Farklı Meze Tarifleri

Farklı meze tarifleri, mezeler yemeklerin yanında tüketilen hafif yiyeceklerdir sofrayı zengin gösteren ve bir nevi sofraları süsleyen yiyeceklerdir. Her yörenin kendine has meze tarifleri vardır o yörenin damak tadına göre değişir. Ege yöresinde daha çok otlu yapılan mezelere yer verilirken doğuda sebzeli ya da bulgurlu yoğurtlu mezeler yapılır.

Közlenmiş patlıcanlı meze yapımı için gerekli malzemeler

  • Beş altı adet patlıcan
  • Yarım kilo yoğurt
  • Üç diş sarımsak
  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • Pul biber nane tuz

Közlenmiş patlıcanlı meze nasıl yapılır?


Bu mezenin yapımı için öncelikle beş altı adet patlıcanın közlenmesi gerekir közleme işlemi fırında ocakta veya tüpte yapılabilir fakat çiğ kalmamasına özen gösterilmelidir. Patlıcanlar közlenince kabukları soyulur ve küçük küçük doğranır. Doğranan patlıcanlar derin bir kâseye ya da karıştırma kabına alınır ve üzerine yoğurt eklenir. Yoğurt ile patlıcan iyice karıştırılır bu sırada sarımsaklar soyulur ve sarımsak döveceğin de bir miktar tuz ile dövülür ve o da patlıcanlara ilave edilip karıştırılır, karıştırma işlemi tamamlanınca sunum tabağına alınır ve bir sos tavasına iki kaşık tereyağı konulup üzerine pul biber ve nane eklenerek kavrulur ve yoğurtlu patlıcanın üzerine gezdirilir. Meze hazır bu mezeyi hemen her yemekle rahatlıkla sunabilirsiniz özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışacaktır.

>İtalyan mezesi yapımı için gerekli malzemeler
  • Bir su bardağı bezelye
  • İki adet havuç
  • İki adet patates
  • On tane kornişon turşu
  • Sekiz tane salam
  • Bir su bardağı kaşar rendesi
  • Bir su bardağı süzme yoğurt
  • Tuz
  • Yarım su bardağı mayonez
  • Maydanoz
İtalyan mezesi nasıl yapılır?

Bezelyeler bir tencerede haşlanır ardından patates ve havuçlar soyulur yıkanır ve bezelye büyüklüğünde küpler halinde doğranarak onlar da haşlanır ve hepsi süzülüp soğumaya bırakılır. Onlar soğurken derin bir kâse alınır içerisine bir bardak süzme yoğurt konur üzerine yarım su bardağı mayonez eklenir ve salamlar ince ince doğranır eklenir. Bu malzemeler karıştırılır ve üzerine kornişon turşu küçük küçük doğranarak eklenir soğumaya bırakılan havuç patates ve bezelye de eklenince tüm malzeme karıştırılır ve sunum tabağına alınır. Üzerine ince kıyılmış maydanozlar serpilerek süslenir ve servise hazır.

Fırında kaşarlı patates mezesi yapımı için gerekli malzemeler
  • 6-7 adet orta boy patates
  • Üç yemek kaşığı tereyağı
  • Bir çay bardağı süt
  • Bir büyük su bardağı dolusu kaşar rendesi
  • Tuz, karabiber, pul biber
Fırında kaşarlı patates mezesi nasıl yapılır?

Fırında kaşarlı meze için öncelikle patatesler yıkanır ve haşlamak için tencereye alınır düdüklü tencerede haşlanırsa çok daha kısa süre de haşlanacaktır. Patatesler haşlanınca kabukları soyulur ve sıcakken derin bir kaba alınır ve üzerine iki yemek kaşığı tereyağı ve damak tadınıza göre tuz eklenip patates ezeceği ile iyice ezilir üzerine bir çay bardağı da süt eklenir ve ezmeye devam edilir içerisinde topak kalmamasına özen gösterilir. Tam olarak ezilince fırın tepsisinin içerisine boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir ve üzerine kaşar peyniri rendelenip serpilir kaşarın üzerine de pul biber ve karabiber eklenip fırına sürülür yüz seksen derecede yaklaşık on beş yirmi dakika kaşar hafif kızarıncaya kadar pişirilir ve fırından çıkınca sıcak sıcak servis edilir.
19.01.2024 05:25:25
Farklı Meze Tarifleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Farklı Meze Tarifleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Farklı Meze Tarifleri"
Selamlar arkadaşlar. Bir kaç güne Eşimin ablası ve ailesi misafirliğe gelecekler. Evleri şehir dışında. Yatıya kalacaklar bir kaç gün buraları gezdiririm diye düşünüyorum. Çok fazla mutfağa girmek istemiyorum. Uzun süre dayanabilecek zeytinyağlı ve mezeler düşünüyorum. Tek bildiğim meze haydari. Farklı meze tariflerinizi rica edebilir miyim? Teşekkürler.
Nisa . 29.10.2018 18:51:17

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024