Meze Sofrası

Meze sofrası, ana yemeklerimizin yanında değişik tat olarak bizlerin ağız tadına uygun karışımlar olarak bilinmektedir. Meze eski zamanlardan beri sofralardan eksik edilmeyen, sofraların daha zengin olmasını sağlayan atıştırmalık hafif yiyecekler olarak kendini gösterir. Meze sofrası genellikle alkol içerikli davetlerde içeceklere eşlik eder.
Bu sayede sofralar daha neşeli bir hal alır. Meze sofrası bizim kültürümüze dünya mutfağı ahçıları sayesinde gezip gördükleri kültürlerden esinlenerek yemek sofralarına ulaştırılmıştır. Meze sofrası özel günlerde hazırlanan en güzel yiyeceklerdendir.

Ispanak Mezesi Malzemeleri

  • 500 gram ıspanak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber

Ispanak Mezesi Nasıl Yapılır?


Öncelikle meze yapımına başlarken hazırlamış olduğumuz ıspanakları güzelce ayıklayarak başlayalım. Ayıklanan ıspanakları ince ince doğrayarak bir tencere içerisine alalım ve bir bardak su ilave ederek 20 dakika haşlayalım. Haşlanan ıspanakları süzülmesi için bir süzgece alalım ve süzülerek soğumasını bekleyelim. Bizde o arada bir tava içerisine zeytinyağı koyalım ve unu zeytinyağıyla kavuralım. Kavrulan unun üzerine karabiber, tuz ve süzülen ıspanakları ilave ederek 5 dakika kadar kavuralım ve soğuması için dolaba alıp yarım saat kadar dolapta bekletelim. Soğuyan mezemiz meze sofrası için hazır durumdadır.
Servis tabaklarına alınarak servise sunulabilir ve isteğe bağlı olarak meze tabağının süslenmesi için yeşil nane ve maydanoz yaprakları kullanılabilir.

Afiyet olsun.

Dereotu Mezesi Malzemeleri

  • Bir bağ dereotu
  • 1 kâse süzme yoğurt
  • 1-2 adet salatalık
  • 1 miktar kuru nane
  • 2 diş sarımsak
  • Üzerinin süslenmesi için 2-3 dal yeşil nane
  • Tuz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
Dereotu Mezesi Nasıl Yapılır?

Malzeme listesinde hazır bulunan salatalıkların kabuklarını soyarak rendenin en küçük yerinde rendeye veriyoruz. Rendeden geçirilen salatalıklar bir kaba alınarak üzerine yoğurt, kuru nane, dövülmüş sarımsak ve ince ince kıyılmış olan dereotunu da ilave ediyoruz. Son olarak hazırlanan karışıma tuz, karabiber, zeytinyağı da ilave ederek güzelce karıştırıyoruz ve servis tabaklarına alarak üzerine yeşil nane yaprağı ekleyerek servise sunuyoruz.

Afiyet olsun.

Nohutlu Meze Malzemeleri
  • Bir kâse nohut
  • Bir su bardağı tahin
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım limon
  • 1-2 diş sarımsak
  • Süzme yoğurt 1 kâse
  • Tuz, karabiber
  • 7-8 dal maydanoz
Nohutlu Meze Nasıl Yapılır?

Geceden ılık su içerisinde yumuşaması için bekletilen nohutları bir tencereye alarak üzerine su ekleyip güzelce haşlayalım. 45 dakika kadar ocağın üzerinde kalan nohutların pişip pişmediğini kontrol etmek amacıyla bir çatal yardımıyla yumuşamış mı diye bakalım. Hazır olan nohutları süzülmesi için süzgece alarak bekletelim. Bizde o arada ayrı bir kap içerisinde tahini, kimyonu, dövülmüş sarımsağı, tuzu, karabiberi, süzme yoğurdu ilave ederek sos haline getirelim ve süzülen nohutları robota alarak robotta iyice ezelim. Mutfak robotunda ezilen nohutları hazırlanan karışımın içerisine alarak iyice karıştırıp servis tabaklarına alarak üzerine maydanoz ilave edip servise sunalım.

Afiyet olsun.
19.01.2024 00:24:54
Meze Sofrası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Meze Sofrası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Meze Sofrası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024