Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin lezzetle tüketilmesi için ana yemeklerin yanında eşlik eden bir lezzet olarak bilinmektedir. Meze farklı kültürlerde değişik isimlerle anılmaktadır. Bizim kültürümüzde meze ismiyle bilinir, Fransa'da ordövr adıyla bilinir, İspanya'da tapas adıyla bilinir, İtalya'da antipasta gibi isimlerle bilinmektedir.
Mezelerin eski Türk mutfaklarından günümüze kadar ulaştığı bilinmekte olan hususlardan olmaktadır. Fakat mezelerin tam anlamıyla nasıl ve nereden meydana geldiği bilinmemektedir. Mezeler ana yemeklerin dışında hafif olmalarından, lezzetlerinin güzel olmasından, küçük porsiyonlar halinde servis yapılmalarından, asıl yemekten bağımsız olarak servis edilmelerinden dolayıdır ki oldukça lezzetli bir tat oluşturmaktadırlar.

Oktay Usta İtalyan Mezesi Malzemeleri

  • 1 kâse bezelye
  • 3 adet orta boy havuç
  • 3 adet orta boy patates
  • Yarım kâse ufak doğranmış kornişon salatalık turşu
  • İnce olarak kesilmiş 5-6 yaprak salam
  • Yarım kâse ince dilimlenmiş kaşar peyniri
  • Yarım kâse süzme yoğurt
  • 1 su bardağı mayonez
  • Tuz
Yapılışı: İlk önce patatesleri bir tencereye alarak patateslerin üzerini aşacak şekilde su ekleyerek yarım saat kadar haşlayalım. Haşlanan patatesleri bir kaba alarak çatalla parçalayalım. Patateslerin üzerine haşlanmış olan bezelyeleri de ekleyelim.
Haşlanmış olan havuçları da küp-küp doğrayarak patateslerin üzerine ekleyelim. Sonra peyniri ve salamları da karışıma ilave edelim. Süzme yoğurt ve mayonezde de bir kaba alınarak karıştırılır ve diğer karışımların hepsi yoğurt ve mayonez karışımına alınır. Karışıma tuzu da ilave ederek güzelce karıştıralım ve 45 dakika kadar dolapta soğuması için bekletelim. Hazırlanan mezenin soğumasıyla birlikte servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Oktay Usta Yoğurtlu Semizotu Mezesi Malzemeleri

  • 1 demet semizotu
  • 3 adet küçük boy domates
  • 1 adet orta boy salatalık
  • 1 adet orta boy taze soğan
  • Kaşar peyniri (Küp doğranmış)
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yarım adet limon
  • Tuz
Yapılışı: Domatesler, salatalık, semizotu bol su ile güzelce yıkanarak süzülmesi için bir kaba alınır. İyice süzülen domates, salatalık ve semizotu teker teker doğrama tahtasına alınarak küp-küp doğranır. Semizotunun ince ince kıyılması gerekmektedir. Taze kuru soğan da kabuklarının soyulmasıyla ince ince kıyılır ve bütün sebzelerle karıştırılır. Kaşar peyniri de doğrama tahtasına alınarak küp-küp doğranır ve diğer malzemelere ilave edilir. Bütün malzemeler harmanlandıktan sonra sızma zeytinyağı, tuz ve limonun da karışıma ilave edilmesiyle mezemiz servise sunulması için hazır olacaktır. Bu aşamadan sonra servis tabaklarına alınarak afiyetle yenilmesi için servis edilir.

Deniz Börülcesi Mezesi Malzemeleri

  • Yarım demet deniz börülcesi
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım adet limon
  • Tuz
Yapılışı: Deniz börülceleri içerisinde bulunan kılçıkların iyice çıkması için güzelce haşlanarak kılçıklarından arındırılır. Haşlanan deniz börülcesinin haşlanıp haşlanmadığını öğrenmek için haşlanan deniz börülcesinden bir tane alınarak kontrol edilir. Haşlanan börülceler bir süzgece alınarak soğuk suyun altına tutulur ve süzülmesi için 10 dakika kakar beklenir. Börülce içerisinde bulunan kılçıklar teker teker çıkarılır. Temizlenen börülceler bir kaba alınarak üzerine sızma zeytinyağı, dövülmüş sarımsaklar, limon ve tuz ilave edilir. Bütün malzemelerin karışımı yapıldıktan sonra mezemiz dolaba alınır ve soğuması için yarım saat kadar bekletilir ve soğuduktan sonra afiyetle yenilmesi için servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Oktay Usta Brokoli Mezesi Malzemeleri
  • Yarım kilo taze brokoli
  • 2 adet orta boy havuç
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yarım adet limon
  • Tuz
  • Bir kâse kaşar peyniri rendesi
Yapılışı: Öncelikle taze olarak temin edilen brokoli güzelce yıkanarak haşlanması için bir tencereye alınır. Brokolinin eklendiği tencereye bir miktar su eklenir ve ocağın altı açılır. Yarım saat kadar haşlanan brokoli süzülmesi için süzgece alınır ve 10 dakika sonra suyu süzülen brokoliler bir kaba alınarak üzerine haşlanmış olan havuçlar rendelenir. Sonra hazır olarak bekleyen rendelenmiş kaşar peynirini de karışıma ekleyin ve ardından tuzu, limonu, zeytinyağını da ekleyerek güzelce karıştırın. Mezemiz servise sunulması için hazırdır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 19:50:48
Oktay Usta Meze Tarifleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Oktay Usta Meze Tarifleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Oktay Usta Meze Tarifleri"
Televizyonda Oktay Ustayı izlemeyi ve yaptığı yemekleri denemeyi ailecek çok seviyoruz. Bu akşam gelecek misafirlerim için çeşitli mezeler hazırlamak istiyorum. Acaba Oktay ustanın yapmış olduğu bize tariflerinden hazırlamak için almam gereken malzemeler nelerdir? Bu mezelerini yapılışı ve hazırlanışı nasıldır? Bu konu daha değerli yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Perihan . 27.10.2018 22:45:01

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

Meze Sofrası

Meze sofrası, ana yemeklerimizin yanında değişik tat olarak bizlerin ağız tadına uygun karışımlar olarak bilinmektedir. Meze eski zamanlardan beri sofralarda...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024