Pancar Mezeleri

Pancar mezeler, pancar salatası, turşusu, mezesi, çorbası ve dolma gibi yemekleri yapılabilen bir sebzedir. Sağlık açısından da inanılmaz faydalı olan pancar mezelerinden önce bu faydalarından kısaca bahsedelim. Pancar, hipertansiyon, kalp hastalıkları için oldukça faydalıdır. Kan şekeri seviyesini düzenleyen pancar, artrit hastalığı, kansızlık, demans hastalığı, diyabet gibi hastalıklara karşı kullanılabilir.
Pancar, kan basıncını düşürür, enflamasyonu azaltır. Pancarın içeriğinde kolin bulunmaktadır. Kolin genel vücut sağlığı için oldukça önemli bir maddedir. Uykusuzluk, zihinsel fonksiyonlar, kas hareketleri ve bellekte gerçekleşen problemlere karşı iyi gelir. Pancar dayanıklılığı arttırır, kansere karşı mücadele etme oranını yükseltir. Damar sertliği için kullanılabilecek özel sebzelerden biridir. Varis hastalığı, göz hastalıkları, kabızlık için faydaları vardır. Ayrıca saç ve cilt sağlığı içinde kullanılabilir. Pancarın faydalarından kısaca bahsettikten sonra sofralarınızı süsleyecek, mükemmel bir şölen yaratacak pancar mezeleri tariflerine hep birlikte göz atalım.

Peynirli pancar mezesi için gerekli malzemeler

  • 10 adet küçük boy pancar
  • 50 gr keçi peyniri
  • Birkaç dal taze soğan
  • Sosu için
  • 2 diş sarımsak
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • 7 yemek kaşığı sıvıyağ

Peynirli pancar mezesi nasıl yapılır?


Pancarlar yıkandıktan sonra orta boy bir tencereye alınır.
Üzerini geçecek şekilde su ilavesi yapılarak haşlanır. Haşlanan pancarlar suyun içinden alınarak havlu kâğıt yardımıyla ovulup, kabukları soyulur. Pancarların kabak oyacağı kullanılarak iç kısımları oyulur. Sarımsak soyularak sıvıyağın içine rendelenir. Oyulan pancarlar sarımsaklı yağ karışımına batırılarak ovulur. Yeşil soğan ve maydanoz yıkandıktan sonra bir kabın içine incecik kıyılır. Üzerine peynir eklenip karıştırılır. Hazırlanan harçla pancarların iç kısmı doldurulur. Pancarlar servis tabağına dizilir. Sıvıyağ ve satımsak karışımının kalanı servis tabağındaki pancarların üzerine gezdirilir.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu pancar mezesi için gerekli malzemeler

  • 6 tane pancar
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
Yoğurtlu pancar mezesi nasıl yapılır?

Pancarlar bol suyla yıkanarak kabukları ince olacak şekilde soyulur. Daha sonra uygun bir tencereye alınıp, üzerine yeterli ölçüde su eklenir ve haşlanmaya bırakılır. Pancarlar yumuşadıktan sonra suyun içinden alınarak soğumaya bırakılır. Rendenin kalın kısmıyla soğuyan pancarlar rendelenir. Sarımsakların kabukları soyulup, az tuz eklenerek iyice ezilir. Yoğurdun içine eklenerek homojen şekilde karıştırılır. Hazırlanan sarımsaklı yoğurt rendelenen pancarların üzerine ilave edilir. Dereotu incecik kıyılıp, malzemelere eklenerek karıştırılır. Hazır hale gelen yoğurtlu pancar mezesi servis tabağına alınır. Bu şekilde buzdolabına atılarak 1 saat kadar dinlenmesi sağlanır.

Afiyet olsun.

Pancarlı patates mezesi için gerekli malzemeler
  • 3 tane orta büyüklükte kök pancar
  • 6 tane orta boy patates
  • 2 tane haşlanmış orta boy havuç
  • 1 paket mısır
  • 2 tane közlenmiş kırmızıbiber
  • 6 tane kornişon turşu
  • 6-7 dal maydanoz ve dereotu
  • Sıvıyağ, limon ve tuz
Pancarlı patates mezesi nasıl yapılır?

Patates ve pancarlar ayrı tencereler içinde haşlanır. Haşlanan sebzeler sudan çıkarılarak soğumaya bırakılır. Soğuyan patatesler ve pancarlar ufak ufak doğranarak çukur bir kabın içine alınır. Haşlanmış olan havuç küp şeklinde doğranıp malzemelere eklenir. Devamında kornişon turşu, közlenmiş kırmızıbiber aynı şekilde doğranır ve ince kıyılmış dereotu ve maydanozla birlikte diğer malzemelere eklenir. Çukur bir kâse içinde sıvıyağ, limon ve tuz harmanlanır. Hazırlanan sos doğranan sebzelere eklenip karıştırılır. Pancarlı patates mezesi servis tabağına alınarak sunum yapılabilir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 02:11:41
Pancar Mezeleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pancar Mezeleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pancar Mezeleri"
Çocuklarıma pancar yediremiyorum. Pancarı yağ, maydanoz, sarımsak ile karıştırıl meze şeklinde yapsam yada yoğurtlu bir şekilde pancarı karıştırıp meze yapsam besin değerinde ve vitaminin de herhangi bir azalma olur mu? Yapan kimse var mı?
Tümer . 03.10.2018 13:04:33

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024