Meze Nedir

Meze nedir sorusu çok büyük bir alanı kapsamaktadır. Dünya yemek literatüründe ordövr ismi ile anılmaktadır. Dünyada, Orta Doğu de ve Türkiye'de özel bir yere sahip olup hafifliği, lezzeti ile kendine hayran bırakan soğuk yemeklerdir. Çeşit olarak her türlü duruma ortama hitap eden mezeler vardır. Sofralarını meze ile donatarak sofra zenginliğinin dışında yemeği keyifli hale getiren ve doyurma amacı taşımayan eşsiz lezzetlerdir.
Yöreye göre kültüre göre de meze çeşitleri bulunmakta v eski zamanlardan beri adet olarak sofralarda bulundurulmaktadır. Keyifli sohbetlerde soğuma kaygısı olmayan ve muhabbetleri de keyifli hale getiren yemeklerdir. Bağımsız oldukları kadar da lezzette özgürlerdir.

Meze bizim sofralarımız için çok önemli bir yere sahiptir. Sofrada süs ve güzellik Türk kültüründe meze ile yapıldığı zaman olağan üstü haz vermekte ve bu durum bize verilen ayrıcalıktır. Meze içki sofralarının vazgeçilmezidir ancak akşam yemeklerinde, açık büfelerde, davet yemeklerinde ve kokteyllerde de vazgeçilmez tatlar olarak mezeler tüketilmektedir. Meze hakkında söylenmiş sözlerin arasında en ilginç olanı Orta Doğu mutfağının uzmanı meze olarak bir yemeğin olmadığını ama her şeyin de meze olabileceğini ve ne kadar çok bir çeşitliliğe sahip olduğunu bu sözlerle ifade etmek istemiştir. Sofralara eşsiz güzellikleri ve tatlarıyla katılan mezeler çok fazla tüketilmektedir. Çok geniş bir sınıfta olan mezelerin ilk olarak akla gelenleri kavun, sebzeler, peynir ve yoğurttur.
Türk mutfağını düşünecek olursak yöreler özgü salata çeşitleri, balık çeşitleri, patlıcan, lahana, biber, zeytinyağlılar ile de bu listeyi istediğimiz kadar uzatmak da mümkündür. Türkiye'de her yöre de ağız lezzetine göre tüketimi yapılan mezeler sofranın zenginliğinin yanında kültürel özelliklerini de yansıtma aracıdır.

Meze nedir dediğimizde sofralarımızın tadımlık vazgeçilmez karışımlarıdır. Zaman geçtikçe de çeşitliliğini artıran meze yapımı da oldukça zordur. Çok emek ve zahmet isteyen bu tatlar usta eller aracılığı ile sofralara misafir olmakla soğuk yenmesi ile de acele gerektirmeyen yemeklerdir. Ana yemeklerden önce küçük sunumlar halinde karın doyurmak amacı ile değil sadece atıştırmalık şekilde sunumu yapılan lezzetler olarak da bilinmektedir. Meyveler de ilk olarak meze grubuna dahil değilken sonrasında meze menüsünde yer almaya başlanılmıştır. Yapılışı ve hazırlanışının pratik olması ve soğuk olarak tüketimi yapıldığı için meyveleri de artık meze grubuna girmiştir. Mezeler kısa zamanda tüketimi yapılan ve soğuk olarak tüketilen ana yemekten önce açlığı yatıştıran yemeklerdir.

Meze nedir dediğimiz zaman akla gelen ilk şey sofralarımızın sunumunda zenginlik katan değerli tatlardır. Yapılan programlar da sohbetin kalitesini artırmaya yarayan ve soğuk olarak tüketilen bu lezzetler Türk mutfağında da vazgeçilmez olmuştur. Çeşit olarak Türk mutfağında günden güne çeşidi artmaktadır. Soğuk yenmesi ve karışım şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kültürel olarak da yaşanılan yerin simgesi haline meze grubu miras olarak da gelecek yıllara aktarılarak varlığını sürdürmektedir.
20.01.2024 15:08:10
Meze Nedir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Meze Nedir Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Meze Nedir"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024