Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çeşitlerinin çok basit hazırlanabilenlerinin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen çeşitleri de mevcuttur. Yine de ister zahmetli ister basit olsun, mezeler hem çilingir sofrasında bir lezzet hem de sohbet esnasında eğlenceliktir. Ben patlıcanlı mezeleri çok sevdiğim için, bu yazıda, denediğim ve çok beğendiğim birkaç meze tarifi sunmak istedim sizlere. Umarım beğenirsiniz.

Babagannuş Malzemeleri

  • 5 adet patlıcan
  • 1 adet limon
  • 1 çay bardağı tahin
  • 5 diş sarımsak
  • 3,5 su bardağı yoğurt
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • 3-4 dal maydanoz

Babagannuş Nasıl Yapılır?


Patlıcanlar közlenerek kabukları soyulur ve geniş bir kaba alınarak üzerine bir limonun suyu eklenir. Bir gece buzdolabında bekletilir. Aynı şekilde yoğurt da bir süzgece alınarak suyunun tamamen süzülmesi için bir gece buzdolabında bekletilir. Daha sonra bekletilen patlıcanlar kabın içinden alınarak derin bir kabın içine küçük küçük doğranır. Zeytinyağı ile maydanoz haricindeki tüm malzemeler de patlıcana eklenir ve karıştırılır. Servis tabağına alınan mezenin üzerine zeytinyağı dökülür ve maydanoz ile süslenerek soğuk olarak servis edilir.

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Malzemeleri

  • 2 adet yuvarlak patlıcan
  • 2 adet domates
  • 2 adet soğan
  • 5 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
Közlenmiş Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır?

Soğanlar soyularak küp şeklinde doğranır ve bir tava içerisinde zeytinyağı ile kavrulur. Kavrulan soğanların içine ince ince doğranmış biberler ve tuz ilave dilerek karıştırılır. Biberler de kavrulunca, üzerine küp şeklinde doğranmış domatesler eklenir ve domatesler pişinceye dek kavurma işlemine devam edilir. Son olarak, közlenip soyularak ince ince doğranmış patlıcanlar da tavaya eklenir ve 5 dakika daha pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınarak servis edilir.

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Malzemeleri
  • 2 adet patlıcan
  • 1 diş sarımsak
  • 4,5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 çorba kaşığı mayonez
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kırmızı toz biber
  • Zeytinyağı
Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır?

Patlıcanlar közlenip soyulur ve varsa sıkılarak suyu süzülür. Sarımsaklar tuz ile ezilerek yoğurtla karıştırılır ve dileğe göre içine mayonez koyulur. Patlıcanlar küçük küçük doğranarak karışıma eklenir. Tüm malzemeler karıştırılır ve servis tabağına alınır. Üzeri pul biber ve zeytinyağı ile süslenerek soğuk servis edilir.

Zeytinyağlı Patlıcan Mezesi Malzemeleri
  • 700 gram tombul patlıcan
  • Sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 büyük boy domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı kaynar su
Zeytinyağlı Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır?

Patlıcanlar küp şeklinde kesilerek tuzlu suda bekletilir. Daha sonra patlıcanlar suyun içinden alınarak iyice süzülür. Bir tava içinde sıvı yağ ile doğranmış patlıcanlar kızartılır ve kâğıt havlunun üzerine alınır. Başka bir tavada kare doğranmış soğan ve sarımsaklar altın rengini alana kadar zeytinyağı ile kavrulur. Kabuğu doğranarak küçük küçük doğranmış domatesler ile salça da soğanlara eklenir. Şeker, tuz ve sıcak suda eklenerek kısık ateşte yaklaşık 10 dakika pişirilir. Son olarak kızartılmış patlıcanlar da eklenir ve 5-10 dakika daha pişirilir. Ilık veya soğuk servis edilir.
Son Güncelleme : 20.01.2024 00:28:40
Patlıcanlı Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Patlıcanlı Mezeler Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Patlıcanlı Mezeler"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Meze İsimleri
Meze İsimleri
Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gibi çilingir sofralarında içki yanında tüketilen hafif gıdalardır. Bizde ve Ortadoğu ülkelerin...
Kumpir Mezeleri
Kumpir Mezeleri
Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılmış olan bir yemektir. Temel model patates özel fırınlarda pişirildikten sonra ka...
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin yanına lezzet katmak amaçlı eklenmektedir. Patlıcan mezeleri hemen hemen her bayanın yapabilec...
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler değişik karışımlarla elde edilen ve içeriğinde istenilen yeşil otlar, sebzeler, baharatlar kullanıla...
Tarama Meze
Tarama Meze
Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan bu meze genellikle ülkemizin batı kesimlerinde ve dünyada birçok ülkede çok fazla tüketilmek...
Hatay Mezeleri
Hatay Mezeleri
Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin k...
Mangal Yanına Meze
Mangal Yanına Meze
Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi tercih ederiz. Ama bir gerçek var ki mangalda pişirdiğimiz etler kadar yanına hazırladığımız m...
Atom Meze
Atom Meze
Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük özelliği muhteşem acı lezzetidir. Bu lezzetinden dolayı birçok yemeğin yanında oldukça yakış...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilmesidir. Mantar meze yaptıktan sonra bu mezenin üzerine farklı malzemelerle süsle...
Soğan Mezeleri
Soğan Mezeleri
Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezeleri rakı sofralarında da bulundurulmakla beraber sofrada güzel bir görünüm sağlamaktadır. Mezeler ...
Domates Kurusu Mezesi
Domates Kurusu Mezesi
Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu mezenin lezzeti olsun yapılışının kolaylığı olsun insanları bu mezeye çekmektedir. Birçok yemeğin...
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan sonra sulanmadığından, mezenin malzemesiyle daha iyi uyum sağlamaktadır. Evinizde süzme yoğurt...

 

Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hatay Mezeleri
Mangal Yanına Meze
Atom Meze
Patlıcanlı Mezeler
Mantar Meze
Soğan Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Tahinli Meze
Antep Mezeleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Yunan Mezeleri
Tavuklu Mezeler
Antakya Mezeleri
Rum Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Balığın Yanına Meze
Yoğurt Mezeleri
Ermeni Mezeleri
Domatesli Meze
Meze Tarifleri Oktay Usta
Zeytinyağlı Mezeler
Meze Nedir
Balık Mezeleri
Popüler İçerik
Tahinli Meze
Tahinli Meze
Tahinli meze derken bir çok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Birde mezelerle bi...
Antep Mezeleri
Antep Mezeleri
Antep mezeleri, Antep mutfağı Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Genellikle kebapları ve bir birinden lezzetli mezeleri ile ön plana çıkmak...
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemekler...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukç...
Tavuklu Mezeler
Tavuklu Mezeler
Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hemde basit ol...
Antakya Mezeleri
Antakya Mezeleri
Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilmize has mezeleridir. Antakya yöresine ha...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024