Etin Yanına Meze

Etin Yanına Meze, Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı biçimlerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk veya ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları zengin gösteren, renklendiren, değişik tatlara ve çeşitlere sahip olan mezeler, başta et olmak üzere her türlü yemeğin yanına yapılabilir. Meze doyumluk olarak değil, atıştırmalık veya tadımlık olarak yapılır.
Meze, acılı, peynirli, sebzeli, yumurtalı, tavuklu gibi farklı formlarda hazırlanabilir. Ilık veya sıcak olarak da tüketilebileceği gibi en fazla tercih edilen soğuk tüketimidir. Et yemeklerinin yanına yakışacak ve lezzetlerini arttıracak meze tariflerinden bir olan patlıcan mezesidir. Mezeler içerisinde patlıcanlı olanlar ev sofralarında daha yaygın olarak hazırlanmaktadır. O nedenle patlıcan mezesi hemen hemen her bireyin kolaylıkla yapabileceği bir yiyecektir. Her zaman bulunabilen malzemelerle yapılmaktadır. Patlıcan mezeleri sofralarımızda daha hafif olması açısından dolayı da tercih edilir. Patlıcan mezesi, herkesin kolayca yapabileceği etin yanına meze çeşidinin tarifini:

Patlıcan mezesi malzemeleri

  • Bir kg patlıcan,
  • Bir adet büyük boy domates,
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Bir yemek kaşığı sıvı yağ,
  • Bir yemek kaşığı dolusu domates salçası,
  • Bir baş kuru soğan,
  • İki çay kaşığı toz şeker,
  • Üç diş sarımsak,
  • İki çay kaşığı silme tuz,
  • Bir çay bardağı kaynar su,

Patlıcan mezesi nasıl yapılır?


Patlıcanların ilk önce yıkanması ve sonra da küp-küp doğranarak bir derin kap içerisinde tuzlu suda bekletilmesi gereklidir.
Ortalama olarak en az kırk dakika tuzlu suda bekleyen patlıcanlar bir süzgeç yardımıyla süzüldükten sonra bir kâğıt havlu üzerine suyunu çekmesi için dökülür. Daha sonra bir kap içerisine sıvı yağ konularak patlıcanlar kızartılmaya başlanır. Kızaran patlıcanların yağını iyi süzebilmesi için alınacağı kaba önceden havlu peçete konulmalıdır. Böylece hazırlayacak meze çok yağlı bir halde olmayacaktır. Ayrı bir tava içerisine bir yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilerek içerisine doğranmış soğan ve sarımsak ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Yanmasını önlemek için bir miktar tuz atabilirsiniz. Daha sonra üzerine kabuğu soyulmuş ve küp-küp doğranmış domates eklenerek pişmesi için kısık ateşte bırakılır. Pişerek yumuşayan karışımın içerisine salça da eklenerek sonra içerisine tuz, şekeri ve sıcak su eklenerek kısık ateşte on dakika daha pişirilir. En son kızartılmış ve yağını bırakması için beklettiğimiz patlıcanları ekleyerek kısık ateşte beş dakika daha pişirdikten sonra artık patlıcan mezemiz hazır hale gelmiş demektir. Etin yanına meze nasıl isterseniz sıcak, ılık ve soğuk olarak servis edilebilir.
19.01.2024 06:53:45
Etin Yanına Meze ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etin Yanına Meze Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Etin Yanına Meze"
Eşimle sever et yemekleri ni Türk erkeği zaten eti çok sever
Yusuf Kenan Halide Baldız . 27.03.2021 00:38:47
Merhaba son zamanlarda Etin yanında yoğurt ayran tüketmeyin besinlerden tam yararlanın gibi haberler çıktı. Bu mezelerin çoğu yoğurtlu başka yoğurtsuz tarif verir misiniz
Akyıldız . 04.09.2018 22:53:48

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024