pişirelim. Bir parça tavuğu ayırın ve diğer kalan tavuğu ise didikleyin. Tavuğun kaynatıldığı tavuk suyunu derin bir kaba alıp, galeta ununu karıştıralım ve didiklediğimiz tavuk etlerini, dövülmüş sarımsağı katarak iyice ezelim. Pul biber atalım ve olduğunca çok karıştıralım. Ayrıca bol bir şekilde ezelim. Tamamen macun kıvamına gelmesi gerekmektedir. 3 çorba kaşığı çekilmiş ceviz içini de ilave edelim. Tuz atılır. Daha sonra tereyağını kızdırıp pul biberle karıştırıp hemen ocaktan alınmalıdır. Kıvamını alan mezeye ayırdığımız didikli olan tavuğu serpelim ve iri cevizleri serpelim. Son olarak da tereyağını gezdirin bu şekil ve tat vermek için yapılır. Böylece tavuk mezeniz hazır halini almış olur. Son olarak tavuklu mezenin nohutlu olanının tarifini vermek istiyorum.

Nohutlu tavuklu malzemeleri
  • Didiklenmiş tavuk eti
  • Haşlanmış nohut
  • Bol sarımsaklı yoğurt
  • Kırmızı biberli sıvı yağ
  • Yufka kıtırları
Nohutlu tavuklu nasıl yapılır?

Malzemeler göz kararı olmaktadır. Ne kadar yapılacak ise o kadar malzeme kullanılır. Tavuk etini, nohudu, sarımsaklı yoğurt ile karıştırın. Sıvı yağ içinde kızdırdığınız kırmızı biberi yoğurdun üzerine dökülür. En üste de yoğurt hiç görülmeyecek kadar yufka kıtırı ile kapatın. Yufka kıtırlarını sıcak sıcak yaparsanız güzel olmaktadır fakat soğuk da olsa lezzetinden hiçbir şey kaybetmemektedir. Böylece hem basit hem de kolay olan tavuklu mezeniz hazır olmaktadır.
" } ] }