Meze Yapımı

Meze Yapımı, meze, ana yemeklerden önce sofralarımızın daha zengin bir şekilde gösterilmesini sağlayan, hafif olarak yemeğe başlangıç aşamasında mideyi yatıştıran bir yiyecek türü olarak bilinmektedir. Meze dünya kültüründe genel olarak ordövr ismiyle bilinmektedir. Hazırlanan bu lezzet farklı kültürlerde farklı isimlerle bilinmektedir. Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde meze olarak bilinir, Fransa'da ordövr adıyla bilinir, İspanya'da tapas ismiyle bilinir.
Meze Yapımı oldukça kolay olan ve meze yapımında kullanılmakta olan malzemelerin temin edilmesi de bir hayli kolay olmaktadır. Evlerimizde bulunan malzemelerin hemen hemen hepsiyle meze yapılabilir. Mezeler sıcak ya da soğuk olarak sofralarda bulunabilir ama en fazla soğuk mezeler tüketilmektedir. Gelin meze yapımını beraber inceleyim. Sizlere birkaç tane meze tarifi vererek meze yapımını açıklayacağım.

Malatya Usulü Çemen Mezesi Malzemeleri

  • Yarım kâse ince esmer bulgur
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • 5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım fincan nar ekşisi sosu
  • Yarım adet limon
  • Yarım fincan sızma zeytinyağı
  • Yarım deste maydanoz
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber, karabiber, kimyon ve bir tatlı kaşığı tuz

Malatya Usulü Çemen Mezesi Nasıl Yapılır?


Yarım kâse ince esmer bulguru bir kaba alarak üzerine bir bardak ılık su ilave edelim ve üzerini kapatarak 10 dakika kadar bulgurun yumuşaması için bekletelim.
Bizde o arada soğanların kabuğunu soyarak birkaç parça halinde robota atalım ve aynı şekilde domateslerin kabuklarını da soyarak birkaç parça halinde robota atalım. Robotta kıvam alan domates ve soğanların üzerine dövülmüş olan sarımsakları da ilave ederek, biber salçasını, domates salçasını, nar ekşisi sosunu, sızma zeytinyağını, kırmızı pul biberi, kimyonu, karabiberi ve bir tatlı kaşığı tuzu da ilave ederek robotu çalıştırarak 1 dakika kadar çevirelim. Hazırlanan malzemeleri robottan aşarak yumuşayan bulgurun üzerine ilave edelim ve ince ince kıyılmış olan maydanozları da ilave ederek tekrar karıştıralım. Bütün malzemeler karıştırıldıktan sonra mezeyi kapalı bir kap içerisine alarak bir gün bekleterek servise sunalım.

Afiyet olsun.

Tarator Meze Malzemeleri

  • 1 kâse ceviz içi
  • Yarım su bardağı tahin
  • 1-2 diş sarımsak
  • Birkaç damla limon suyu
  • Yarım demet taze maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
Tarator Meze Nasıl Yapılır?

Sarımsakların kabuklarını soyarak havan yardımıyla iyice ezelim ve içerisine bir miktar tuz ilave edelim. Ezilen sarımsakları bir kaba alarak içerisine tahini, limon suyunu, tuzu ve ince ince kıyılmış olan maydanozları ilave edelim. Bütün malzemeleri güzelce kap içerisinde karıştırarak servis tabaklarına alalım ve servise sunalım.

Afiyet olsun.

Közlenmiş Patlıcan Meze Malzemeleri
  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 kâse süzme yoğurt
  • Yarım çay bardağı mayonez
  • Karabiber
  • Tuz
  • Yarım limon
Közlenmiş Patlıcan Meze Nasıl Yapılır?

Meze yapımına ilk önce patlıcanları közleyerek başlıyoruz. Patlıcanları ocakta, fırında ya da odun ateşinde közleyebilirsiniz. Közlenen patlıcanları soğuması için bir kaba alalım ve soğuduktan sonra kabuklarını soyarak güzelce doğrayalım. Ayrı bir kap içerisinde süzme yoğurt, mayonez, dövülmüş sarımsakları, tuzu, karabiber ve limon suyunu harmanlayalım. İyice karıştırılan malzemeler sos haline geldiğinde közlenen patlıcanların üzerinde gezdirelim.

Afiyet olsun.
19.01.2024 11:46:22
Meze Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Meze Yapımı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Meze Yapımı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024