Meze Nasıl Yapılır

Meze nasıl yapılır, Ana yemeklerden çok farklı olarak yapılan özel yemeklerdir. Mezeler sofranın kalitesini, itibarını ve gösterişini sergileyen muazzam tatlara sahip atıştırmalık tatlardır. Yapılışları ise damak zevkine göre değişen ve en sevdiğiniz sebzelerden yapılabilen yemeklerdir. Kültür olarak da farklılık gösteren bu yemekler doyumluk değil tadımlık olarak adlandırmak yanlış olmaz.
Meze her yörenin kültürüne göre farklı farklı tatlar ile yapılır.

Meze nasıl yapılır; yaşanılan kültürel ortamda veya yapılan programa göre ana yemeklerin yanında sofranın zenginliğini ihtişamını gösteren yemeklerdir. Genellikle ezme ve karışım şeklinde yapılmaktadır. Mesela rakı hayatta mezesiz içilmemektedir. Mezelerin yapımında en çok domates, yoğurt, acılı baharatlar, salata ürünleri ve ağırlıklı olarak sebzelerin kullanıldığı karışım ile yapılan ve sonucunda tadına doyulamayan lezzetler ortaya çıkmaktadır. Mezelerin yapımında genellikle soğuk olmasına dikkat edilir. Normalde sıcak mezeler de vardır ancak soğuk olması lezzet olarak ağız tadına müsaade etmesinden dolayı mezelerin soğuk olanı en çok tercih edilendir. Meze alanına giren birçok yiyecekler mevcuttur. Türkiye'de meze denildiği zamanda ilk akla gelenler salata, beyaz peynir, kavun, yoğurt ve sebzelerdir. Ancak meze olarak da kullanılan çok büyük bir menüye sahibiz. Bu meze olarak kullandığımız ürünler ise salata her çeşidinden, biber, lahana, yaprak, balık çeşitleri, zeytin, zeytinyağlı yemekler, tavuk ve yumurtayı da bu geniş menünün içine dahil edebiliriz.
Meze yapımı karışımdan meydana gelen ve hemen her ürünle yapılmaya müsait yiyeceklerdir.

Meze farklı lezzetlerle beraber karışım ile yapılan ve genel olarak soğuk sunumla yenilen ana yemek öncesi hafif atıştırmalıklardır. Yaşanılan bölgenin kültürel özelliklerini yansıtan yemeklerdir. Genel olarak bakıldığı zaman akşam yemeklerinde, içki ortamlarında ve eğlenceli toplantılarda hem sofranın zenginliğini hem de muhabbeti artıran özelliklere sahip mezeler ana yemekten önce tüketimi yapılır. Meyveleri de meze kısmına koyan birçok insan vardır. Daha öncesinde meze sınıfında değilken zamanla meze bölümüne dahil olmaktadır. Birçok tür meze çeşidi olmasına rağmen gün gün meze çeşitlerine yenileri de dahil olmaktadır.
21.01.2024 04:38:45
Meze Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Meze Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Meze Nasıl Yapılır"
Evet dediğiniz gibi meze her kültüre, ağız tadına, geleneklerine göre değişmektedir. Örneğin benim yaptığım Akdeniz usulü bir mezeyi damak tadına uygun olmadığı için ailem pek beğenmedi. Doğu Anadolu yöresi için bildiğiniz hazırlanması kolay olan bir meze var mı, varsa nasıl yapıldığını anlatır mısınız? Teşekkürler.
Ayşegül . 24.09.2018 22:35:23

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024