Meze Türleri

Meze Türleri, Dünyada ve ülkemizde gittikçe çok daha fazla kişi tarafından tüketilen bir yiyecek olan mezeler, farklı türlerde karşımıza çıkmaktadır. Öyle ki bu nedenle ülkemizde birçok meze türleri olduğu gibi birçokta yapılış şekilleri vardır. Bu makalemizde meze türlerini kısaca açıklayarak yapılışını sizlere kısa bir şekilde sunacağız.
Bu yazımızı okuyarak meze türleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Birçok meze türü vardır. Bu nedenle hepsini açıklama gibi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle en çok bilinmesi gereken mezeleri sizlerle paylaşacağım. Meze türlerini birçok şekilde sınıflandırabilir. Yoğurtlu mezeler, yoğurtsuz mezeler, acılı ve acısız mezeler, sulu ve susuz mezeler gibi biz bunların hepsini karışık şekilde inceleyebiliriz.

Yoğurtlu


Yoğurtlu meze türlerinden birine örnek verecek olursak çok sevilen bir meze türü olarak tarator mezeyi verebiliriz. Tarator meze Antakya'da gelişme göstermiş bir meze türüdür. Soğuk olarak tüketilen bu meze türü insanlar tarafından günümüzde oldukça tüketilen ve oldukça yaygınlaşmış bir meze türüdür. Tarator meze soğuk olarak tüketildiğinde oldukça lezzetlidir. Yapılış olarak ise oldukça kolay olan bu mezeyi yapmak isterseniz maydanozları ince ince doğrayın ve bir miktar cevizi ister robota çekerek ister döverek küçültün. Bunları bir miktar tahinle bolca karıştırın. Son olarak bir miktar tuz atarak üzerine süzme yoğurdu dökün. İşte pratik tarator meze hazır.

Yoğurtsuz


Yoğurtsuz bir mezeye örnek verecek olursak krema soslu mezeyi söyleyebiliriz.
Bu meze, meze türleri arasında oldukça yaygındır. Sofralarınıza oldukça renk katacak olan bu mezeyi birçok yemeğin yanında yakışacak şekilde tüketebilirsiniz. Bu mezeyi misafirleriniz için sofralarınıza farklı bir renk katmak amaçlı sunabilirsiniz.

Acılı

Acılı meze türlerinden birine örnek verecek olursak yoğurtlu kırmızı biber mezesini verebilirim. Bu meze kırmızı biberleri közleyerek yapılan mükemmel bir lezzettir. Bu lezzeti sizlerde evlerinizde rahat bir şekilde kolayca yapabilirsiniz. Bu mezeyi yapabilmek için öncelikle kırmızı biberleri közleyerek başlayabilirsiniz. Daha sonra ise bu biberlerin kabuklarını soyarak bir tabağa koyun ve üzerine zeytinyağını gezdirin. Daha sonra bir kâsede yaptığınız sarımsaklı yoğurdu bu biberlere dökerek gerekli baharatları atın ve afiyet olsun.

Acısız


Meze türleri içerisinde acısız olanı ise tabi ki acısız ezme mezesini verebilir. Bu meze hem acılı hem de acısız şekilde yapılabilmektedir. Bu nedenle kişiler bu mezeyi damak zevklerine göre tüketmektedir. Bu mezenin domates ve kırmızı tatlı biberle yapılışı sonrasında ortaya acısız ve mükemmel bir meze çıkmaktadır. Fakat bu mezeyi eğer acılı tüketmek isterseniz içerisine bir miktar da sivri biber katabilirsiniz. Böylece meze acısız olacaktır. Bu mezeyi yapmak için öncelikle domatesleri, soğanları ve maydanozları en küçük şekilde doğrayın. Ardından salçayı, tuzu ve pul biberi ekleyerek bolca karıştıralım. İsteğe göre sarımsakta ekleyebilirsiniz. Birazda zeytinyağı ilave ettikten sonra meze hazırdır.
21.01.2024 09:58:29
Meze Türleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Meze Türleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Meze Türleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024