Meze Yapımı
Meze Yapımı, meze, ana yemeklerden önce sofralarımızın daha zengin bir şekilde gösterilmesini sağlayan, hafif olarak yemeğe başlangıç aşamasında mideyi yatıştıran bir yiyecek türü olarak bilinmektedir. Meze dünya kültüründe genel olarak ordövr ismiyle bilinmektedir. Hazırlanan bu lezzet farklı kültürlerde farklı isimlerle bilinmektedir. Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde meze olarak bilinir, Fransa'da ordövr adıyla bilinir, İspanya'da tapas ismiyle bilinir.
Meze Yapımı oldukça kolay olan ve meze yapımında kullanılmakta olan malzemelerin temin edilmesi de bir hayli kolay olmaktadır. Evlerimizde bulunan malzemelerin hemen hemen hepsiyle meze yapılabilir. Mezeler sıcak ya da soğuk olarak sofralarda bulunabilir ama en fazla soğuk mezeler tüketilmektedir. Gelin meze yapımını beraber inceleyim. Sizlere birkaç tane meze tarifi vererek meze yapımını açıklayacağım.
Malatya Usulü Çemen Mezesi Malzemeleri- Yarım kâse ince esmer bulgur
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 2 adet orta boy domates
- 5 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım fincan nar ekşisi sosu
- Yarım adet limon
- Yarım fincan sızma zeytinyağı
- Yarım deste maydanoz
- 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber, karabiber, kimyon ve bir tatlı kaşığı tuz
Malatya Usulü Çemen Mezesi Nasıl Yapılır?
Yarım kâse ince esmer bulguru bir kaba alarak üzerine bir bardak ılık su ilave edelim ve üzerini kapatarak 10 dakika kadar bulgurun yumuşaması için bekletelim.
Bizde o arada soğanların kabuğunu soyarak birkaç parça halinde robota atalım ve aynı şekilde domateslerin kabuklarını da soyarak birkaç parça halinde robota atalım. Robotta kıvam alan domates ve soğanların üzerine dövülmüş olan sarımsakları da ilave ederek, biber salçasını, domates salçasını, nar ekşisi sosunu, sızma zeytinyağını, kırmızı pul biberi, kimyonu, karabiberi ve bir tatlı kaşığı tuzu da ilave ederek robotu çalıştırarak 1 dakika kadar çevirelim. Hazırlanan malzemeleri robottan aşarak yumuşayan bulgurun üzerine ilave edelim ve ince ince kıyılmış olan maydanozları da ilave ederek tekrar karıştıralım. Bütün malzemeler karıştırıldıktan sonra mezeyi kapalı bir kap içerisine alarak bir gün bekleterek servise sunalım.
Afiyet olsun.
Tarator Meze Malzemeleri- 1 kâse ceviz içi
- Yarım su bardağı tahin
- 1-2 diş sarımsak
- Birkaç damla limon suyu
- Yarım demet taze maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
Tarator Meze Nasıl Yapılır?
Sarımsakların kabuklarını soyarak havan yardımıyla iyice ezelim ve içerisine bir miktar tuz ilave edelim. Ezilen sarımsakları bir kaba alarak içerisine tahini, limon suyunu, tuzu ve ince ince kıyılmış olan maydanozları ilave edelim. Bütün malzemeleri güzelce kap içerisinde karıştırarak servis tabaklarına alalım ve servise sunalım.
Afiyet olsun.
Közlenmiş Patlıcan Meze Malzemeleri- 4 adet orta boy patlıcan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 kâse süzme yoğurt
- Yarım çay bardağı mayonez
- Karabiber
- Tuz
- Yarım limon
Közlenmiş Patlıcan Meze Nasıl Yapılır?
Meze yapımına ilk önce patlıcanları közleyerek başlıyoruz. Patlıcanları ocakta, fırında ya da odun ateşinde közleyebilirsiniz. Közlenen patlıcanları soğuması için bir kaba alalım ve soğuduktan sonra kabuklarını soyarak güzelce doğrayalım. Ayrı bir kap içerisinde süzme yoğurt, mayonez, dövülmüş sarımsakları, tuzu, karabiber ve limon suyunu harmanlayalım. İyice karıştırılan malzemeler sos haline geldiğinde közlenen patlıcanların üzerinde gezdirelim.
Afiyet olsun.
19.01.2024 11:46:22
Meze Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|