Havuçlu Meze

Havuçlu meze, mezeler yemeklerin yanında sizlere eşlik eden yardımcı atıştırmalıklardır. Bunların içinde çeşitli malzemelerle hazırlanan yöresel tarifler bile bulunur. Her türlü sebzeyle meze tarifleri bulunmaktadır. Üstelik farklı yapılış şekilleriyle sofrada yerlerini alırlar. Havuçlu mezede bunlardan biridir. Havuç herkesin düşüncesinde göz sağlığına iyi gelen bir sebze olarak yer etmiştir.
Ancak bunun dışında da çeşitli yararları bulunmaktadır. Bunların arasından en önemlisi kanser riskini azaltmasıdır. Sırf bu nedenle bile kışın bol miktarda havuç tüketmenin yolunu yaratmalısınız. Gerek çiğ olarak gerek salatalarınızda, yemeklerinizde kullanarak gerekse tarifimizde olduğu gibi meze yaparak havucu tüketebilirsiniz. Sizlere vereceğimiz havuçlu meze oldukça kolay yapılır. Bu tarif kısaca yoğurt ve havucun buluşmasıdır. Sadece içinde şeker oranı yüksek olduğundan, şeker hastalarının fazla tüketmemesini tavsiye ederiz. Dilerseniz havuçlu mezeyi birlikte hazırlamaya başlayalım.

Havuçlu meze için gerekli malzemeler

  • 5 adet orta boyda havuç
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

Havuçlu meze nasıl yapılır?


İlk olarak uygun boyda bir tavaya ihtiyacınız olacak. Bir tarafta havuçları yıkayarak, kabuklarını soyun. Bunları rendenin iri tarafıyla rendelemeye başlayın.
Diğer tarafta kuru soğanları ayıklayıp yemeklik şekilde ince doğrayın. Tavanın içine sızma zeytinyağı ilave ederek ocakta kızdırmaya başlayın. Kuru soğanları içine atarak, sotelemeye başlayın. Renkleri hafif şeffaflaşana kadar kavurun. Daha sonra rendelediğiniz havuçları içine atın. Birlikte havuçlar pişinceye kadar kavurun.

Bu arada kâsenin içinde süzme yoğurt, tuz ve rendelenmiş sarımsakları karıştırın. Havuçlar piştiyse, biraz ılınmalarını bekleyin. Eğer süzme yoğurt kullanmayacaksanız, normal yoğurtla da havuçlu meze yapabilirsiniz. Ancak bu defa yoğurdun içine 1-2 yemek kaşığı mayonez ilave edin. Yoğurdun toparlanmasını ve lezzetli olmasını sağlar. Havuçlar ılınınca yoğurtlu karışımla birlikte harmanlayın. Bunu servis tabağına alarak, üzerini maydanoz yaprakları, dereotu ve siyah zeytinle süsleyebilirsiniz. Biraz da zeytinyağı gezdirirseniz hem göze hitap eder hem de damak tadına hitap edebilirsiniz. Konuklarınız bu lezzetli havuç mezesini beğenecektir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 18:21:55
Havuçlu Meze ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Havuçlu Meze Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Havuçlu Meze"
Bu tarifin içine biraz da mayonez eklesem lezzetli olur mu?
Fatma . 09.09.2018 19:39:20

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024