Balık Mezeleri
Balık mezeleri, balıkla birlikte yenilecek mezelerde balıkla uyum sağlamalıdır. Geçmişten itibaren balıkla birlikte tüketilen mezeler, herkes tarafından kabul görmüştür. Özellikle fava, patlıcan, kırmızı biber mezeleri, deniz börülcesi, ezme, haydari gibi mezeler, salata türleri balıkla bir arada düşünülür. Sizlerde güzel bir balık ziyafeti hazırlamak isterseniz, vereceğimiz önerilerden yararlanabilirsiniz.
Deniz börülcesi mezesi malzemeler- 1 demet deniz börülcesi
- 1 adet limon
- 1 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Deniz börülcesi mezesi nasıl yapılır?
Balığın yanından eksik etmemeniz gereken mezelerdendir. Deniz börülcesini yıkayarak, tencerenin içinde haşlayın. Yalnız çok fazla haşlamamanız gerekir. Sadece 5 dakika haşlama süresi yeterli gelir. Çünkü deniz börülcesini ayıklayamazsınız. Daha sonra buzlu suya çıkardığınız deni börülcelerini sıyırarak ayıklayın. Böylece doğal renkleri de korunmuş olur. Servis tabağına aldığınız deniz börülcesinin üzerine dövülmüş sarımsak, tuz, sızma zeytinyağı ve limon suyuyla hazırladığınız karışımı gezdirin. Güzel bir balık mezesi hazırladınız.
Afiyet olsun.
Babagannuş mezesi malzemeleri- 1 adet topan patlıcan
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tahin
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- Yeterince sızma zeytinyağı
- Yeteri kadar tuz
Babagannuş mezesi nasıl yapılır?
Patlıcanlı mezelerin içinde en güzellerinden biridir.
Topan patlıcanı közledikten sonra kabuklarını ayıklayın. Bunu robottan geçirerek püre haline getirin. Püreyi kâsenin içine alarak limon suyu, tahin, dövülmüş sarımsak ve yoğurtla birlikte karıştırın. Bunu servis kasesine alarak, üzerine zeytinyağını gezdirin. Balıkla birlikte ikram edin.
Afiyet olsun.
Ezme mezesi malzemeleri- 3 adet domates
- 2 adet sivri biber
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 demet maydanoz
- Sızma zeytinyağı
- Nar ekşisi, limon suyu
- Kırmızı pul biber, tuz ve sumak
- Kıyılmış iç ceviz
Ezme mezesi nasıl yapılır?
Ezme klasik mezelerin içinde yer alır. Hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi keyiflidir. Önce domateslerin kabuklarını soyarak keskin bir bıçakla mercimek kadar küçük doğramalısınız. Ancak malzemeleri ezmeden doğrayın, çünkü sulanırlar. Aynı şekilde biberi, soğanı ve maydanozu da incecik kıyın. Sarımsakları iyice döverek, kırmızı pul biber, sumak ve tuzla birlikte doğranmış malzemelerle karıştırın. Buna nar ekşisi ve limon suyu ilavesi yapın. Servis tabağına alarak, üzerine biraz zeytinyağı gezdirin, kıyılmış iç cevizle süsleyin.
Afiyet olsun.
Tarama mezesi malzemeleri- 100 gram taramalık balık yumurtası
- Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- Yeteri kadar tuz
Tarama mezesi nasıl yapılır?
Önce balık yumurtasının zarlarını ayıklayın. Bunu çukur bir kâseye koyarak, üzerine zeytinyağını ilave edin ve sürekli karıştırın. Limonu suyunu ilave ederken de karıştırmayı sürdürün. Tuzunu ayarlayıp, servis tabağına aldığınızda, öncelikle buzdolabında dinlendirerek servis yapın.
Afiyet olsun.
Balık mezeleri bu şekilde genişletilebilir. Kabak çiçeği dolması, fava, patlıcan ezme, kalamar tava, paçanga gibi sıcak mezeler, semizotu salatası, kabak mezesi, karides salatası, karides güveç, midye tava gibi deniz mahsulleri balık mezesi olarak iyi gider. Balığı zevkli yemek için, masanızdaki mezelere de önem vermeli, menünüzü renklendirmelisiniz.
20.01.2024 14:38:30
Balık Mezeleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|