Patlıcanlı Mezeler Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çeşitlerinin çok basit hazırlanabilenlerinin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen çeşitleri de mevcuttur. Yine de ister zahmetli ister basit olsun, mezeler hem çilingir sofrasında bir lezzet hem de sohbet esnasında eğlenceliktir. Ben patlıcanlı mezeleri çok sevdiğim için, bu yazıda, denediğim ve çok beğendiğim birkaç meze tarifi sunmak istedim sizlere. Umarım beğenirsiniz. Babagannuş Malzemeler: - 5 adet patlıcan
- 1 adet limon
- 1 çay bardağı tahin
- 5 diş sarımsak
- 3,5 su bardağı yoğurt
- Tuz
- Zeytinyağı
- 3-4 dal maydanoz
Yapılışı: Patlıcanlar közlenerek kabukları soyulur ve geniş bir kaba alınarak üzerine bir limonun suyu eklenir. Bir gece buzdolabında bekletilir. Aynı şekilde yoğurt da bir süzgece alınarak suyunun tamamen süzülmesi için bir gece buzdolabında bekletilir. Daha sonra bekletilen patlıcanlar kabın içinden alınarak derin bir kabın içine küçük küçük doğranır. Zeytinyağı ile maydanoz haricindeki tüm malzemeler de patlıcana eklenir ve karıştırılır. Servis tabağına alınan mezenin üzerine zeytinyağı dökülür ve maydanoz ile süslenerek soğuk olarak servis edilir. Közlenmiş Patlıcan Mezesi Malzemeler: - 2 adet yuvarlak patlıcan
- 2 adet domates
- 2 adet soğan
- 5 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
Yapılışı: Soğanlar soyularak küp şeklinde doğranır ve bir tava içerisinde zeytinyağı ile kavrulur. Kavrulan soğanların içine ince ince doğranmış biberler ve tuz ilave dilerek karıştırılır. Biberler de kavrulunca, üzerine küp şeklinde doğranmış domatesler eklenir ve domatesler pişinceye dek kavurma işlemine devam edilir. Son olarak, közlenip soyularak ince ince doğranmış patlıcanlar da tavaya eklenir ve 5 dakika daha pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınarak servis edilir. Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Malzemeler: - 2 adet patlıcan
- 1 diş sarımsak
- 4,5 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 çorba kaşığı mayonez
- Tuz
- Pul biber
- Kırmızı toz biber
- Zeytinyağı
Yapılışı: Patlıcanlar közlenip soyulur ve varsa sıkılarak suyu süzülür. Sarımsaklar tuz ile ezilerek yoğutla karıştırılır ve dileğe göre içine mayonez koyulur. Patlıcanlar küçük küçük doğranarak karışıma eklenir. Tüm malzemeler karıştırılır ve servis tabağına alınır. Üzeri pul biber ve zeytinyağı ile süslenerek soğuk servis edilir. Zeytinyağlı Patlıcan Mezesi Malzemeler: - 700 gram tombul patlıcan
- Sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet soğan
- 3 diş sarımsak
- 1 büyük boy domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 çay kaşığı şeker
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay bardağı kaynar su
Yapılışı: Patlıcanlar küp şeklinde kesilerek tuzlu suda bekletilir. Daha sonra patlıcanlar suyun içinden alınarak iyice süzülür. Bir tava içinde sıvı yağ ile doğranmış patlıcanlar kızartılır ve kağıt havlunun üzerine alınır. Başka bir tavada kare doğranmış soğan ve sarımsaklar altın rengini alana kadar zeytinyağı ile kavrulur. Kabuğu doğranarak küçük küçük doğranmış domatesler ile salça da soğanlara eklenir. Şeker, tuz ve sıcak su da eklenerek kısık ateşte yaklaşık 10 dakika pişirilir. Son olarak kızartılmış patlıcanlar da eklenir ve 5-10 dakika daha pişirilir. Ilık veya soğuk servis edilir. Son Güncelleme : 14.11.2018 14:37:59 Patlıcanlı Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 0 Yorum Yapılmış "Patlıcanlı Mezeler" Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin |  | Meze İsimleri | Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gibi çilingir sofralarında içki yanında tüketilen hafif gıdalardır. Bizde ve Ortadoğu ülkeleri... |  | Kumpir Mezeleri | Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılmış olan bir yemektir. Temel model patates özel fırınlarda pişirildikten sonra ka... |  | Patlıcan Mezeleri | Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin yanına lezzet katmak amaçlı eklenmektedir. Patlıcan mezeleri hemen hemen her bayanın yapabilec... |  | Kahvaltılık Mezeler | Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler değişik karışımlarla elde edilen ve içeriğinde istenilen yeşil otlar, sebzeler, baharatlar kullanıla... |  | Tarama Meze | Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan bu meze genellikle ülkemizin batı kesimlerinde ve dünyada birçok ülkede çok fazla tüketilmek... |  | Hatay Mezeleri | Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin... |  | Mangal Yanına Meze | Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi tercih ederiz. Ama bir gerçek var ki mangalda pişirdiğimiz etler kadar yanına hazırladığımız m... |  | Atom Meze | Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük özelliği muhteşem acı lezzetidir. Bu lezzetinden dolayı birçok yemeğin yanında oldukça yakış... |  | Mantar Meze | Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilmesidir. Mantar meze yaptıktan sonra bu mezenin üzerine farklı malzemelerle süs... |  | Soğan Mezeleri | Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıp sadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezeleri rakı sofralarında da bulundurulmakla beraber sofrada güzel bir görünüm sağlamaktadır. Mezeler... |  | Domates Kurusu Mezesi | Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu mezenin lezzeti olsun yapılışının kolaylığı olsun insanları bu mezeye çekmektedir. Birçok yemeğin... |  | Süzme Yoğurtlu Mezeler | Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan sonra sulanmadığından, mezenin malzemesiyle daha iyi uyum sağlamaktadır. Evinizde süzme yoğurt... | | | Meze İsimleri | | Kumpir Mezeleri | | Patlıcan Mezeleri | | Kahvaltılık Mezeler | | Tarama Meze | | Hatay Mezeleri | | Mangal Yanına Meze | | Atom Meze | | Patlıcanlı Mezeler | | Mantar Meze | | Soğan Mezeleri | | Domates Kurusu Mezesi | | Süzme Yoğurtlu Mezeler | | Tahinli Meze | | Antep Mezeleri | | Oktay Usta Meze Tarifleri | | Yunan Mezeleri | | Tavuklu Mezeler | | Antakya Mezeleri | | Rum Mezeleri | | Meze Sofrası | | Meze Tarifleri Portakal Ağacı | | Balığın Yanına Meze | | Yoğurt Mezeleri | | Ermeni Mezeleri | | Domatesli Meze | | Meze Tarifleri Oktay Usta | | Zeytinyağlı Mezeler | | Meze Nedir | | Balık Mezeleri | Popüler İçerik | Tahinli Meze Tahinli meze derken bir çok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Birde mezelerle bi... | Antep Mezeleri Antep mezeleri, Antep mutfağı Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Genellikle kebapları ve bir birinden lezzetli mezeleri ile ön plana çıkmak... | Oktay Usta Meze Tarifleri Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemekler... | Yunan Mezeleri Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukç... | Tavuklu Mezeler Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hemde basit ol... | Antakya Mezeleri Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilmize has mezeleridir. Antakya yöresine ha... | |