Meze Tabağı

Meze Tabağı; Güzel bir akşamın başlangıç tabağı olabileceği gibi içki sofralarına eşlik eden sıcak ve soğuk yiyeceklerle hazırlanan tabaktır. Tabağın hazırlandığı duruma göre 4 ile 12 çeşit arasında değişen karışık mezelerle sunulur. Ülkemizde ve Ortadoğu'da 'Meze', İtalya'da 'Antipasta', Fransa'da 'Ordövr', İspanya'da 'Taps' ve Mağrip ülkelerinde 'Mukabalat' olarak adlandırılan yemek grubu, tek bir tabakta renk uyumuna göre servis edilir.
Servis şekli değişik kültürlerde farklılık gösterebilir.

Ama tüm kültürlerde yemeğin ya da içkinin yanına verilen, doyurucu olmayan, hafif gıdalar seçilir.

Meze tabağı hazırlanırken servis edilecek yer ve zamana göre meze çeşitliliği sağlanır. İçki sofrası için ayrı, yemeklerin başlangıç tabağı olarak sunulan meze tabağı ayrı, açık büfe ve kokteyllerde hazırlanacak meze tabakları farklıdır.

Sıcak meze tabağı ve soğuk meze tabağı olarak ikiye ayrılır.

Soğuk meze tabakları; Masa servisi yapılırken masadaki kişi sayısı kadar meze tabağı hazırlanır ve her bir kişiye bir meze tabağı servis edilir.
  • Peynir çeşitleri,
  • Turşular,
  • Zeytinyağlılar; zeytinyağlı sebze tabakları ile zeytinyağlı dolma ve sarmalar olarak farklı sunumları vardır.
  • Kızartmalar; mevsimine göre her türlü kızarmış sebze üzerine yoğurt, domates sosu ya da limon zeytinyağı eklenerek servise hazır hale getirilebilir. Şakşuka, köpoğlu mançosu gibi mezeler de kızartılmış, domates biber ve patlıcanla hazırlanırlar.
  • Yoğurtlu mezeler, Türk mutfağında en çok hazırlanan mezeler yoğurtlu mezelerdir. Bunlardan bazıları, haydari, yoğurtlu mantar, süzme yoğurt, cacık, yoğurtlu kabak ve yoğurtlu havuçtur.
  • Pastırma, salam türü soğuk etler
  • Çirozlar, tuzla işlem görerek saklanmış ve kurutulmuş mezeler
  • Füme balık ve etler
  • Pateler
  • Cipsler, özellikle bira tarzı içkilerle servis edilirler.
  • Meyveler
  • Ezmeler
  • Humus
  • Çemen
  • Taratorlar
  • Dip soslar

Sıcak meze tabakları

  • Mini börekler, en çok bilineni ve servis edileni sigara böreğidir.
  • Mini köfteler, misket büyüklüğünü geçmeyecek şekilde hazırlanan köfteler yağda ya da fırında kızartılarak servis edilir.
  • Midye tava; genellikle soğuk bir meze olan tarator ile servise çıkarılır.
  • Karides tava; genellikle mantar ve domates sosları ile servis edilir. Meze tabağının üzerine tereyağı ve limon suyu gezdirilir.

Meze tabağı düzenlerken dikkat edilecek noktalar

  • Mezeler hazırlanırken ilk önem verilecek noktalardan biri birbirine yakışan gıdaların bir arada sunulmasıdır.
  • Hazırlanan mezeler tabakta renk ve şekil uyumuna özen gösterilerek sunulmalıdır.
  • Süslemeler abartısız ama tabağa özen gösterildiği izlenimini verecek şekilde olmalıdır.
  • Birden fazla tabak hazırlanıyorsa tabak boyutları, çeşit ve miktarları aynı olmalıdır.
  • Yoğurtlu mezeler gibi yarı akıcı mezeler sunulurken meze tabağındaki diğer gıdalarında akışkanlığı düşünülmeli, farklı mezeler birbirine karışmamalıdır.
  • Karışık olarak hazırlanan meze tabaklarında her yiyecekten az miktarda konulmalıdır.
  • Çiğ köfte gibi mezeler ise adabına uygun olarak limon dilimleri ve yeşillikleri ile sofraya konulmalı.
21.01.2024 05:06:01
Meze Tabağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Meze Tabağı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Meze Tabağı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024