{ "title": "Topik Meze", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/topik-meze.jpg", "date": "21.01.2024 12:52:38", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "Topik meze yapılış olarak biraz uzun süren fakat lezzeti ile bu durumu ortadan kaldıran bir mezedir. Adını görüntüsünden almış olan bu mükemmel lezzet, eskilerden beri Türk mutfağında sevilerek tüketilen yiyecekler arasındadır. Öyle ki bu meze birçok yemeğin yanında tüketilmektedir. Mezenin yapılışının biraz uzun olması kişilerin bu mezeyi yapmamasına neden olmaktadır. Genellikle zamanı bol olan kişilerin bu mezeyi çok daha kolay ve rahat bir şekilde yapmaları alışagelmiştir. Topik mezenin içi için ve dışı için ayrı ayrı malzemeler kullanmanız gerekecektir. Bu nedenle malzemelerinizi daha iyi hazırlamanızı tavsiye ederim. Topik mezeyi yaptıktan sonra lezzetini gördüğünüzde eminim ki pişman olmayacaksınız. Vücuda enerji veren besinlerden yapılan bu mezeyi bolca tüketmeniz önerilir. Hem sofralarınıza ayrı bir lezzet hem de ayrı bir görüntü olan bu mezeyi yapmaya hazır mısınız? Eğer hazırsanız gerekli malzemeleri temin ederek yapım aşamasına geçebilirsiniz.

Topik Meze Malzemeleri

İç malzemeler
Dış Malzemeleri
Topik Meze Nasıl Yapılır?

Nohutları bu tarifi uygulamadan bir gün önceden ıslatın ve yumuşaması için su içerisinde bekletiniz. Daha sonra bu nohutları bir süre haşlayın ve dış kabukları sıkarak içlerini çıkarın. Tüm nohutları bu işlemden geçirdikten sonra bunları tamamen ezin. Ezme işlemini elinizden geldikçe iyi yapmaya çalışın. Neredeyse bir hamur kıvamına gelecek kadar ezmeye devam edin.

Daha sonra patatesleri soymadan haşlayın ve biraz soğuduktan sonra iyice ezin. Bunları da nohutlarla karıştırarak birlikte iyice ezin. Tabi bu işlemi yapmadan önce patatesimizi temiz bir şekilde yıkamalıyız. Yaptığımız bu karışım üzerine diğer malzemelerimizden yani bir çay bardağı tarçını, bol miktarda tuzu, Bir tatlı kaşığı tarçını ve son olarak bir tatlı kaşığı toz şekeri ilave ederek bol bol karıştırmaya devam edin. Bu aşama tamamlandıktan sonra topiğin içi hazırdır. Şimdi diğer malzemelerle dışı için gerekenleri yapalım.

Bir tencere içerisinde kızdırılan yağ üzerine tüm soğanı küp şeklinde doğrayarak kavurun. Soğanlar tam olarak kavrulduğunda pembeleşerek kızarmaya başlayacaktır. Bu aşamada üzümleri ve çam fıstıklarını ekleyiniz ve bir süre daha karıştırmaya devam ediniz. Bu malzeme içerisine üç tatlı kaşığı tarçın ve İki tatlı kaşığı toz şeker katılarak soğuması için bir kenara bırakılır.

Daha sonra soğuyan bu soğanların içerisine yarım kilo tahin ilave edilir ve iyice karıştırılır. Bu işlemin ardından yaklaşık 12 adet peçete kadar streçler kesilir ve topik meze için yapılan nohut ezmesi bu streç üzerine serilir. Serilen bu ezme üzerine iç malzeme top şeklinde koyularak strecin dört ucundan tutularak üstten birleştirilir ve bohça haline getirilir. Bu işlemden sonra bu bohçaları 1 gün boyunca buzdolabında bekletin. Buzdolabından bir gün sonra çıkarın ve meze tabağına yerleştirin her topiği 4'e bölerek üzerine bir miktar zeytin yağ ve tarçın serpilir. Artık topik meze hazırdır.
" } ] }