Pancar mezeler, pancar salatası, turşusu, mezesi, çorbası ve dolma gibi yemekleri yapılabilen bir sebzedir. Sağlık açısından da inanılmaz faydalı olan pancar mezelerinden önce bu faydalarından kısaca bahsedelim. Pancar, hipertansiyon, kalp hastalıkları için oldukça faydalıdır. Kan şekeri seviyesini düzenleyen pancar, artrit hastalığı, kansızlık, demans hastalığı, diyabet gibi hastalıklara karşı kullanılabilir.
Pancar, kan basıncını düşürür, enflamasyonu azaltır. Pancarın içeriğinde kolin bulunmaktadır. Kolin genel vücut sağlığı için oldukça önemli bir maddedir. Uykusuzluk, zihinsel fonksiyonlar, kas hareketleri ve bellekte gerçekleşen problemlere karşı iyi gelir. Pancar dayanıklılığı arttırır, kansere karşı mücadele etme oranını yükseltir. Damar sertliği için kullanılabilecek özel sebzelerden biridir. Varis hastalığı, göz hastalıkları, kabızlık için faydaları vardır. Ayrıca saç ve cilt sağlığı içinde kullanılabilir. Pancarın faydalarından kısaca bahsettikten sonra sofralarınızı süsleyecek, mükemmel bir şölen yaratacak
pancar mezeleri tariflerine hep birlikte göz atalım.
Peynirli pancar mezesi için gerekli malzemeler
- 10 adet küçük boy pancar
- 50 gr keçi peyniri
- Birkaç dal taze soğan
- Sosu için
- 2 diş sarımsak
- İnce kıyılmış maydanoz
- 7 yemek kaşığı sıvıyağ
Peynirli pancar mezesi nasıl yapılır?
Pancarlar yıkandıktan sonra orta boy bir tencereye alınır.
Üzerini geçecek şekilde su ilavesi yapılarak haşlanır. Haşlanan pancarlar suyun içinden alınarak havlu kâğıt yardımıyla ovulup, kabukları soyulur. Pancarların kabak oyacağı kullanılarak iç kısımları oyulur. Sarımsak soyularak sıvıyağın içine rendelenir. Oyulan pancarlar sarımsaklı yağ karışımına batırılarak ovulur. Yeşil soğan ve maydanoz yıkandıktan sonra bir kabın içine incecik kıyılır. Üzerine peynir eklenip karıştırılır. Hazırlanan harçla pancarların iç kısmı doldurulur. Pancarlar servis tabağına dizilir. Sıvıyağ ve satımsak karışımının kalanı servis tabağındaki pancarların üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.
Yoğurtlu pancar mezesi için gerekli malzemeler
- 6 tane pancar
- 2 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
- 2 diş sarımsak
- Tuz
Yoğurtlu pancar mezesi nasıl yapılır?
Pancarlar bol suyla yıkanarak kabukları ince olacak şekilde soyulur. Daha sonra uygun bir tencereye alınıp, üzerine yeterli ölçüde su eklenir ve haşlanmaya bırakılır. Pancarlar yumuşadıktan sonra suyun içinden alınarak soğumaya bırakılır. Rendenin kalın kısmıyla soğuyan pancarlar rendelenir. Sarımsakların kabukları soyulup, az tuz eklenerek iyice ezilir. Yoğurdun içine eklenerek homojen şekilde karıştırılır. Hazırlanan sarımsaklı yoğurt rendelenen pancarların üzerine ilave edilir. Dereotu incecik kıyılıp, malzemelere eklenerek karıştırılır. Hazır hale gelen yoğurtlu pancar mezesi servis tabağına alınır. Bu şekilde buzdolabına atılarak 1 saat kadar dinlenmesi sağlanır.
Afiyet olsun.
Pancarlı patates mezesi için gerekli malzemeler
- 3 tane orta büyüklükte kök pancar
- 6 tane orta boy patates
- 2 tane haşlanmış orta boy havuç
- 1 paket mısır
- 2 tane közlenmiş kırmızıbiber
- 6 tane kornişon turşu
- 6-7 dal maydanoz ve dereotu
- Sıvıyağ, limon ve tuz
Pancarlı patates mezesi nasıl yapılır?
Patates ve pancarlar ayrı tencereler içinde haşlanır. Haşlanan sebzeler sudan çıkarılarak soğumaya bırakılır. Soğuyan patatesler ve pancarlar ufak ufak doğranarak çukur bir kabın içine alınır. Haşlanmış olan havuç küp şeklinde doğranıp malzemelere eklenir. Devamında kornişon turşu, közlenmiş kırmızıbiber aynı şekilde doğranır ve ince kıyılmış dereotu ve maydanozla birlikte diğer malzemelere eklenir. Çukur bir kâse içinde sıvıyağ, limon ve tuz harmanlanır. Hazırlanan sos doğranan sebzelere eklenip karıştırılır. Pancarlı patates mezesi servis tabağına alınarak sunum yapılabilir.
Afiyet olsun.