Özel Meze Tarifleri

Özel meze tarifleri, hepimiz evlerimizde mezeleri sıkça yaparız. Ancak özel günlerde, yılbaşı gibi zamanlarda daha farklı özel meze tariflerinin arayışına gireriz. Bu mezeler bildiklerimiz de olsa, her zaman vakit bulup yapamıyor olabiliriz. Ancak özel günlere böyle lezzetlerin yakışacağını söyleyebiliriz. Sizler için bu özel meze tariflerinden örnekler hazırladık.
Umarız faydalı olur.

Taze biberli muammara tarifi malzemeleri

  • 2 adet kırmızı biber
  • 100 gram ince dövülmüş ceviz
  • 1 adet olgun domates
  • Yarım demet taze nane
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar tuz

Taze biberli muammara nasıl yapılır?


Antep yöresine ait olan bu lezzetli mezeyi özel günlerinizde gönül rahatlığıyla hazırlayabilirsiniz. Mezenin hazırlığına kırmızı biberleri közlemekle başlayın. Daha sonra çekirdeklerini ve kabuklarını ayıklayarak, incecik doğrayın. Hatta kıyın diyelim. Maydanozu ve taze naneyi de ayıklayarak incecik kıyın. Domatesin kabuklarını soyarak, aynı biberler gibi küçük doğrayın. Malzemelerinizi küçük doğradığınız kadar mezeniz güzel olacaktır.

Tüm malzemeleri derin bir kâsede karıştırın. İçine biber salçasını, tuzu, kırmızı pul biberi ilave ederek çatalla ezip iyice karıştırın. Daha sonra zeytinyağını, ince dövülen cevizleri, nar ekşisini de koyarak muammara tarifini tamamlayalım.
Bunu servis tabağına alarak, üzerine taze nane yapraklarıyla süsleme yaparak servis edebilirsiniz. Özel günlere yakışan özel bir meze tarifidir.

Afiyet olsun.

Girit mezesi malzemeleri

  • 300 gram beyaz ezine peyniri (Peyniriniz ne kadar lezzetliyse mezeniz o kadar güzel olur)
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yeteri kadar karabiber, kekik, kimyon, tuz
Girit mezesi nasıl yapılır?

Girit mutfağına özel olan bu meze tarifini dilerseniz sabah kahvaltılarınızda bile tüketebilirsiniz. Belirttiğimiz gibi lezzetli bir beyaz peynir kullanın. Ancak tuz oranı makul olsun. Bir kâseye aldığınız beyaz peyniri çatalla ezin. Bunun içine sarımsakları rendeleyerek ilave edin. Bu malzemeleri her defasında iyice karıştırın. İçine kekik, kimyon, karabiber gibi baharatları da ilave edin. İsterseniz kırmızı pul biber koyarak hafif acılı olmasını sağlayabilirsiniz. Tuz peynirinizin durumuna göre gerekirse ilave edin. İç cevizleri de içine karıştırın. Zeytinyağını peynirli karışıma yedirerek ilave edin. Siz zeytinyağını koydukça peynir bunu içecektir. Bu oranı yakalamanız önemli. Daha sonra servis tabağına koyduğunuz Girit mezesini konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Çerkez tavuğu mezesi malzemeleri
  • 1 adet kemiksiz tavuk göğsü
  • 1 adet tavuk budu
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı iç ceviz
  • 2 diş sarımsak
  • Yeterince tuz
  • 4 su bardağı su
  • 2-3 ince dilim bayat ekmek
  • Üzerine 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Çerkez tavuğu nasıl yapılır?

Tavuk göğüs ve but etini tencerenin içine koyun. Buna kuru soğanı bütün olarak ayıklayıp koyun. Suyunu ilave ederek, yarım saat kadar pişirin. Daha sonra etleri kevgirin içine alın. Daha sonra soğuyunca tavukları derisinden ve kemiklerinden ayırın. Küçük parçalara bölerek bir kâseye alın. Başka bir kâsenin içine dövülmüş iç cevizleri koyun. Bayat ekmek dilimlerini tavuk suyunda ıslatarak içine koyun. Sarımsakları döverek, tuzu, kırmızı toz biberi de ilave edin. Şimdi bu malzemeleri blenderden geçirin. Şimdi bu karışıma tavuk suyunda azar azar ilave ederek, aynen boza gibi bir karışım elde edin. Bu karışımın yarısını tavuk etleriyle karıştırın ve servis tabağına alın. Kalan karışımı kaşıkla servis tabağının üzerine gezdirin. En son olarak yağda kızdırdığınız kırmızı toz biberi Çerkez tavuğu mezesinin üzerine gezdirerek, konuklarınıza ikram edin.

Afiyet olsun.

Özel meze tarifleri elbette bunlarla sınırlı değil. Bunun gibi yöresel meze tariflerimiz bulunmaktadır. Zamanınız olduğunda, özel günleriniz için farklı mezeler hazırlamak isterseniz, önerilerimizi yapabilirsiniz. Afiyetle yemenizi diliyoruz.
18.01.2024 22:43:46
Özel Meze Tarifleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Özel Meze Tarifleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Özel Meze Tarifleri"
Merhaba çok değerli misafirlerim gelecek ve onlara özel olarak çok tüketmedikleri bir meze hazırlamak istiyorum. Bu konuda bana yardımcı olarak nasıl mezeler hazırlamam gerektiğini söyleyebilir misiniz?
İbşar . 29.10.2018 01:30:01

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024