{ "title": "Zeytinyağlı Mezeler", "image": "https://www.mezeler.gen.tr/images/zeytinyagli-mezeler.jpg", "date": "21.01.2024 04:49:55", "author": "ömür patat", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı mezeler, mezelerin içinde en lezzetli olanlarındandır. Zeytinyağı tadı ile lezzet katılan mezeler artık sofralarımızın vazgeçilmezi haline gelmektedir. Ev hanımları bu lezzetleri sofralarında bolca bulundurmakta ve yapmaktadırlar. Ülkemizin her bir bölgesinde bolca farklı tat olarak zeytinyağlı mezeler yapılmakta ve yenmektedir. Aslında tariflere baktığımızda hemen tüm mezelerde zeytinyağı bulunmaktadır.

Zeytinyağlı mezeler soframızın vazgeçilmez tadıdır. Kolay hazırlanması ve soğuk olarak yenilmesi daha lezzetli kılmaktadır. Zeytinyağlı ile yapılan birçok mezelerimiz vardır. Ülkemizde hemen her bölgede sofralara konulan mezelerde tat katması ve lezzetini artırmak için zeytinyağlı yapılmaktadır. Zeytinyağlı mezelerinin en güzel ve en lezzetli olanları şunlardır.

Zeytinyağlı yaprak sarma mezesi malzemeleri 
Zeytinyağlı yaprak sarma mezesi nasıl yapılır?

Zeytinyağına soğanları ince ince doğradıktan kavrulur. Yarım kilo pirincimizi bir kaba koyarak tuzlu suda bekletilir. Sonrasında ise diğer malzemelerimiz pirinç, acı biber, tuz, karabiber ve tavuk suyu tencerenin içine eklenir ve tadı kontrol edilir. Bu malzemelerimiz ateşte kavrulur. 10 -15 dakika sıcak suda bekleyen yaprakları süzdükten sonra hazırladığımız içi yaprakların içerisine simetrik olarak koyun ve sarın. Tencereye düzgün bir şekilde koyulması sarmaların düz bir şekilde pişmesini sağlayacaktır. Kısık ateşte pişirilir ve üzerine limon gezdirilmesi de tadı artıracaktır.

Zeytinyağlı havuç ezme mezesi malzemeleri
Zeytinyağlı havuç ezme mezesi nasıl yapılır?

Havuç bol su ile yıkandıktan sonra kazınması yapılır ve dikkatle rendelenir. Ayrı bir rendelemesi yapılan soğan zeytinyağı ile pembeleşene kadar kavrulur ve üzerine havuç eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişirilirken sürekli kontrol edilerek karıştırılır. Sonra da mezemiz soğumaya bırakılır. Daha sonra ise sarımsaklar çok ince şekilde kesilir ve ezme makinasının içinden geçirilir. Sonra sarımsaklar yoğurt ile karıştırılır ve havuçların üzerine dökülerek karıştırılmaya başlanır. Bu haliyle hazır hale gelmiştir ve servis tabaklarına konulur ve maydanoz ile süslemesi yapılır. Yemeğe hazır hale gelir.

Zeytinyağlı mezelerden bazıları bunlardır. Yapımı da çok kısa süren bu mezeler sofralarımızda sürekli yediğimiz yemeklerdir. Zeytinyağlı mezeler diğer meze çeşitlerine göre daha fazla sevilmekte ve daha fazla tüketilmektedir. Hemen her sebze ve ürünlerde zeytinyağı kullanımı yapılabilir ve kesinlikle sağlığa zararlı değildir. Hatta insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağı meze içinde kullanılması ve yapılması da sağlığa oldukça faydalıdır. Zeytinyağlı mezeler akşam yemeklerinde, eğlencelerde, pikniklerde ve içkili ortamlarda da tüketimi yapıldığı için her ortama uyum sağlayan soğuk yemeklerdir. Yapımı da pratik olan zeytinyağlı mezeler Türkiye'de her bölgede yapılmaktadır. Birçok çeşidi bulanan bu mezeler damak tadımızın vazgeçilmez soğuk zeytinyağlı mezelerdir.
" } ] }