{ "title": "Yılbaşı Meze Tarifleri", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/yilbasi-meze-tarifleri.jpg", "date": "19.01.2024 00:25:46", "author": "ömür patat", "article": [ { "article": "
Yılbaşı meze tarifleri deyince aklımıza birçok menü gelmektedir. Yeni bir yıla adım atarken insanlar yılbaşı akşamı evlerinde çok çeşitli hazırlıklar ile yeni yılın sevincini yaşamak isterler. Bu hazırlıkların içinde kutlama anlamında yemekler ve mezeler yapılır. Bu yemekler ise ağırlıklı olarak meze tadındadır. Bu şekilde olduğu içinde yılbaşına özel mezeler meydana gelmektedir. Artık yılbaşının mezesi haline gelen mezeler bulunmaktadır. Yılbaşı mezeleri o kadar lezzetlidir ki insanlar bu özel günde keyif içinde ağırlıklı olarak bu mezelere ilgi göstermektedir.

Yılbaşı meze tariflerini vermeden önce yılda bir kez kutlanan bugüne özel halk arasında yılbaşı mezesi olarak ayrı bir menü ortaya çıkmıştır. Bu geceyi keyif içinde geçirmek isteyen insanların kusursuz tat ile taçlandırmak için genel itibariyle bu mezeleri sofralarına da bulundurmakta ve tüketmektedir.

Patatesli meze; malzemeleri.
Yapılışı ise patatesleri yüksek ısıda yaklaşık 30 dakika kadar yumuşayan kadar fırında ısıtınız. Patatesler yumuşadıktan sonra kabuklarını soyarak bir kap içerisinde ezilir. Bu ezilme işlemi ile toz biber, kimyon, tuz ve bol limon sıkılarak hamur kıvamına gelene kadar yoğurulur. Daha sonra kıvamına geldikten sonra yuvarlak şeklinde bir tepsi üzerine dizilir ve sunum açısından üzerine yoğurt eklenir ve maydanoz takılır. Soğuduktan sonra yılbaşı gecesi için sunuma hazırdır.

Humus ezmesi; malzemeleri.
Yapımı ise bir gün önceden nohudu suya koymak gerekir. Daha sonra sıcak su içinde de kaynatılarak yumuşayan nohut içine tahin, yağ, limon, sarımsak ve baharatları atılarak yoğurulur. Kıvam olarak çok fazla katı olması yeterli olacaktır. Süslemesi de yapıldıktan sonra yılbaşı gecesi için eşsiz tadı ile sunuma hazır olacaktır.

Haydari; malzemeleri.
Yapılışı ise krema kıvamında süzme yoğurt ile beyaz peynir birbiri ile karışımı yapılır. Daha sonrasında tuz, sarımsak ve dereotu atılarak çırpılır. Karışım tam anlamıyla kıvama gelene kadar bu çırpılma işlemi yapılır. İçine zeytinyağı da katıldıktan sonra yılbaşı akşamları için değişilmez tat haline gelen haydari sunuma hazırdır.

Rus salatası; malzemeleri.
Yapılışı patateslerin kabukları soyularak doğrama işlemi yapılır. Sonrasında havuç doğranır ancak görünüm açısından patates ve havuç aynı eşit miktarda doğranması uygundur. Küçük kareler olması daha iyidir. Sonrasında bunlar aynı kapta karıştırılarak üzerine bezelye eklenir. Son olarak da mayonez eklendikten sonra kıvamı ayarlanır ve tuz eklenir. Tadı da bu ara kontrol edilir. Bu aşamadan sonra da Rus salatası servise hazırdır. Yılbaşı mezelerinin tarifi böyledir. Genel anlamda yılbaşı ile özdeşleşen bu mezelerin hem yapımı kolay hem de çok lezzetli olması yılbaşı akşamı için bulunmaz soğuk yemeklerdir.

Yılbaşı meze tarifleri kısaca böyledir. Yılda bir kez kutlanan bu özel gece için en pratik mezeler bunlar olup, yılbaşı gecelerinde olmazsa olmaz haline gelmiştir. Hem normal ortam için hem de alkollü ortam içinde en iyi çözüm olan bu mezelerdir. Yıllardır yılbaşı akşamlarında insanlar tarafından en çok tercih edilen meze çeşidi yazdığımız patatesli meze, humus ezmesi, haydari ve Rus salatası olarak geleneksel yılbaşı yemekleri arasına girmeyi başarmışlardır. Size de tavsiyemiz yılbaşı akşamları bu mezeleri en pratik ve kısa yoldan yapabilir varsa misafirlerinize de ikram edebilirsiniz.
" } ] }