Meze

Meze ister ülkemizde olsun ister dünyada olsun birçok yemeğin yanında kullanılan ara yiyeceklerdir. Birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Bu meze çeşitleri her bölgede her yörede farklılıklar göstererek sınıflara ayrılır. Öyle ki acı seven bir bölgede genellikle acı tür mezeler geliştirilirken acı sevmeyen aksine hayvancılığın gelişmiş olduğu bölgelerde ise genellikle buna bağlı olarak yoğurtlu, sütlü mezeler geliştirilmektedir.
Bu nedenle her yörenin kültürüne göre yemekleri ve mezeleri de farklılıklar göstermektedir. Ana yemeklerden farklı olarak hazırlanan mezeler, Sofranın görüntüsünü ve bolluğunu da arttırmaktadır. Genellikle yemeklerden önce başlangıç olarak yenilen mezeler bazen yemekle birlikte de tüketilmektedir. Tabi ki bu durumda yine yöreden yöreye değişir. Mezenin ilk olarak doğduğu yer hakkında kesin bir şey diyemeyiz. Öyle ki çok eski tarihlerden beri sevilerek yemekler yanında tüketilen mezeler ilk yemeklerden beri yapılmakta olduğu söylenmektedir. Bu duruma herhangi bir belge kanıtı olmadığı için kesindir denilmez.

Öncelikle Orta doğu ve Yunanistan bölgelerinde yapılmaya başlanan ve sofraların zenginleştirilmesinin yanı sıra lezzetli tatlar katmak amacı ile yapılan mezeler zamanla Arap ülkelerine ve kültürel etkileşimden dolayı birçok ülkeye dağılma gösteren meze, günümüzde birçok ülkede sevilerek tüketilen yiyecekler arasındadır. Bu yiyecek böyle dağılma göstererek kıyı olan ülkeler arasında genellikle aynı isimlerde yer almaktadır.
Meze birçok zaman yemeklerin yanında soğuk olarak servis edilen bir yiyecektir. Mezelerin en büyük özelliği lezzetinden sonra yapılışının çok basit olmasıdır. Genellikle doğranıp iyice karıştırılan malzemelerden yapılan bu mükemmel lezzet birçok kişi tarafından evlerde basit olarak yapılmaktadır. Bu lezzet Osmanlı döneminde de oldukça tüketilmiştir. Tam o zamanlardan beri sevilerek tüketilen meze, tabi ki günümüze gelene kadar çok büyük değişikliklere uğrayarak çeşit olarak artışlar göstermektedir. Günümüzde yüzü aşkın meze çeşidi vardır. Genellikle soğuk mezeler kişiler arasında daha çok tüketilir.

Türk kültüründe meze genellikle sofra zenginliğinin arttırılması ve karın doyumunda önemli yerler almaktadır. Mezeler genellikle hafif yiyeceklerdir. Bu nedenle yaz aylarında bile tüketilmesi kişilerde herhangi bir rahatsızlık meydana getirmeden bu yiyeceklerin tüketilmesini sağlamaktadır. Üstelik yemeklerin yanında farklı çeşitlerin olması kişilerde iştahın daha fazla açılmasını sağlar. Özellikle insanların özel günlerde verdikleri ziyafetlerde o güzel sofranın güzelleştirilmesinde de kullanılan mezeler yemeklerin yanında farklılık olarak sofranın zenginleşmesinde önemli roller oynar. Öyle ki acının yakıştığı yemeklerde kullanılan acı mezeler ise lezzetlere lezzet katar. Kışın tüketilen meze insanlarda vücuda birçok fayda sağlayarak vücudun gereksinimlerini karşılaması için destek olur. Bunun yanında kurulan rakı sofralarında meze, olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle ülkemizde de mezenin önemli bir yeri vardır. Bu nedenle meze, dünya ülkelerini birçoğunda küçük kültür farklarından kaynaklanan malzeme değişiklikleri ile sevilerek tüketilen yiyecekler arasındadır.
19.01.2024 17:15:30
Meze ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Meze Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Meze"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024