İzmir Meze
İzmir meze, İzmir iline ait lezzetlerden biri de Atom mezesidir. Patlıcan ve kurutulmuş kırmızı biberden hazırlanan meze soğuk olarak yemeklerin yanında veya ara öğünlerde tek başına servis edilir.
Atom mezenin malzemeleri- 2 adet patlıcan
- 2 adet kuru kırmızı biber
- 1 kâse yoğurt
- 1 yemek kaşığı mayonez
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
Atom meze nasıl yapılır?
Patlıcanların birkaç yerine bıçak batırılır ve közlenir.
Közlenen patlıcanlar soyulup küçük küçük doğranır. Tereyağı ve zeytinyağı bir tavaya konup ısıtılır. Isınan tavaya küçük küçük doğranan kuru kırmızı süs biberler ilave edilip kavrulur. Başka bir kapta yoğurt ve mayonez kıvam alana kadar çırpılır. Yoğurdun susuz olmasına özen gösterilir. Mayonez yerine sarımsak kullanmayı arzu edenler, yoğurdu biraz fazla tutabilirler. Mayonezle karıştırılan yoğurdun üzerine közlenmiş patlıcan ve yağda kavrulmuş biberler eklenir. Karıştırılıp servis tabağına eşit yayılacak şekilde konur.
Servis önerisi
Sofralarınızın estetik görünmesine özen gösteriyorsanız sos tabağınızın görüntüsü için atom meze sunumunu değiştirebilirsiniz. Közlenmiş patlıcanları yoğurtla karıştırıp servis tabağına alın. Yağda kavrulmuş olan kırmızı biberleri de üzerinde gezdirin ve kenarlarını maydanoz yapraklarıyla süsleyin. Kırmızı ve yeşilin renk uyumu mezenizi hoş bir görüntüye ulaştıracaktır.
20.01.2024 02:09:52
İzmir Meze ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|