Çerkez Mezeleri

Çerkez mezeleri arasında en çok yer alan Çerkez tavuklu meze gelmektedir. Çerkez mezeleri daha çok otel yemeklerinde, toplantı yemeklerinde, davetlerde ve özel hazırlanan yemeklerin yanında sunum yapılmaktadır. Meze aslında doyurucu amaçlı olmayıp sadece sofralarda hem renk katmak hem de lezzet katmak için seçilmektedir. Fakat Çerkez tavuklu mezeler sık olarak rakı masalarında kullanılır.
Örneğin çerkez tavuğu mezesinin tarifini vermek istedim sizinle.

Tavuklu Çerkez mezesi tarifi malzemeler

  • 1 parça tavuk göğsü 250-300 gr
  • 1 su bardağı Tavuk suyu
  • 5 çorba kaşığı toz ceviz içi
  • 3 adet bütün ceviz içi
  • 3 diş Sarımsak
  • 150 gram galeta unu ya da ekmek içi
  • Pul biber, kimyon
  • 1 çorba kaşığı tereyağı

Tavuklu Çerkez Mezesi Nasıl Yapılır?


Tavuğu iyice yıkayarak derin bir kaba koyun ve üzerini hafif su geçecek şekilde pişirilmeye bırakılır. Bir parça tavuğu ayırıp diğer geri kalanını didikleyerek ince ince ayıralım. Tavuk suyunu derin bir kaba alın. Galeta ununu karıştıralım ve didiklediğimiz tavuk etlerini, dövülmüş sarımsağı da katarak iyice ezelim. Pul biberi de kattıktan sonra iyice karıştıralım. Oldukça ezelim ve macun kıvamına getirelim ve 3 çorba kaşığı çekilmiş ceviz içini de ilave edelim. Daha sonra tuz atalım. Tere yağını kızdırıp pul biber ile karıştırıp hemen ocaktan alalım. Hazır duruma gelen mezenizi servis yaparken üzerine ayırdığınız didiklenmiş olan tavuğu serin ve iri cevizlerle zeytinyağı ile süsleyelim.
Bir de Çerkez mezesinin bir başka tarifi ise şöyledir.

Çerkez mezesi tarifi malzemeler

  • 1 adet tavuk
  • 1 bayat ekmek
  • 1 kg ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • Karabiber
  • Tuz
Çerkez Mezeleri Nasıl Yapılır?

Tavuğu iyice temizledikten sonra iyice haşlayın. Ayıklanmış cevizi et makinesinden önce bir defa çekin daha sonra içine bayat ekmek ve kırmızıbiberi koyup bu işlemi tekrar edin. Bu işlemi yaparken süzülen yağları bir kaba biriktirelim. Tavuğun suyundan kepçeyle alarak cevize koyun ve sulandırılır. Boza şeklini ve kıvamını alıncaya kadar su ekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyerek istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Tavuğu kemiklerinden ayırın ve ufak ufak didikleyin. Tavuk etlerinin içine karabiber ve tuz serpip karıştırın ve böylece mezeniz hazır hale gelmiş olur. Damak tadına uygun ise ikram edilirken üzerine cevizli karışımı dökerek etleri kaplayın. En üste ise ceviz yağını koyun. Böylece tamamen ikram edilecek duruma gelmiş olur. Bir de annemin yapmış olduğu bir meze ise hem basit hem de lezzetli olmaktadır son olarak tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Çerkez mezesi tarifi malzemeler

  • 750 gr parça tavuk (Göğüs, but karışık)
  • 2 adet soğan (Tavuk suyu için)
  • 1 Su bardağı çekilmiş ceviz
  • 2-3 Dilim bayat ekmek içi
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • Kırmızı biber
  • Tuz
Çerkez Mezeleri Nasıl Yapılır?

Tavuklar, bütün soğanlar, tuz ve üzerini örtecek kadar su eklenmesi için haşlanır. Haşlanan tavuklar, küçük küçük bir kabın içerisine didiklenir. Suyu dökülmemelidir çünkü kullanılıyor. Cevizler ve bayat ekmek içleri robotta ince ince çekilir. Çekilmiş ceviz ve ekmek içlerine, dövülmüş sarımsak ve kırmızı toz biber de ilave edilmelidir. Kenarda bekletilen tavuk suyu ise yavaş yavaş kuru karışıma eklenmelidir. Boza kıvamına gelince karışımın yarısı didiklenmiş tavukların üzerine alınır ve iyice karıştırılır. Böylece mezeniz hazır olmaktadır. Sunumunu yapabilirsiniz.
19.01.2024 13:53:15
Çerkez Mezeleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çerkez Mezeleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Çerkez Mezeleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024