Farklı meze tarifleri, mezeler yemeklerin yanında tüketilen hafif yiyeceklerdir sofrayı zengin gösteren ve bir nevi sofraları süsleyen yiyeceklerdir. Her yörenin kendine has meze tarifleri vardır o yörenin damak tadına göre değişir. Ege yöresinde daha çok otlu yapılan mezelere yer verilirken doğuda sebzeli ya da bulgurlu yoğurtlu mezeler yapılır.
Közlenmiş patlıcanlı meze yapımı için gerekli malzemeler
Beş altı adet patlıcan
Yarım kilo yoğurt
Üç diş sarımsak
İki yemek kaşığı tereyağı
Pul biber nane tuz
Közlenmiş patlıcanlı meze nasıl yapılır?
Bu mezenin yapımı için öncelikle beş altı adet patlıcanın közlenmesi gerekir közleme işlemi fırında ocakta veya tüpte yapılabilir fakat çiğ kalmamasına özen gösterilmelidir. Patlıcanlar közlenince kabukları soyulur ve küçük küçük doğranır. Doğranan patlıcanlar derin bir kâseye ya da karıştırma kabına alınır ve üzerine yoğurt eklenir. Yoğurt ile patlıcan iyice karıştırılır bu sırada sarımsaklar soyulur ve sarımsak döveceğin de bir miktar tuz ile dövülür ve o da patlıcanlara ilave edilip karıştırılır, karıştırma işlemi tamamlanınca sunum tabağına alınır ve bir sos tavasına iki kaşık tereyağı konulup üzerine pul biber ve nane eklenerek kavrulur ve yoğurtlu patlıcanın üzerine gezdirilir. Meze hazır bu mezeyi hemen her yemekle rahatlıkla sunabilirsiniz özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışacaktır.
>İtalyan mezesi yapımı için gerekli malzemeler
Bir su bardağı bezelye
İki adet havuç
İki adet patates
On tane kornişon turşu
Sekiz tane salam
Bir su bardağı kaşar rendesi
Bir su bardağı süzme yoğurt
Tuz
Yarım su bardağı mayonez
Maydanoz
İtalyan mezesi nasıl yapılır?
Bezelyeler bir tencerede haşlanır ardından patates ve havuçlar soyulur yıkanır ve bezelye büyüklüğünde küpler halinde doğranarak onlar da haşlanır ve hepsi süzülüp soğumaya bırakılır. Onlar soğurken derin bir kâse alınır içerisine bir bardak süzme yoğurt konur üzerine yarım su bardağı mayonez eklenir ve salamlar ince ince doğranır eklenir. Bu malzemeler karıştırılır ve üzerine kornişon turşu küçük küçük doğranarak eklenir soğumaya bırakılan havuç patates ve bezelye de eklenince tüm malzeme karıştırılır ve sunum tabağına alınır. Üzerine ince kıyılmış maydanozlar serpilerek süslenir ve servise hazır.
Fırında kaşarlı patates mezesi yapımı için gerekli malzemeler
6-7 adet orta boy patates
Üç yemek kaşığı tereyağı
Bir çay bardağı süt
Bir büyük su bardağı dolusu kaşar rendesi
Tuz, karabiber, pul biber
Fırında kaşarlı patates mezesi nasıl yapılır?
Fırında kaşarlı meze için öncelikle patatesler yıkanır ve haşlamak için tencereye alınır düdüklü tencerede haşlanırsa çok daha kısa süre de haşlanacaktır. Patatesler haşlanınca kabukları soyulur ve sıcakken derin bir kaba alınır ve üzerine iki yemek kaşığı tereyağı ve damak tadınıza göre tuz eklenip patates ezeceği ile iyice ezilir üzerine bir çay bardağı da süt eklenir ve ezmeye devam edilir içerisinde topak kalmamasına özen gösterilir. Tam olarak ezilince fırın tepsisinin içerisine boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir ve üzerine kaşar peyniri rendelenip serpilir kaşarın üzerine de pul biber ve karabiber eklenip fırına sürülür yüz seksen derecede yaklaşık on beş yirmi dakika kaşar hafif kızarıncaya kadar pişirilir ve fırından çıkınca sıcak sıcak servis edilir.
19.01.2024 05:25:25
Farklı Meze Tarifleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Selamlar arkadaşlar. Bir kaç güne Eşimin ablası ve ailesi misafirliğe gelecekler. Evleri şehir dışında. Yatıya kalacaklar bir kaç gün buraları gezdiririm diye düşünüyorum. Çok fazla mutfağa girmek istemiyorum. Uzun süre dayanabilecek zeytinyağlı ve mezeler düşünüyorum. Tek bildiğim meze haydari. Farklı meze tariflerinizi rica edebilir miyim? Teşekkürler. Nisa . 29.10.2018 18:51:17
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024